A Fradi ellen akarja megmenteni szezonját az Olympiakosz - majdnem minden rossz a görögöknél a helyi szakértő szerint

A csakfoci.hu Görögország egyik legnagyobb sportújságánál és honlapjánál, a SportDaynél dolgozó újságírót, Pavlos Chytirist kérte fel, hogy elemezze az Olympiakosz aktuális helyzetét a Ferencváros elleni első, csütörtöki Konferencia Liga-mérkőzés előtt. Chytiris többek között arra is kitért, hogyan reagáltak a szurkolók, miután a Ferencvárost sorsolták ki, de az is kiderült, ki az Olympiakosz nagyágyúja, a gyenge pontjai, mennyire veszik komolyan az EKL-t, és miért állnak készen a legrosszabbra amiatt is, hogy visszatérnek a lelátóra a drukkerek. Interjú.
Nyikes Zoltán 2024. február 13., kedd 17:54
A csakfoci.hu Görögország egyik legnagyobb sportújságánál és honlapjánál, a SportDaynél dolgozó újságírót, Pavlos Chytirist kérte fel, hogy elemezze az Olympiakosz aktuális helyzetét a Ferencváros elleni első, csütörtöki Konferencia Liga-mérkőzés előtt. Chytiris többek között arra is kitért, hogyan reagáltak a szurkolók, miután a Ferencvárost sorsolták ki, de az is kiderült, ki az Olympiakosz nagyágyúja, a gyenge pontjai, mennyire veszik komolyan az EKL-t, és miért állnak készen a legrosszabbra amiatt is, hogy visszatérnek a lelátóra a drukkerek. Interjú.
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. február 13., kedd 17:54

Csütörtökön a 47-szeres görög bajnok Olympiakosz ellen folytatja szereplését az Európa Konferencia Ligában a Ferencváros. A playoff odavágóját Görögországban is nagy várakozás előzi meg, hiszen két hónap után mehetnek újra mérkőzésre a drukkerek a korábbi nagy balhék miatt, és telt ház várható az összecsapáson.

A pireuszi együttesnél nincs minden rendben az elmúlt időszakban, egy év alatt már az ötödik edzőt nevezték ki vasárnap a Sevillával Európa Ligát nyert José Luis Mendilibar személyében.

Pavlos Chytirissel, a SportDay görög szaklap és portál újságírójával beszélgettünk a mérkőzés előtt.


"Rossz szakembereket és játékosokat szerződtetnek"

Mi volt az általános reakció Görögországban a sorsolás után? És mi volt az Olympiakosz-szurkolók reakciója?
– Az "optimista" nem az a szó, amellyel az Olympiakosz szurkolóit jellemezhetnénk a szezon eddigi történései alapján. Nem a Ferencváros volt a legnagyobb név a sorsoláson, így egyesek jó ellenfélnek nevezték, de egyértelmű volt, hogy egy kompakt és komoly csapatról van szó. Márpedig az Olympiakosz idén túlságosan is sokat szenved a kompakt csapatok ellen. Szóval általában az volt a reakció, hogy "lehetett volna rosszabb is, de biztosan nem lesz könnyű".

Kívülről úgy tűnik, nagy a zűrzavar az Olympiakosznál, miután egy éven belül már az ötödik edző irányít. Hogyan tudnád összefoglalni az elmúlt időszakot? Minek volt köszönhető ez a gyakori edzőcsere?
– Az Olympiakosz jelenleg is nagyon küzd azért, hogy Pedro Martins 4 éves korszaka után újra jó útra térjen. Martins egy nagyon jó csapatot hozott létre a korszakának első felében, de utána már csak lefelé mentek a lejtőn. Carlos Corberant, aki amúgy jó edző volt, másfél hónap alatt kirúgták a gyenge eredmények miatt. Michel esetében egyértelmű volt, hogy a tavalyi szezon végéig marad és utána nem folytatja, de végül nyomásgyakorlás miatt, még a szezon vége előtt lemondott. José Anigo ezután csak ideiglenesen volt kinevezve. Nyáron Diego Martinez vette át a kormányt, a sportigazgató, Antonio Cordon mellett, és úgy tűnt, hogy van is némi előrelépés, de aztán minden összeomlott. Martinezt hibáztatták néhány öltözői incidensért, illetve a PAOK és a Freiburg elleni súlyos vereségekért, Cordont pedig azért, mert nem oldotta meg a 3 éve fennálló problémát, hogy nincsenek jó és stabil középhátvédek. Aztán jött Carlos Carvalhal, akit az első pillanattól kezdve nem szerettek a szurkolók, tekintve, hogy már 20 klubváltása volt. Nem javította meg a védekezést, és olyan problémát hozott létre támadásban, ami korábban nem volt jellemző, ezért őt is kirúgták.

