Fotó: adidas

Eb 2024: Az egyikben Muhammad Ali bokszolt, a másik Dárdai otthona, a harmadikban már értünk el bravúrt - fotókon, videókon a torna stadionjai

Németország tíz városának egy-egy stadionjában rendezik az idei labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit. Most bemutatjuk a németországi torna helyszíneit.
Budai László 2024. június 12., szerda 14:25
Fotó: adidas
Németország tíz városának egy-egy stadionjában rendezik az idei labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit. Most bemutatjuk a németországi torna helyszíneit.
Szerző: Budai László 2024. június 12., szerda 14:25

Berlin

Németország csaknem négymillió lakosú fővárosa három csoportmérkőzésnek, egy-egy nyolcad- és negyeddöntőnek ad otthont a finálé mellett.

A jelenleg másodosztályú Hertha BSC otthonául is szolgáló Olimpiai Stadiont az 1936-os ötkarikás játékokra kezdték el építeni 1934-ben. A létesítmény azóta számos sporteseménynek volt a házigazdája, így többek között az 1974-es és 2006-os világbajnokságnak is, utóbbin a mostani kontinensviadalhoz hasonlóan a finálénak is otthont adott. A 2011-es női vb-n a nyitómeccs helyszíne volt, 2015-ben pedig Bajnokok Ligája-döntőt rendeztek a legendás stadionban.

Stadion-névjegy

Olimpiai Stadion
Befogadóképesség: 74 461 néző
Hivatalos átadás: 1936 augusztusa

A képek lapozhatók

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

UEFA EURO 2024 (@euro2024) által megosztott bejegyzés

Dortmund

A Ruhr-vidéki iparváros Németország kilencedik legnagyobb települése a maga csaknem hatszázezres lakosságával. Az 1974-es világbajnokságra épített létesítmény a Borussia Dortmund otthona és Európa-szerte az egyik legjobb atmoszférájú stadionnak tartják. A Westfalen Stadion a 2006-os vb-n hat meccs otthona volt, köztük a legendás olasz-német elődöntőnek, melyen a házigazda a hosszabbítás utolsó perceiben két gólt kapva kapott ki.

Dortmundban négy csoportmérkőzésre, egy nyolcaddöntőre és ezúttal is egy elődöntőre kerül majd sor az Eb-n.

Stadion-névjegy

Westfalen Stadion
Befogadóképesség: 65 849 néző
Hivatalos átadás: 1974 áprilisa

Düsseldorf

A 630 ezer lakosú Düsseldorf a fővárosa a legnépesebb Észak-Rajna-Vesztfália tartománynak, ezzel Németország hetedik legnagyobb települése, amelyben három csoportmeccs mellett egy-egy nyolcad- és negyeddöntő lesz.

A mostani kontinensviadal tíz helyszíne közül annyiban kuriózum a 2004-ben átadott és a másodosztályú Fortuna Düsseldorf által használt létesítmény, hogy egyedüliként nem volt helyszíne a 2006-os világbajnokságnak. Ettől függetlenül számos nemzetközi sporteseménynek szolgált otthonául, például a német válogatott is többször szerepelt az arénában, ahol rendeztek már profi ökölvívógálát, amerikaifutball-mérkőzést, de még autóversenyt is.

Talán arról a legismertebb, hogy kézilabdában minden idők legnagyobb közönsége előtt megrendezett meccs otthona volt, ugyanis az idei férfi Eb-n 53 586 néző látta a német-svájci összecsapást.

Stadion-névjegy

Merkur Spiel Aréna
Befogadóképesség: 51 031 néző
Hivatalos átadás: 2004 szeptembere

Frankfurt

A Majna folyó által kettészelt Frankfurtban 750 ezernél is többen laknak, ezzel Németország ötödik legnagyobb városa, amely négy csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő házigazdája lesz.

A majdnem százéves, de azóta többször felújított és kibővített Waldstadion az 1974-es és 2006-os világ-, valamint az 1988-as Európa-bajnokságon is szerepet kapott. A 2005-ös Konföderációs Kupán és a 2011-es női világbajnokságon pedig több mérkőzés mellett a döntő helyszíne is volt.

Futballban arról is híres a létesítmény, hogy ott rendezték az 1963-ban bevezetett Bundesliga első meccsét, illetve az 1980-as UEFA Kupa-döntő egyik helyszíne volt, mivel az Eintracht Frankfurt szerepelt benne. Más sportágnak, például az 1966-os pályakerékpáros világbajnokságnak is otthona volt, ugyanebben az évben bokszolt a stadionban a legendás Muhammad Ali is, de már NFL-mérkőzést is rendeztek benne.

Stadion-névjegy

Waldstadion
Befogadóképesség: 54 697 néző
Hivatalos átadás: 1925 májusa

Gelsenkirchen

Az alig több mint 250 ezer lakosú Ruhr-vidéki iparváros három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő otthona lesz.

A jelenleg másodosztályú Schalke 04 1904-es alapításának centenáriumára épített, de már 2001-ben átadott stadion remek akusztikával rendelkezik. A klub fennállásának századik évfordulóján Bajnokok Ligája-döntőnek adott otthont, majd két évvel később a 2006-os világbajnokság egyik helyszíne volt.

Az aréna viszont nemcsak labdarúgó eseményeknek szolgált helyszínéül, ugyanis rendeztek benne salakmotoros versenyt, illetve Vlagyimir Klicsko is vívott nehézsúlyú címmérkőzést. A 2010-es jégkorong-világbajnokság nyitómeccsét 77 803 szurkoló tekintette meg a helyszínen, ami akkor világcsúcsnak számított a sportágban.

