Fotó: dvtk.eu

A Diósgyőr vezetője 45 perc után látta, hogy bentmaradnak: "Nem tudtuk átlépni a saját árnyékunkat" - a 0-7 után is marad az edző, két légiós távozik

Dr. Bajúsz Endre, a DVTK sportigazgatója az idényt értékelő nyilatkozatában a klub átigazolási terveiről és Vladimir Radenkovic vezetőedző sorsáról is beszélt.
Csakfoci.hu 2024. május 24., péntek 18:20
Fotó: dvtk.eu
Dr. Bajúsz Endre, a DVTK sportigazgatója az idényt értékelő nyilatkozatában a klub átigazolási terveiről és Vladimir Radenkovic vezetőedző sorsáról is beszélt.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. május 24., péntek 18:20

Dr. Bajúsz Endre sportigazgató szezonértékelőjéből idézünk az alábbiakban, kérdések, témakörök szerint, a dvtk.eu oldaláról.

A DVTK 7. helyéről

- Magabiztosan hoztuk a célkitűzésünket, a stabil bennmaradást, április végére matematikailag is bebiztosítottuk a jövő évi élvonalbeli tagságunkat, de a lényegi kérdések már korábban, gyakorlatilag a Paks legyőzésével eldőltek. A bennmaradás kivívásának tudatában abban állapodtunk meg a vezetőedzővel, hogy még több lehetőséget ad a fiataloknak, ami meg is történt, hiszen akadémistáink közül Jurek Gábort és Bánhegyi Bogdánt követően Fekete Vince és Ferencsik Bálint is bemutatkozott az NB I-ben. A DVTK 45 pontot szerzett, aminél többet egyszer sem, amióta 12 csapat alkotja az OTP Bank Liga mezőnyét. Mindezt újoncként, az építkezés elején, ugyanis a vetélytársaink többsége ezen a téren még előttünk jár, hiszen évek óta az élvonalban szerepelnek. (...)

A bajnokság kezdete óta a stabil bennmaradást tűztük ki célként magunk elé, mert minden újonc számára ez a legfontosabb. Azonban sportemberek vagyunk, mi is beszéltünk az előzetes tervek túlteljesítéséről, és tudom, hogy az öltözőben is téma volt az európai kupaszereplés, ami a játékosokat is motiválta. Azonban különböző okok miatt az MTK és a Kecskemét ellen is “csak” döntetlent játszottunk, aminek megvan az oka, mégis hiányzik a 4 pont, ami ráadásul lendületet is adott volna a hajrára. Ilyen a foci, be kellett látni, hogy az első évben nem tudtuk átlépni a saját árnyékunkat.

Mikor érezte először, hogy ennek a csapatnak nincs félnivalója a kieséstől?

Tulajdonképpen már az első mérkőzés első 45 perce után biztos voltam benne, hogy bent marad a csapat.

Egyenrangú ellenfelei voltunk az évek óta a dobogó környékén végző Puskás Akadémiának. Vereséget szenvedtünk, de azt látni lehetett, hogy amennyiben nem lesz hatalmas formaingadozás vagy sérüléshullám, akkor valahol a tabella közepén végzünk. A folytatásban egészen októberig kiválóan menetelt a csapat, amikor jött egy megtorpanás.

A diósgyőri edzőváltás(ok)ról

- Nem terveztünk változást a vezetőedzői poszton, viszont olyan gyorsan alakultak az események, hogy váltani kellett függetlenül attól a ténytől, hogy csak napokkal jártunk a bajnoki rajt előtt. A vezetőedzők piacáról azt kell tudni, hogy hiába követik a klubok a talonban tartott jelöltek pályafutását, ez egy rendkívül képlékeny terep, hiszen még átigazolási időszak nincs, ma ezek a sportszakemberek várnak megbízásra, holnap pedig már azok, szinte napról napra változik a kínálat. Nekünk azonnal kellett reagálni, és kézenfekvő megoldást jelentett Simon Miklós, a DVTK LSA szakmai vezetője, aki házon belülről érkezve tudta biztosítani az átmenetet. (...) Vladimir Radenković vezetőedzői pályafutása elején jár, mégis rutinos edzőnek számít, aki korábban dolgozott a szerb válogatott mellett, illetve bajnoki címért küzdő kluboknál is. És úgyszintén nagyon sokat nyomott a latban, ismerte a diósgyőri közeget, valamint diplomás emberként tud rendszerben gondolkodni. Éppen ezért bíztam benne, mert a tárgyalások során nem csak a gondolkodásmódját ismertük meg, hanem arról is meggyőződtünk, hogy készen áll a feladatra.

