Bilincsbe került Romániában a volt szövetségi kapitány: Többszáz milliós csalás és korrupció a vád

Korrupciógyanús ügyek miatt őrizetbe vették Victor Piturcát, a román labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitányát.
Póczik Dávid 2023. január 31., kedd 9:40
Korrupciógyanús ügyek miatt őrizetbe vették Victor Piturcát, a román labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitányát.
Szerző: Póczik Dávid 2023. január 31., kedd 9:40

Őrizetbe vette Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Victor Piturca labdarúgóedzőt, a román válogatott korábbi szövetségi kapitányát és Gabriel Tutut, a Romarm védelmi ipari tröszt vezérigazgatóját egy egészségügyi védőmaszkok beszerzésével kapcsolatos ügyben - közölte hétfőn a mediafax.ro.

A Mediafax hírügynökség a vádhatóságtól származó értesüléseire hivatkozva azt írta: a volt futballkapitányt befolyással üzérkedéssel gyanúsítják, miután a román védelmi minisztérium (MAPN) az edző fiának, Alexandru Piturcának a cégével kötött 100 ezer ffp3-as védőmaszk beszerzéséről szóló szerződést a világjárvány idején.

Piturca állítólag a hadsereg sportklubjánál, a Steauánál ápolt kapcsolatain keresztül vette rá a védelmi tárca illetékeseit, hogy fia cégét bízzák meg kétmillió eurós beszerzéssel. A román média szerint azért indult eljárás a MAPN közbeszerzése ügyében, mert a Kínából importált védőmaszkok nem feleltek meg a hatályos szabványoknak és senki nem használta őket.

Piturcának nem ez az első találkozása a vádhatósággal: 2013-ban egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték bűnpártolásért a "Pénzestáska" néven elhíresült korrupciós perben, amelyben George Becalira, a Steaua Bucuresti tulajdonosára három év letöltendő szabadságvesztést szabott ki a bíróság, amiért 1,7 millió eurónyi készpénzzel próbálta megvesztegetni az Universitatea Cluj csapatát, hogy a kolozsvári CFR-től "pontot rabolva" segítse főtáblára jutni a Steauát a Bajnokok Ligájában.

A 66 éves Piturca három turnusban volt Románia szövetségi kapitánya: 1998 és 1999 között, 2004 és 2009 között, valamint 2011 és 2014 között. A szakvezető összesen 96 mérkőzésen volt a román labdarúgó-válogatott kapitánya, amely 2000-ben és 2008-ban az ő vezetésével jutott ki az Európa-bajnokságra. Pályafutása során a Steaua Bukarest, az Universitatea Craiova és az Al-Ittihad csapatát is edzette. Játékosként tagja volt a Steaua Bukarest csapatának, amely 1986-ban megnyerte a Bajnokok Európa Kupáját, 1987-ben pedig az Európai Szuperkupát. (MTI/csakfoci.hu)

Olvastad már?
Röhejes román reakció a magyargyalázásra: "Mi nem tehetünk semmiről"
A vasárnapi magyarellenes botránymeccs után a Craiova közleményében azt állítja, hogy a klub mentesül minden vétkesség alól, mivel nem ők szervezték a mérkőzést.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
NB I
Cristian Ramírez
Oroszországban azt írják, hogy Magyarországról is érdeklődnek a korábbi Fradi-játékos, Cristian Ramírez iránt.
Mosonmagyaróvár
Supka Attila
A csakfoci.hu korábbi hírének megfelelően az NB II-es Mosonmagyaróvár vezetőedzője lett Supka Attila.
Tovább az összes átigazoláshoz