Stadion-névjegy

AufSchalke Aréna
Befogadóképesség: 54 740 néző
Hivatalos átadás: 2001 augusztusa

Hamburg

Az észak-németországi kikötőváros csaknem kétmillió lakosával Németország második legnagyobb települése, ahol négy csoportmérkőzésre és egy negyeddöntőre kerül sor a kontinensviadalon.

A jelenleg másodosztályú Hamburger SV stadionja az 1974-es és 2006-os világbajnokságon is a helyszínek között szerepelt, előbbin többek között az NSZK és NDK legendás csoportmérkőzésének adott otthont. Az 1988-as kontinensviadal után a mostani lesz a második Eb Hamburgban, ahol 2010-ben az Európa-liga fináléját rendezték.

Stadion-névjegy

Volkspark Stadion
Befogadóképesség: 52 245 néző
Hivatalos átadás: 1953 júliusa

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

UEFA EURO 2024 (@euro2024) által megosztott bejegyzés

Köln

Köln a legnépesebb Észak-Rajna-Vesztfália tartomány legnagyobb városa 1,1 millió lakossal, amivel egész Németországot tekintve negyedik. A Rajna-parti településen egy nyolcaddöntő mellett négy csoportmérkőzést rendeznek, köztük a magyar-svájci meccset a nyitókörben.

A több mint százéves, de többször bővített és felújított stadion az 1974-es világbajnokságon nem, de az 1988-as Európa- és a 2006-os világbajnokságon bekerült a helyszínek közé, akárcsak a 2005-ös Konföderációs Kupán.

Beugróként a Ruhr-vidéki városban rendezték - a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött - az Európa-liga 2020-as döntőjét.

Stadion-névjegy

Müngersdorfer Stadion
Befogadóképesség: 49 827 néző
Hivatalos átadás: 1923 szeptembere

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

UEFA EURO 2024 (@euro2024) által megosztott bejegyzés

Lipcse

A több mint 600 ezer lakosú Lipcse, Németország nyolcadik legnagyobb városa az egyetlen helyszín az egykori NDK területéről, de a majdnem 43 ezres stadionjával így is a mostani kontinensviadal legkisebb létesítménye, amelyben három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz.

A kapus Gulácsi Pétert és a védő Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig által használt stadiont a 2006-os világbajnokságra építették, de már az egy évvel korábbi Konföderációs Kupán is a helyszínek között szerepelt.

Stadion-névjegy

RB Arena
Befogadóképesség: 42 959 néző
Hivatalos átadás: 2004 novembere

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

UEFA EURO 2024 (@euro2024) által megosztott bejegyzés

München

Németország harmadik legnagyobb városa a másfél millió lakosú München, ahol négy csoportmérkőzés mellett egy-egy nyolcad- és elődöntőt rendeznek.

Az Allianz Arénát a 2006-os világbajnokságra építették 2002 és 2005 között 340 millió euróért. A Bayern München otthona a vb-n hat találkozó helyszíne volt, köztük egy elődöntőé, 2012-ben pedig a Bajnokok Ligája döntőjének is otthont adott.

A bajor város lesz az első, ahol két egymást követő Eb-n rendeznek találkozókat, ugyanis három éve az Európa 11 különböző országában lebonyolított kontinensviadalon Németországot éppen München képviselte, ahol a magyar válogatott 2-2-es döntetlent játszott a Nationalelffel, így Marco Rossi szövetségi kapitány csapata búcsúzott a csoportkört követően.

Az Allianz Arénában nemcsak labdarúgó eseményeket rendeznek, hanem NFL-mérkőzés is volt benne 2022-ben, méghozzá az első, amire Németországban került sor.

Stadion-névjegy

Allianz Aréna
Befogadóképesség: 70 076 néző
Hivatalos átadás: 2005 májusa

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

UEFA EURO 2024 (@euro2024) által megosztott bejegyzés

Stuttgart

A hatodik legnagyobb város Németországban a csaknem 650 ezer lakosú Stuttgart, ahol egy negyeddöntő mellett négy csoportmérkőzésre kerül sor, köztük a magyar-német és a magyar-skót meccsre a második és harmadik fordulóban.

Az újabban MHP Arénának nevezett létesítmény egyik helyszíne volt az 1974-es és 2006-os világbajnokságnak, utóbbin kellemes emlék a német válogatott számára, hogy a sváb városban szerezte meg a bronzérmet hazai pályán. Európa-bajnokság sem az első lesz Stuttgartban, mert két találkozónak az 1988-as kontinensviadalon is otthont adott.

Az európai kupafinálék közül háromnak - az 1959-es és 1988-as BEK-, valamint az 1962-es KEK-döntőnek - volt a házigazdája Stuttgart.

Stadion-névjegy

MHP Aréna
Befogadóképesség: 54 906 néző
Hivatalos átadás: 1933 júliusa

A stadionbemutatókat az mti állította össze.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Kiss Tamás
Hivatalossá vált, hogy az Újpestről távozott Kiss Tamás a lengyel másodosztályú Wisla Kraków játékosa lett.
Fehérvár FC
Ominger Gergő
A Fehérvár FC és a Puskás Akadémia FC megállapodásának értelmében kölcsönbe érkezik a Vidihez a középpályán bevethető, utánpótlás-válogatott Ominger Gergő.
ETO FC Győr
Akadémisták kaptak szerződést
A 19 éves védő, Kulcsár Martin és a 17 éves Décsy Ádám személyében a győriek két akadémistája kapott profi szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz