Eb 2024: Gulácsiék több mint 1 milliárdot kerestek már a csapatuknak - és még nincs vége

A klubok minden egyes Európa-bajnoki szereplő játékos után külön juttatást kapnak az UEFA-tól. Németországban eddig az FC Bayern München profitált ebből a legtöbbet, de a magyar játékosai miatt is jól keresett az RB Leipzig is a kontinenstornán.
Csakfoci.hu 2024. július 5., péntek 16:14
A klubok minden egyes Európa-bajnoki szereplő játékos után külön juttatást kapnak az UEFA-tól. Németországban eddig az FC Bayern München profitált ebből a legtöbbet, de a magyar játékosai miatt is jól keresett az RB Leipzig is a kontinenstornán.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. július 5., péntek 16:14

Mint ismeretes, a klubok UEFA-pénzt kapnak minden egyes játékos után, aki részt vesz a válogatottjával az Európa-bajnokságon. A Kicker szerint az már biztos, hogy a Bundesligában több mint 20 millió eurót osztanak szét a német első osztályú csapatok között - de még a másodosztály klubjai is kapnak a kompenzációból.

A számításba az eddig lejátszott fordulók és a közelgő negyeddöntők is beleszámítanak. Aztán attól függően, hogy ki jut be az elődöntőbe, majd a fináléba, az összeg egyes klubok számára még tovább nőhet.

A Bundesliga csapatai közül "természetesen" a Bayern München áll az élen, a bajoroké az egyetlen német klub, amely már eddig is 3 millió euró (1,2 milliárd forint) fölött keresett az Eb-vel. A rekordbajnok tíz Európa-bajnoki résztvevőt delegált a tornára, és az osztrák Konrad Laimer kivételével valamennyi játékosa versenyben van még csapatával az Európa-bajnokságon. Joshua Kimmich, Thomas Müller, Jamal Musiala, Manuel Neuer és Leroy Sané a német színeket képviseli, így a péntek esti, Spanyolország elleni mérkőzés eredményétől függően további bevételt generálhatnak még a müncheniek számára.

A Bayernt szorosan követi az RB Leipzig, amely szintén szép összeget, 2,94 millió eurót hozott már össze a játékosaival az UEFA-nál. Tizenegy Eb-játékosával a Lipcse még a Bayernen is túltesz létszámban, de a futballistái többsége, köztük Lois Openda (Belgium), Yussuf Poulsen (Dánia), Christoph Baumgartner, Nicolas Seiwald (mindketten Ausztria), Benjamin Sesko (Szlovénia), Gulácsi Péter és Willi Orbán (mindketten Magyarország) már kiesett a tornáról. Versenyben maradt viszont még a spanyol Dani Olmo, a német David Raum és Benjamin Henrichs, valamint a holland Xavi Simons.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán jelenleg a Dortmund áll, amelynek nyolc Eb-résztvevőjéből még hét játékos versenyben van a tornán, így a Borussia még feljebb léphet a rangsorban.

A további, Németországban futballozó magyar válogatott játékosok közül Sallai Roland és Szalai Attila két osztrák futballista társaságában generált 920 ezer eurót (mintegy 360 millió forintot) a Freiburg számára. Dárdai Márton az egyik Hertha-futballista, aki 308 ezer eurót (121 millió forintot) hozott össze a másodosztályú berlini klubnak, Schäfer András pedig negyedmagával termelt összesen 660 ezer eurót (hozzávetőlegesen 260 millió forintot) az Union Berlinnek.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC
Ominger Gergő
A Fehérvár FC és a Puskás Akadémia FC megállapodásának értelmében kölcsönbe érkezik a Vidihez a középpályán bevethető, utánpótlás-válogatott Ominger Gergő.
ETO FC Győr
Akadémisták kaptak szerződést
A 19 éves védő, Kulcsár Martin és a 17 éves Décsy Ádám személyében a győriek két akadémistája kapott profi szerződést.
Tatabánya
Nagy fogást jelentettek be
A szurkolói ankéttal egybekötött sajtótájékoztatón Dragóner Attila ügyvezető mindenkit meglepett és bemutatta az NB II-es csapat új igazolását, Vida Kristophert.
Tovább az összes átigazoláshoz