Fotó: fradi.hu

A Fradi edzője is aláírta az oroszok kizárása ellen tiltakozó levelet: "Nem értjük és nem fogadjuk el ezt a döntést"

A szovjet és az orosz labdarúgás korábbi és jelenlegi főszereplői közül harmincan nyílt levelet írtak a FIFA és az UEFA elnökének.
Nyikes Zoltán 2022. március 16., szerda 12:00
Fotó: fradi.hu
A szovjet és az orosz labdarúgás korábbi és jelenlegi főszereplői közül harmincan nyílt levelet írtak a FIFA és az UEFA elnökének.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. március 16., szerda 12:00

Mint ismert, miután Oroszország február 24-én háborút indított Ukrajna ellen, a FIFA és az UEFA is úgy döntött, hogy az orosz válogatottak és klubcsapatok nem folytathatják szereplésüket a nemzetközi sorozatokban.

A napokban a szovjet és az orosz labdarúgás korábbi és jelenlegi főszereplői aláírták azt a nyílt levelet, amely többek között az orosz válogatott vb-pótselejtezős kizárása ellen tiltakozik - a Gianni Infantinónak és Aleksander Ceferinnek címzett levelet összesen 30-an szignózták, köztük a Ferencváros vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov is.

– Nem értjük és nem fogadjuk el ezt a döntést. A labdarúgásnak az a küldetése, hogy egyesítse az embereket világszerte. A labdarúgás a legnépszerűbb és legdemokratikusabb játék, amelyet a megkülönböztetés minden formájától mentesen kell tartani. A #StopDiscrimination a FIFA egyik legfontosabb alapelve, ahogyan azt Ön, Infantino úr már többször is kijelentette. De vajon a FIFA és az UEFA által az orosz játékosok ellen hozott döntés nem a diszkrimináció különösen kirívó példája? – idézi az itasportpress.it a levelet.

A levélben továbbá kiemelik, hogy az orosz válogatott és a klubcsapatok minden korosztálya, fiúk és lányok, fogyatékosok mind áldozatai ennek a döntésnek. Hozzáteszik, hogy nehéz megjósolni a következményeket, ám ezek messze ártalmasabbak lehetnek, mint azt ma bárki el tudja képzelni.

– Sportolók százai nem tudják majd megvalósítani álmaikat, és ami még rosszabb, sokan magáról az álomról is lemondanak. Ez különösen drámai a jövő generációi számára. Ők azt fogják hinni, hogy a futball egy egyenlő játék (#EqualGame).

Úgy gondoljuk, hogy Oroszország teljes kizárása a labdarúgásból nagy kockázatot jelent az első számú sportág fejlődésére, nemcsak hazánkban, hanem Európában és a világon is. Tudjuk, hogy a döntés meghozatalában az Ukrajnában történt események játszottak szerepet, de nem látjuk, hogy Oroszország kizárása minden nemzetközi futballversenyről hogyan segíthetne megoldani bármilyen geopolitikai helyzetet. Éppen ellenkezőleg, a döntés arra jó, hogy rést üssön a globális futballtársadalomban – folytatódik az írás.

Megjegyzik, hogy Oroszország mindig is a FIFA és az UEFA megbízható partnere volt. 2018-ban például maga a FIFA elnöke, Infantino jelentette ki, hogy minden idők legjobb világbajnokságának adott otthont Oroszország.

–  Oroszország mindig is támogatta a FIFA és az UEFA által javasolt valamennyi kulcsfontosságú projektet és kezdeményezést, és osztja alapvető értékeiket. Sajnos, ezúttal ezek a szervezetek nem avatkoztak be az orosz és a globális futballközösség érdekeinek védelmében, ehelyett azonnal feladták azt az alaptételt, hogy a politikát távol kell tartani a futballtól – írják, végül pedig kérik a FIFA-t, hogy változtassák meg a döntést, ami szerintük diszkrimináló és jelentőségét tekintve veszélyes a világ labdarúgására nézve.

Olvastad már?
BL: Poharakkal dobálták meg az angolok Simeonét, "Ronaldóék eltemetve" – videók, visszhangok
A BL-nyolcaddöntő keddi játéknapjának legérdekesebb pillanatai, szereplői és nyilatkozatai. Visszhangok, videók.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
U21-es válogatott
Szélesi Zoltán
Beigazolódott a Csakfoci korábbi értesülése: Szélesi Zoltán veszi át az U21-es magyar válogatott irányítását.
Tovább az összes átigazoláshoz