18+: "Az állatokkal sem bánnak így" - videón a brutális rendőrattak a magyar válogatott meccs közelében, óriási a botrány Bulgáriában

A csütörtöki bolgár-magyar Eb-selejtezőt (2-2) megelőző stadionmizériát (kutyakomédiát) is sikerült alulmúlnia Bulgáriának, illetve a rendőrségének a helyszíni beszámolók szerint.
Dudás Gábor 2023. november 17., péntek 13:59
A csütörtöki bolgár-magyar Eb-selejtezőt (2-2) megelőző stadionmizériát (kutyakomédiát) is sikerült alulmúlnia Bulgáriának, illetve a rendőrségének a helyszíni beszámolók szerint.
Szerző: Dudás Gábor 2023. november 17., péntek 13:59

Amint arról a csakfoci.hu is beszámolt, a meccs idejére, a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion közelébe szervezett tüntetésen elszabadultak az indulatok, amelynek során többen megsérültek, elsősorban a szurkolók közül, akik a szövetség (BFS) elnökségének és Borislav Mihailov elnöknek a távozását, a bolgár labdarúgás megtisztulását követelték.

A feszült helyzet a tudósítások szerint odáig fajult, hogy a szurkolók petárdákkal és hatalmas macskakövekkel kezdték dobálni a rendfenntartókat és össze is csaptak velük, de kukák és autók is felgyulladtak a harcok közben.

A tüntetésre kivezényelt mintegy 1600 rendőr közül pedig többen is visszaéltek hatalmukkal a cikkek szerint, és egy olyan videófelvétel is előkerült többek között a goal.bg oldalán, ahol 2-3 rohamrendőr gumibottal üt egy, már földön fekvő férfit.

(Az alábbi felvételek felkavaróak lehetnek, megtekintésüket csak erős idegzetű és felnőtt olvasóinknak ajánljuk.)

A portál szerint több tucat embert gumilövedékkel lőttek meg, és sokan kórházban is töltötték az éjszakát. Az egyik áldozatot, aki fejsérülést szenvedett, a Katonai Orvosi Akadémiára (MMA) szállították. Egy másik áldozatot, akit közvetlen közelről fújtak le paprikaspray-jel, szintén a mentők vitték el. A szófiai tüntetésen megsérültek közül 14-en kerültek be a Pirogov Kórház sürgősségi osztályára - közölte az egészségügyi intézmény.

A rendőri túlkapásokról és brutalitásról számtalan üzenet, illetve komment érkezett a különböző bolgár oldalakra, ahol mindenki kiemeli az egyenruhások túlzott és sokszor igencsak könyörtelen fellépését.

A topsport.bg például egy olyan drukkert idéz, aki maradandó sérüléseket szerzett az összecsapások során:

Ötven öltéssel varrtak össze több helyen, ennyi van most összesen a testemen. De eltört a karom is, mi kell még? Úgy megvertek, mint egy kutyát, de még az állatokkal sem bánnak így. Nem egy, hanem több rendőr ütlegelt egyszerre!

Ezek az esetek természetesen Bulgáriában sem maradhatnak következmények nélkül. Máris számtalan közszereplő szólalt meg az ügyben, nagy többségében a rendőrséget hibáztatva a történtekért és több felelős tisztviselő lemondása is téma lett már.

A mérkőzés előtti túlkapások a parlamenti pályára is átragadtak. Megjelentek az első lemondási követelések is. Az egyik parlamenti párt már a belügyminiszter, Kalin Sztojanov lemondását követelte, de vannak, akik a tegnap történtekért Vaszil Terziev szófiai polgármestert teszik felelőssé. A korábbi miniszterelnök, Bojko Boriszov pedig Boris Mihailov futballvezető mellett Dimitar Iliev sportminiszter távozását is sürgette.

