Fotó: eurosport.com

Vb-pótselejtezők: "Biztos vagyok benne, hogy egész Ukrajna minket fog figyelni" - még az ellenfél legendája is ukrán továbbjutást akar látni

A skót labdarúgás egyik legismertebb alakja nem a saját nemzeti együttesének, hanem Ukrajnának szorít majd a szerda esti vb-pótselejtezőn.
Nyikes Zoltán 2022. június 1., szerda 10:00
Fotó: eurosport.com
A skót labdarúgás egyik legismertebb alakja nem a saját nemzeti együttesének, hanem Ukrajnának szorít majd a szerda esti vb-pótselejtezőn.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. június 1., szerda 10:00

Szerdán a skót-ukrán mérkőzéssel megkezdődik a harc az utolsó európai helyért a katari labdarúgó-világbajnokságra. Az eredeti kiírás szerint március végén rendezték volna a meccset, de az ukrajnai háború miatt el kellett halasztani. A háború azóta sem ért véget, az európai szövetség (UEFA) viszont Szlovéniában biztosított edzőtábort az ukrán csapatokban futballozó játékosoknak, akik a nemzeti együttes felkészülése során német, olasz és horvát klubokkal is megküzdhettek.

– A csapatmorál az egeket verdesi. Nincs szükség bármit is mondani nekik. Tapasztalt futballisták és tökéletesen átérzik a helyzetet – mondta Olekszandr Petrakov ukrán szövetségi kapitány. A középpályás Tarasz Sztepanyenko pedig arról beszélt, szívvel-lélekkel kell játszaniuk, hogy némi örömöt nyújtsanak a hazájukat védő katonáknak.

A mérkőzés előtt a szurkolók külön szórólapokat kapnak Ukrajna nemzeti himnuszával, hogy a skótok az ukránokkal együtt énekelhessék el azt. Olekszandr Zincsneko, a Manchester City középpályása arra is válaszolt, mennyire lesz különleges a Skócia elleni találkozó.

– Minden ukránnak van egy fő álma - megállítani a háborút. Beszéltem különböző országok különböző embereivel, beszéltem fiatal ukrán gyerekekkel. Nem értenek semmit, de egy dolgot mondanak. Arról álmodnak, hogy a háborúnak vége legyen. De amikor a futballról van szó, nekünk is van egy álmunk - hogy kijussunk a világbajnokságra, és hogy átadjuk ezeket az érzelmeket az ukránoknak ebben a nehéz időszakban, mert megérdemlik. Biztos vagyok benne, hogy egész Ukrajna minket fog figyelni. Érezni fogjuk a támogatását. Sokat beszélhetünk, de mindent a pályán kell bizonyítanunk. Holnap megpróbáljuk boldoggá és büszkévé tenni a népünket.

Érdekesség, hogy a skót labdarúgás egyik híres alakjának vegyes érzelmei vannak az összecsapás kapcsán, mert hiába saját nemzeti együttesével játszik az ukrán csapat, mégis utóbbiért szorít majd.

– Nemcsak azt akarom, hogy Ukrajna kvalifikálja magát a vb-re, hanem azt, hogy nyerje is meg a tornát. Az érzéseim azt diktálják, hogy a futballnál fontosabb azt üzenni, hogy Oroszország viselkedése elfogadhatatlan

– fogalmazott Graeme Souness, aki kétszer szerepelt világbajnokságon a skót válogatottal.

A két csapat szurkolói biztosan ki vannak éhezve a sikerre, Ukrajna ugyanis története során csupán egyszer, 2006-ban szerepelt vb-n, akkor a negyeddöntőig jutott. A szigetországiak már nyolcszor vettek részt vb-n, de legutóbb erre 24 éve volt példa. A glasgow-i pótselejtező győztese azonban még nem örülhet a vb-indulásnak, ugyanis a párharc továbbjutója vasárnap Wales vendégeként küzd meg a katari részvételért. Utóbbi a márciusi elődöntőben Ausztriát múlta felül 2-1-re. (MTI/csakfoci)

Olvastad már?
Újpesti tulajdonosváltás: Végső határidő, komoly tervek, Véber kinevezése - a legfontosabb információk a patthelyzetről
A csakfoci.hu úgy értesült, hogy a következő hónap végéig kell eldőlnie annak, hogy lesz-e tulajdonosváltás Újpesten. Úgy tudjuk, hogy az adásvétel teljesülése esetén Véber György még fontosabb szerepet kaphat a klubnál.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Sepsi
Bernd Storck
Bernd Storck az idény végéig szóló szerződést írt alá, hosszabbítási opcióval.
BVSC
Szekeres az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci információi: Szekeres Tamás veszi át az NB II-es BVSC irányítását.
ETO FC
Hosszabbítás
A 19 esztendős Tóth Rajmund meghosszabbította szerződését a másodosztályú ETO FC csapatával. A győriek egykori akadémistája 2026 nyaráig írta alá új kontraktusát.
Tovább az összes átigazoláshoz