Probléma volt továbbá, hogy olyan szakemberek és játékosok érkeztek, akik nem a címerért játszanak, átigazolások, amelyek ok nélkül történnek. Például 8 játékos érkezett januárban, szinte mindenki kölcsönben, nem kevés vételi opcióval. Voltak hibák a hosszútávú tervezésben, de a finanszírozás nagyon stabil.

"Ha jobb szezont futnának a bajnokságban, az EKL-t kicsit alábecsülnék"

Az EL-kiesés után mekkora motivációt jelent a klubnak az EKL? Hasonlóan komolyan veszik a harmadik számú kupasorozatot is?

Az Olympiakosz valahogy meg akarja menteni ezt a szezont, erre pedig az EKL egy jó lehetőség. Ha a piros-fehérek jobb szezont futnának a hazai bajnokságban, akkor szerintem az EKL-t kicsit alábecsülnék.

Ez történt eddig általában akkor is, amikor azok a görög klubok, akik rendszeres BL-résztvevők voltak és tavasszal már alacsonyabb rangú nemzetközi kupában, például az EL-ben folytatták. De nem hiszem, hogy most ez a helyzet állna elő.

A görög média mennyire követi figyelemmel a Ferencvárost az utóbbi időben? Milyen kép alakult ki a magyar csapatról?
– Hogy őszinte legyek, a görög média az Olympiakosznál történt változásokra koncentrált. Először a technikai igazgató cseréjére (Pedro Alvesről Darko Kovacevicre), majd az új edzőre. Ettől még határozottan kijelenthető, hogy nem tekinthető könnyűnek a sorsolás.

A klubnál hogyan várják ezt a párharcot? Mennyire magabiztosak a továbbjutást illetően?

Egyáltalán nem magabiztosak... Tapasztalható egy kis óvatos optimizmus, de semmi több.

Van némi felhajtás amiatt, hogy a szurkolók is visszatérnek a stadionba, így mindenki jó játékot remél az Olympiakosztól, illetve azt is várják, hogy a csapat is mutat némi pozitív reakciót az új edző első meccsén. Ez lehet egy plusz, de még mindig nincs meg a kellő önbizalom.

Hogyan fogadták a szurkolók az új vezetőedzőt, José Luis Mendilibart? Milyen ígéretekkel érkezett? Milyen futballstílust szeretne megvalósítani a csapattal?
– Mendilibar komoly edző. Tapasztaltabb, mint a közelmúltban a többiek. Nem beszélt még a sajtónak, így nem tett ígéreteket sem, de edzőként olyan csapatokat alkotott eddig, amelyek egységesek és hűségesek az edzőhöz. Sem védekező, sem támadó felfogású edzőnek nem titulálnám. Az elmúlt szezonban megnyerte az Európa Ligát a Sevillával, ami a legnagyobb klub, amelyet eddig irányított. A múltban olyan csapatoknál dolgozott, amelyek nem számítottak végső esélyesnek, de sikereket ért el velük is. Az Olympiakosz az első csapat számára azon logika mentén, hogy itt mindenképpen muszáj lesz majd bajnokságot nyernie. Mint mondtam, van némi óvatos optimizmus, és biztosan jobban fogadják őt, mint az előtte lévőket.

"Ha Fortounis jó formában van, akkor tarthatatlan, világklasszis"

Mi az Olympiakosz legnagyobb erőssége csapatként? És mi a leggyengébb pontja?
– Elméletben a támadósorban lévő játékosok a csapat erősségei, ha jó formában vannak, és ha jól használják őket. Különösen Fortounis és Podence, de említhetném Masourast is, aki jó formában van. Fortounis, aki a "nagyágyúnak" számít, őrületes formában kezdte a szezont, de Carvalhal alatt már nem volt ugyanaz, az utolsó meccsen viszont az ideiglenes edzővel ismét nagyszerűen játszott. Nagyjából ugyanez a helyzet Podence-szel is.