A belügyminiszter-helyettest már menesztették is

Menesztették a bolgár belügyminiszter-helyettest, Kalin Sztojanovot a bolgár fővárosban, Szófiában a futballszurkolók tiltakozó akciója során történt zavargások és rendőri intézkedések miatt - közölte pénteken Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök.

A politikus a sajtótájékoztatóján kijelentette: "A futball ünneplése helyett fenyegető erőszakos jelenetek voltak megfigyelhetők. Az ok a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFS) hosszú ideje fennálló vezetősége, amely a bolgár labdarúgást hanyatlásba taszította. A belügyminisztérium részéről is vannak hibák, nem hunyhatunk szemet az erőszakos jelenetek felett, amikor egyes rendőrök ütlegelték és rugdosták az elesett polgárokat" - mondta.

Kérdésekre válaszolva tisztázta, hogy a belügyminisztérium vezetőjének lemondását fontolgatják - írja az MTI.

Halálesetek is történhettek volna, letöröltek volna minket a térképről

Volt azonban olyan is, aki a szurkolókat tette felelőssé a történtek miatt és alighanem csak olajat öntött a tűzre nyilatkozatával... Az egykori bolgár fociikon, a szövetség alelnöke, Emil Kostadinov az összecsapások miatt örül, hogy nem engedtek be szurkolókat a nemzeti stadionba.

- Semmi baj nincs azzal, ha az emberek tiltakoznak és kifejezik a véleményüket. De a tegnap esti pokoljárás nem a szövetség miatt volt, hanem azok miatt, akik ezt megszervezték. Jöjjenek, tiltakozzanak békésen, az nem probléma.

Most már mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ha engedélyeztük volna, hogy szurkolók legyenek a lelátón, mi történt volna. Halálesetek is történhettek volna. Láthattuk volna a pálya lerohanását, a mérkőzés megszakítását, ami a bolgár futball végét jelentette volna. Az UEFA letörölt volna minket a térképéről. Kiráz a hideg. Néhányan pedig ragaszkodtak ahhoz, hogy beengedjék a nézőket a stadionba, kérvényeket írtak. Most pedig már meg lehetnek győződve arról, hogy tévedtek.

A hatalmas feszültséget nem mi, hanem mások okozták - mondta a Blitznek adott interjújában az egykori csatár, aki még középső ujjal be is mutatott az újságíróknak...

Mint ismeretes, a magyar válogatott a valóban drámai 2-2-s döntetlennel már kijutott a 2024-es németországi Európa-bajnokságra. A vasárnapi, Montenegró elleni budapesti mérkőzésen pedig a csoportelsőségünk lesz a tét.

Melyik Eb-kijutás volt számodra a legdrámaibb? Az aktuális kérdés a csakfoci.hu címlapján, lejjebb görgetve, a "További friss hírek" alatt és a "Magyar válogatott hírek" felett található meg. Kattints és szavazz!

Olvastad már?
Bolgár-magyar: "Példátlan, szégyenteljes és rémálomszerű meccs, újabb infarktus a végén" - lapszemle
Így látták a bolgár lapok és internetes portálok a csütörtöki Bulgária-Magyarország Eb-selejtezőn (2-2) történteket. Lapszemle.
Elolvasom

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO FC Győr
Kuznyecov Szergej
A csakfoci.hu számolt be először arról vasárnap, hogy Kuznyecov Szergej az egyik jelölt a győri kispadra. A Kisalföld ezúttal azt írja, hogy csütörtökön Győrben járt Kuznyecov és az ETO vezetőivel tárgyalt.
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Torino technikai igazgatója, Davide Vagnati kéthetente érdeklődik magyar válogatott kölcsönjátékosuk felől - állítja a futballista ügynöke. (TMW)
Újpest
Tim Hall
Az Újpest és Tim Hall közös megegyezéssel szerződést bontott. A luxemburgi védő 2023 januárjában érkezett Újpestre. Első félszezonjában 14 meccsen lépett pályára, míg a mostani évadban 15 NB I-es találkozón.
Tovább az összes átigazoláshoz