A házigazdák elleni 0–0, majd a lettek 3–0-s legyőzését követően Szerbia vár a mieinkre a minski selejtezőben.

– Ez a korosztály a szerb futball minden erényét felvonultatja. Rengeteg párharcot vállalnak és eredményesek is az egy az egy elleni játékban, úgy támadásban, mint védekezésben. Agresszívek és folyamatos nyomás alatt tartják az ellenfelüket, támadásból nagyon gyorsan eljutnak a kapuig. De ez az erősségük a gyengeségük is lehet, ha nagyon elviszi őket a lendület, mögéjük lehet kerülni, illetve a kirohanó játékosok mellett egy-egy csellel, jó megmozdulással területeket lehet kialakítani. Továbbá sokat szabálytalankodnak, így pontrúgásokból is lehet esélyünk – válaszolt Németh Antal szövetségi edző az mlsz.hu kérdésére.

Az U17-es válogatott az utolsó mérkőzésen két hiányzóra nem számíthat a szerdai találkozón. A második számú kapus, Kovács Marcell sérült meg az edzésen – ám a szabályok lehetővé teszik a kapus cseréjét, így Pataki Márk ülhet a padra Szerbia ellen. A Puskás Akadémia játékosa, Gazdag Vajk pedig belázasodott az első forduló után, így vele sem számolhat a szakmai stáb.

– Rajtuk kívül jól van a csapat, bár az érződik, hogy mindenki nagyon fáradt. Rengeteg információt kapnak a játékosok, hiszen három különböző ellenfélből kellett készülniük és a saját hibáinkat is igyekszünk javítani. A keretben van, aki még a 16. évét sem töltötte be és hosszú ideje vannak távol a fiúk az otthontól, a családtól. Persze igyekszünk éberen tartani a csapatot, hiszen fontos mérkőzés vár ránk.

Bár a továbbjutáshoz egy döntetlen is elegendő lenne, a válogatott a győzelmet célozza meg szerdán.

– Nem fogjuk fejetlenül lerohanni őket, de nem akarunk változtatni az eddigi játékunkon.

Korszerű futballt játszottunk az első két mérkőzésen, előre felé védekeztünk és a lettek ellen lőttünk három gólt.

Szerbia is a győzelemért játszik majd, nekik alakulhat úgy a torna, hogy csak a három pont lenne elég a továbbjutáshoz.

Egy évvel ezelőtt a magyar U17-es válogatott nem csak hogy sikerrel kvalifikált az elitkörbe, majd a kontinensdöntőre, de az Eb-ről a világbajnokságig jutott – a mostani U18-es válogatott jelenleg is Brazíliában szerepel a világeseményen. Ez a fiatalabb generáció szeme előtt is célként lebeg.

– Barátaik, csapattársaik jutottak ki a vb-re és a mérkőzések előtt levetített motivációs videókba is beválogattunk jeleneteket az idősebb generációk mérkőzéseiről – mondta végül Németh Antal.

A jelenlegi U17-es csapat védője, a még csak 16 éves Csinger Márk is hasonlóan fogalmazott:

– Minél tovább el szeretnénk jutni. Ha ők meg tudták csinálni, mi is képesek lehetünk rá – mondta az olasz SPAL csapatában futballozó játékos.

Ám előbb Szerbia elleni találkozón kell helyt állniuk a fiataloknak. Csinger Márk úgy fogalmazott, az eddig látott videók tanúsága szerint a következő ellenfelünk erősebb, mint az előző kettő, de nem verhetetlen. A néhány hónapja külföldre szerződött labdarúgó kinti tapasztalataival is igyekszik segíteni társait a válogatottban.

– Figyelnek rám a többiek, de ez persze nagy felelősség is. Úgy érzem készen állok a következő mérkőzésre, vezérnek kell lennem a védelemben. Nagyon jó ez a társaság, bár a válogatottal még nem voltam ilyen hosszú túrán és persze néha hiányzik az otthon, de jól érzem magam a csapatban. Jó játékot várok magunktól az utolsó találkozón.