Barcelona: Több százan emlékeztek a legendás magyarra

Kubala Lászlóra emlékeztek születésének 90. évfordulója alkalmából hétfőn Barcelonában, ahol Tarlós István, Budapest főpolgármestere közölte: a magyar főváros közgyűlése a héten dönt arról, hogy közteret nevezzenek el az FC Barcelona egykori legendás játékosáról.
Budai László 2017. május 9., kedd 7:35
Kubala Lászlóra emlékeztek születésének 90. évfordulója alkalmából hétfőn Barcelonában, ahol Tarlós István, Budapest főpolgármestere közölte: a magyar főváros közgyűlése a héten dönt arról, hogy közteret nevezzenek el az FC Barcelona egykori legendás játékosáról.
Szerző: Budai László 2017. május 9., kedd 7:35

Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja az ünnepséget követően az MTI-nek telefonon elmondta: tőle származik a kezdeményezés, hogy közterület viselje Kubala László nevét. Hozzátette, felvetését támogatta a XIII. kerületi önkormányzat, így ha a Fővárosi Közgyűlés is megszavazza, júniusban már fel is avathatják az új utcanévtáblát.    

A barcelonai királyi palota patinás épületében (Palau Reial de Pedralbes) rendezett ünnepi megemlékezésen 300 meghívott vendég jelenlétében nyitották meg a barcelonai klub történetében meghatározó szerepet betöltő magyar játékos életét bemutató kiállítást. Eddig sosem látott fényképek, a klubtól kölcsönkapott kupák, Fülöp Tibor Barcelonában élő magyar festőművész Kubalát ábrázoló festménye alkotják a tárlatot, amelyet Kocsis Tibor, a Magyarok a Barcáért című film rendezője állított össze.    

A főkonzul elmondta, hogy a vándorkiállítás május végén átkerül a barcelonai testnevelési egyetem épületébe, de már több magyar város is jelezte, hogy szeretné fogadni a tárlatot a jövőben.
"Büszkék lehetünk világhíres hazánkfiára, aki nemcsak futballistaként, hanem emberként is példaképe volt mind a magyaroknak, mind a katalánoknak" - hangsúlyozta Kovács Barnabás.    

Az eseményen jelen volt a 84 éves Justo Tejada és a 80 esztendős Ferran Olivella, akik az 50-es években játszottak együtt Kubalával az FC Barcelona színeiben. Részt vett az ünnepségen a futballista két fia, Carlos és László is családjukkal, akik a klub mostani játékosai által aláírt mezt, valamint egy, a Kubala-időkből származó labdát vehettek át emlékül.    

 

A megemlékezésen Magyarország képviseletében beszédet mondott Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, aki az MTI-nek hangsúlyozta, hogy Barcelonában még mindig óriási szeretettel gondolnak a 2002-ben elhunyt legendára, "aki attól függetlenül, hogy az élet elsodorta Magyarországról, sosem szűnt meg szívében magyarnak maradni".    

Meghívott vendégként jelen volt továbbá Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Gerard Figueras, Katalónia sportért felelős főtitkára, Ramón Alfonseda, az FC Barcelona Veterán Játékosok Egyesületének elnöke, a klub vezetőségének tagjai és Montserrat Garcia Rius, aki a barcelonai Nou Camp Stadionban található, 2009-ben felavatott Kubala-szobrot megalkotta.    

Az 1927. június 10-én, Budapesten született Kubala László pályafutása során háromszor szerepelt a magyar, hatszor a csehszlovák és 19-szer a spanyol válogatottban. Játékosként az FC Barcelonával 1950 és 1961 között többek között négy bajnoki címet és két Vásárvárosok Kupáját nyert, majd klubedzőként a Barcelona mellett ült az Espanyol, a Málaga, a Murcia és az Elche kispadján is. Irányításával 1978-ban 12 évnyi szünet után szerepelt ismét vb-n a spanyol válogatott, amelyet 68 mérkőzésen irányított. Ez 2014-ig nemzeti rekordnak számított, amelyet Vicente Del Bosque, a spanyolok előző szövetségi kapitánya döntött meg.    

A 2002. május 17-én elhunyt Kubalát az FC Barcelona alapításának 100. évfordulóján, 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották.
(mti)

Neked ajánljuk
Átigazolások
ZTE FC
Balabás Bence
Zalaegerszegre teszi át székhelyét az Austria Wientől a 16 éves középpályás, Balabás Bence, aki alapember az U17-es válogatottban. Korábban a Fradi és a Puskás Akadémia utánpótlásában is játszott.
Kisvárda
Driton Camaj
A csakfoci.hu úgy tudja, hogy Driton Camaj iránt egy török klub érdeklődik, de az ottani átigazolási piac közelgő zárása miatt nem biztos, hogy összejön az egyezség.
Ferencváros
Kwaku Bonsu Osei
Januárban a Fradinál járt próbajátékon Kwaku Bonsu Osei, a ghánai végül a szerb bajnokságba igazolt.
Tovább az összes átigazoláshoz