Az őszi, brazíliai világbajnoki részvételt a tavaszi, írországi Európa-bajnokságon kiharcoló U17-es válogatott a nyári korosztályváltást követően immár U18-as csapatként szerepel a vb-felkészülés során, és jövő héten, Csehországban lejátssza a belgák elleni májusi Eb-helyosztó utáni első nemzetközi meccseit – írja az mlsz.hu.

Preisinger Sándor szövetségi edző már kihirdette a Jezek-tornára utazó keretet, amibe a vb-részvételt kivívó együttesből tizenhatan kaptak meghívást. Néhány játékos esetében már nem ahhoz a klubhoz kellett küldeni a meghívót, mint az Eb előtt: Kosznovszky Márk és Balogh Botond az MTK-tól az olasz Parmához, Molnár Rajmund a Honvédtól a portugál Benficához szerződött nyáron.

– A világbajnokságig hátralévő öt felkészülési meccsen, így a csehországi találkozókon is az egyik fő célunk, hogy képet kapjak a vb-keretben szóba jöhető labdarúgók aktuális állapotáról, a játékosok pedig a világbajnoki részvételért küzdenek, hiszen az előttünk álló meccsek teljesítményei alapján állítjuk majd össze a Brazíliába utazó válogatottat. Van néhány játékos, aki korábbi kisebb-nagyobb sérülése miatt jelenleg nincs megfelelő állapotban, ezért nem tudtam számolni velük a Jezek-tornán, de természetesen nekik is lesz esélyük arra, hogy a későbbiekben bizonyítsanak majd – mondta Preisinger Sándor a keret kihirdetése után.

A szövetségi edző hozzátette: már javában zajlik a három vb-csoportellenfél, Nigéria, Ecuador és Ausztrália játékának elemzése, az elmúlt hetekben ugyanis sikerült beszerezni mindhárom válogatott selejtezős mérkőzéseinek felvételét.

– Az már ezekből a felvételekből is látszik, hogy kivétel nélkül nagyon erős riválisaink lesznek a vb-csoportban. Kiegyenlített meccsekre van kilátás, mindhárom ellenfelünknek megvannak a maga erősségei, előre lehetetlen megmondani, hogyan alakulhatnak az erőviszonyok a csoporton belül – tekintett előre az október 26-án kezdődő világbajnokságra Preisinger Sándor.

A magyar válogatott augusztus 20-án a házigazda csehekkel játszik, egy nappal később pedig a lettek ellen lép pályára. Ezt követően két szabadnap következik, majd egy helyosztón zárul a csapat szereplése a viadalon (a szlovák-macedón-ukrán trió egyike ellen).

A Jezek-tornára utazó keret:

Kapusok: Hegyi Krisztián (West Ham), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA)

Védők: Buna Gábor (Honvéd-MFA), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Balogh Botond (Parma), László Dávid (Honvéd-MFA), Orosz Donát (DVTK), Szabó Alex (Honvéd-MFA), Iyinbor Patrick (Ferencváros), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia)

Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Major Sámuel (Salzburg), Kosznovszky Márk (Parma), Kovács Dominik (Honvéd-MFA)

Támadók: Komáromi György (Puskás Akadémia), Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Molnár Rajmund (Benfica), Hajdú Roland (Ferencváros), Németh András (Genk), Farkas Balázs Kesző (Győri ETO)