Ez nem magyar műfaj: Európában ennyiszer és ilyen rosszul alig lövik a 11-eseket - tabellák

Büntetők terén nem az OTP Bank Liga az etalon - derül ki egy nemzetközi felmérésből, amely azt vizsgálta, milyen gyakran és milyen hatékonysággal lőnek büntetőt a csapatok Európában.
Dudás Gábor 2020. június 16., kedd 16:33
Büntetők terén nem az OTP Bank Liga az etalon - derül ki egy nemzetközi felmérésből, amely azt vizsgálta, milyen gyakran és milyen hatékonysággal lőnek büntetőt a csapatok Európában.
Szerző: Dudás Gábor 2020. június 16., kedd 16:33

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb kutatásában azt vizsgálta meg, hogy hol ítélik meg a leggyakrabban a 11-eseket, és hogy hol használják ki a legnagyobb százalékban a büntetőket. A kimutatásban 35 európai bajnokságot vettek górcső alá - köztük az OTP Bank Ligát -, a 2017/2018-as idénytől számítva.

Mint kiderült, a leggyakrabban a lengyel Ekstraklasában lőhetnek 11-est a csapatok, átlagosan 230 percenként ítélnek büntetőt a játékvezetők.

Itt az európai élmezőnyben, a TOP 10-ben helyezkedik el a magyar NB I (holtversenyben a tizedik), itthon az elmúlt három idényt tekintve 268 percenként mutatnak a büntetőpontra a bírók.

A másik végletet a norvég Eliteserien jelenti (389 perc telik el egy-egy 11-es között), míg a topligák közül nem meglepő módon Anglia igen jól áll - a Premier League a második (382 perc), a Championship pedig a harmadik a legritkább 11-esek bajnokságai között), ami a CIES magyarázata szerint azzal is indolkolható, hogy kevesebb a színészkedés és műesés is a szigetországban. A német Bundesliga ugyancsak nem a büntetők "hazája", de a Serie A (249), a francia Ligue 1 (262) vagy a spanyol La Liga (268) már annál inkább.

Klubszinten a szerb Crvena Zvezda lőheti a legsűrűbben a 11-eseket (209 percenként, azaz majdnem minden második meccsen), de a finn IFK Mariehamn (262) és a görög Panathinaikosz (264) is felfért a dobogóra. A magyar klubok közül a Budapest Honvéd szerepel az "elitben", 331 percenként, azaz hozzávetőlegesen minden harmadik találkozón kapnak 11-est a kispestiek.

Tegyük hozzá, hogy a piros-feketék viszonylag nagy százalékban (84%) kis is használják a büntetőiket - merthogy ezt is megvizsgálta a CIES kutatásában. A Honvéd ezzel a második az NB I-es összevetésben, csak a DVSC áll előtte (90,9%) a mintegy három évet összegző kutatás szerint, míg a Mezőkövesd a harmadik a képzeletbeli dobogón (83,3%).

Feltűnő még ugyanakkor, hogy például a Paks milyen ritkán jut büntetőhöz (az elmúlt nagyjából három idényben, 93 meccsen összesen hétszer, ez 1196 percet jelent átlagosan), és az is, hogy épp az NB I két legerősebb csapata, a MOL Fehérvár (55,6%) és a Ferencváros (59,1%) lövi az utóbbi időben a legrosszabbul a 11-eseket.

Ami pedig a bajnokságokat illeti, meglehetősen hátul, a 33. helyen áll az OTP Bank Liga a 35 vizsgált bajnokság közül (71,1%), csak a finn (65%) és az orosz (69,7%) élvonalban lőtték rosszabbul a csapatok a büntetőket 2017 nyara óta.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Csakfoci információi szerint a KTE-nek komolyan a zsebébe kell nyúlnia, ha érvényesíteni akarja a magyar válogatott támadó vételi opcióját.
Gyirmót
Ketten távozhatnak
Honlapunk úgy értesült, hogy Soltész Dominik és Kovács Milán is távozik az NB II-es Gyirmót csapatától, utóbbi játékos pedig a Budapest Honvéd színeiben folytathatja.
Újpest/DVSC
Baranyai Nimród
A Debreceni VSC U21-es válogatott jobbhátvédjével, Baranyai Nimróddal pótolhatja az Újpest a kölcsönjátéka után Zalaegerszegre visszatérő Huszti Andrást. (nso.hu)
Tovább az összes átigazoláshoz