Az idény csúcspontjáról és mélypontjáról

- Hirtelen a Paks elleni hazai győzelem, a DVSC elleni két siker és az idegenbeli döntetlen ugrik be. Illetve számomra nagyon fontos volt a három pont megszerzése Kisvárdán, mert akkor éppen egy nehezebb periódus közepén kapták össze magukat a srácok, és az idegenbeli győzelemmel tisztes távolban tartották a DVTK-t a kieső zónától. (...)

A másik véglet pedig egyértelműen az újpesti vereség. Szégyenteljes teljesítményt nyújtottunk, de tanultak belőle a játékosok, tanult belőle a vezetőség, mindenki megértette, milyen elvárásokat támaszt felénk a szurkolótábor. Illetve a labdarúgók a saját bőrükön tapasztalták meg, mennyire fontos, hogy minden meccsen mentálisan élesek legyenek, mert nem lehet egy pillanatra sem hátradőlni a 12 csapatos bajnokságban.

Azonban felálltunk a földről, legyőztük a Ferencvárost, és Székesfehérvárott hősies küzdelemben szereztünk pontot, azaz a nyári pihenőt és a felkészülést követően helyreállt önbizalommal vághatunk neki az új idénynek.

Az edzői stáb sorsáról

Ezt a kérdést könnyen rövidre lehet zárni, továbbra is Vladimir Radenković irányítja a csapatot, és a stábjának a tagjai továbbra is a DVTK-ért dolgoznak.

Mennyiben alakul át a diósgyőri keret?

- Idén nyáron három labdarúgó szerződése járt volna le. Holdampf Gergővel és Gera Dániellel már hosszabbítottunk, Csirmaz Istvánnal pedig nem, ő szabadon igazolhatóvá válik. Rajtuk kívül Pernambuco és Szabó Levente kölcsönszerződése fut ki. Beszéltünk velük, de mindketten elsősorban külföldön képzelik el pályafutásuk folytatását.

A keret mégsem marad teljesen ugyanaz, mert a gerinc megtartása mellett némi vérfrissítést tervezünk: tapasztalt, esetleg külföldi, valamint fiatal magyarok szerepelnek az elképzeléseinkben. Vannak kiszemeltjeink, az ügynökeikkel és a klubjukkal már fel is vettük a kapcsolatot az átigazolás ügyében. A lejáró (kölcsön)szerződésű labdarúgók helyére érett játékosokat kívánunk igazolni, illetve magyar utánpótlás válogatottak megszerzése szerepel még a terveinkben, de ez három félen múlik.

Nem csak a fiatalokat kell meggyőzni, hogy Diósgyőrben tovább tudnak fejlődni, hanem a klubjukat is arról, hogy észszerű árat szabjanak. Éppen ezért külföldön is szétnézünk magyar, akár miskolci, borsodi fiatalok hazahozatala érdekében. (...) Az átigazolási piac szeptember elejéig nyitva tart, addig teljes mértékben nem zárhatjuk ki senkinek a távozását. Biztosan vannak olyan játékosok, akik elégedetlenek a számukra biztosított játékpercekkel, velük le fogunk ülni tárgyalni, valamint ilyenkor természetes, hogy érdeklődnek a labdarúgók iránt, esetleg konkrét ajánlatot is tesznek a játékjoguk megszerzése érdekében. Persze minél jobban közeledik a határidő, annál hangsúlyosabban tesszük fel magunknak azt a kérdést, hogy tudjuk-e megfelelő minőségben pótolni, mert az nem fordulhat elő, hogy a keret gyengüljön.

Olvastad már?
Fekete nap a mai a Haladásnál: Eldőlt, nem indulhatnak az NB II-ben, az NB III is kérdéses még - hivatalos
A Szombathelyi Haladás férfi labdarúgó csapata a 2024/25-ös szezonban már biztosan nem indulhat az NB II-ben, arról, hogy az NB III-ban indulhat-e a csapat, a jövő héten születik döntés.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Orosz Pál az átigazolásokról
Az FTC vezérigazgatója elárulta, Jansennek komoly helyekről voltak más ajánlatai. A játékoskeret kapcsán arról beszélt, "nagy mozgásokra nem kell számítani".
Fradi
Jansen az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci exkluzív információi: Pascal Jansen veszi át a Ferencváros irányítását.
DVSC
Dániából igazoltak
A 19 éves Szűcs Tamás az FC Köbenhavn korosztályos csapatától igazolt haza.
Tovább az összes átigazoláshoz