Másfél hónappal a brazíliai U17-es világbajnokság előtt a FIFA hivatalos oldala külön cikket szentelt a tornára 34 év után visszatérő magyar válogatottnak. Ezzel egyébként rekoderek is vagyunk, a világszövetség szerint ennyi év különbséggel egy csapat sem vett még részt a vb-n.

Az utolsó magyar részvétel a nagy FIFA-tornákon:

Felnőtt világbajnokság: 1986

U20-as vb: 2015

U17-es vb: 1985

Olimpiai futballtorna: 1996

Az edző

A történelmi kijutás nagy várakozássokal és “a következő aranygeneráció keresésével” is vegyítődik a magyar labdarúgás számára a fifa.com cikke szerint. A portál a magyar U17-es válogatott szövetségi edzőjét, Preisinger Sándort is megszólaltatta.

Hatalmas siker volt a kijutás a játékosok, az edzők és az egész magyar labdarúgás számára. Esélytelennek tartottak minket az Európa-bajnokságon, de hittünk magunkban, keményen dolgoztunk és remek munkát végeztünk összességében. Biztos vagyok benne, hogy a csapatomból több játékos is a nagyválogatott erőssége lesz majd a következő években. Természetesen minél tovább akarunk eljutni a tornán,

ez egy olyan lehetőség, amely talán csak egyszer adatik meg egy életben. Remélem, élni tudunk majd vele – ha túléljük a csoportkört, már bármi megtörténhet.

Az biztos, hogy Brazília remek házigazdája lesz az eseménynek, ott mindenki imádja a futballt, különleges atmoszféra vár ránk. Nagy meccseket, erős csapatokat és néhány egészen kimagasló egyéni produkcókat várok a világbajnokságtól – mondta Preisinger, aki 1996-ban játékosként vett részt az atlantai olimpián.

Rendkívül különleges élmény volt a számomra, hiszen a két akkori legerősebb olimpiai csapattal, Nigériával és Brazíliával is találkozhattunk. Az afrikai válogatott többek között Westtel, Okochával, Kanuval és Amokachival el is jutott az aranyéremig, míg a braziloknál ott volt például Ronaldo, Rivaldo, Roberto Carlos, Bebeto és Dida is. Ez az olimpiai akkor hatalmas lökést adott a pályafutásomnak, jobb játékossá váltam. Remélem, a mostani játékosaim számára is ugyanilyen mérföldkő lesz majd az U17-es vb – tette hozzá a tréner.

Magyar megőrülés és a Himnusz az U17-es válogatott vb-kijutása után – videó

A játékosok

Ami a csapatot illeti, a világszövetség három játékosunkat, Hegyi Krisztiánt, a West Ham United kapusát, Bekker Rolandot, a Borussia Mönchengladbach védőjét, és Németh Andrást, a Genk csatárát emelte ki a magyar keretből, mint a torna lehetséges kiemelkedő játékosait.

Már az Európa-bajnokságon éreztük, milyen büszkék ránk a magyar szurkolók, ami remek érzés volt, már csak ezért is szeretnénk Brazíliában is jó teljesítményt nyújtani – nyilatkozta Németh.

Az ellenfelek

A magyar U17-es válogatott október 26-án a rekordbajnok Nigériával (október 26.), valamint Ausztráliával (október 29.) és Ecuadorral (november 1.) találkozik majd a csoportmeccsek során Goiás állam majd 1,5 milliós fővárosában, Goianiában.