A leggyengébb pont egyértelműen a védelem és a védekezés.

Santiago Hezze az egyetlen védekező középpályás, és ő nincs túl jó erőnléti állapotban az utóbbi időben, mert az előző szezon kezdete óta - amit még Argentínában töltött - megállás és nyári szünet nélkül játszik. Ugyanez a probléma Francisc Ortega helyzetével is, aki a kezdő balhátvéd, ő is Argentínából érkezett a nyáron. Rodinei a jobbhátvéd poszton a legszélesebb körben elfogadott játékos a védősorban. Remek technikai képességekkel rendelkezik, gyors és nagyon veszélyes tud lenni támadásban, ha az ellenfél védelme nem figyel rá rendesen. Ami a középhátvédeket illeti, ez 2021 óta óriási probléma, a Portótól január végén kölcsönben érkező David Carmo viszont eddig ígéretes, nagyon jól néz ki. Nagyon magas, jól bánik a labdával és határozottan nagyobb minőséget képvisel, mint a többi játékos a posztján.


Fortounis

Ki számít a legnagyobb sztárnak? És ki van jelenleg a legjobb formában? Kire kell legjobban figyelnie a Fradinak?

Ha Kostas Fortounis jó formában van, akkor egyszerűen tarthatatlan. Minőségileg világklasszis. Kétszer elszakadt már a keresztszalagja, de így is nagyon erősen tért vissza.

Mint mondtam, Carvalhal alatt nem voltak olyan jók a teljesítményei, de az OFI ellen múlt hétvégén jól játszott. A legjobb formában lévő játékosnak Giorgos Masourast mondanám, aki technikailag ugyan nem a legtehetségesebb játékos, de labda nélkül is nagyon hasznos, mindig szenvedéllyel játszik, és minden menedzser számára tökéletes "katona". Chiquinho, aki egy új átigazolás, szintén jól kezdett.

"Görögországban igazán szenvedélyes szurkolók vannak. Ez nem mindig jó"

Hosszú idő után ez lesz az első meccs, amit újra nézők előtt rendezhetnek Görögországban. Hogyan várják a szurkolók a találkozót? Felfokozott az izgalom?

Görögország egy olyan ország, ahol igazán szenvedélyes szurkolók vannak. Ez nem mindig jó, de ezúttal úgy gondolom, hogy hihetetlenül hajtani fogják a csapatot.

Ha Carvalhalt nem rúgták volna ki, nem lennék ebben olyan biztos, de úgy gondolom, hogy az emberek jól fogadják majd Mendilibart. Ezért szerintem nagyon fontos lesz, hogy az első gólt az Olympiakosz rúgja, és lehetőleg gyorsan. Mert ha az Olympiakosz kapja az első gólt és nem néz ki jól a pályán, akkor a stadion ellenük fordulhat.

Mennyire tartasz attól, hogy a visszatérő görög ultrák miatt akár a stadionon kívül, akár a stadionon belül balhé lehet?
– Hogy őszinte legyek, nem tudom. Ez egy különleges állapot. Az ultrák két hónap után térnek vissza a stadionba, és a rendőrséggel szemben is van problémájuk. A tapasztalat megtanított minket arra, hogy készen kell állnunk a legrosszabbra.

Az UEFA versenyeken viszont általánosságban elmondható, hogy jobban viselkednek az ultrák. Továbbá, ha valami történik, az a stadionon kívül történik, nem a meccs alatt.

Olvastad már?
NB I: Rutinos szerb edző is jelölt Kuttor helyére - részletek
A 61 éves Milan Milanovic korábban dolgozott Moldovában, Örményországban és Kazahsztánban is.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Dárdai Pál
A 26 éves szélső, Fabian Reese a napokban a csapat nevében látogatást tett Dárdai otthonában, a célja pedig az volt, hogy meggyőzze a magyar trénert a júniusban lejáró szerződésének meghosszabbításáról.
Magyarokat igazol?
Csepregi György
Három magyar játékos (ebből egy játszik itthon) van a belga élvonalba feljutó Beerschot magyar sportigazgatójának, Csepregi Györgynek a listáján. (Sportrádió)
Siófok
Vukmir távozott, megvan az utódja
Dragan Vukmir távozott a Siófok vezetőedzői posztjáról, utódja a legutóbb Ajkán dolgozó Jeney Gyula lett.
Tovább az összes átigazoláshoz