2021-től vezethetik be azt az új szabályt a labdarúgásban, amely szerint az eddigiekhez képest további cserelehetőségek állnak majd az edzők rendelkezésére azon esetekben, amikor egy-egy játékost agyrázkódással vagy annak gyanújával kell lehozni véglegesen a pályáról.

Aleksander Ceferin UEFA-elnököt a Tottenham védőjének, a belga Jan Vertonghennek az esete döbbentette rá, hogy ez a változtatás elkerülhetetlen a jövőben, csak így lehet megóvni a játékosokat a súlyosabb következményektől. A bekket az Ajax elleni BL-elődöntőn hosszabb ideig ápolták egy ütközést követően, de annak ellenére visszatérhetett a pályára, hogy szemmel láthatóan “nem volt tiszta”. Nem sokkal később aztán mégis lecserélték, és csak a Spurs orvos stábjának támogatásával tudott eljutni az öltözőbe.

Vertonghen esete után megijedtem, hogy valami komoly baj történik, mert amikor visszatért a pályára, látszott, hogy nem érzi jól magát. Akár meg is halhatott volna a játékos…egyeztetni fogunk a FIFA – amely ugyancsak helyeselné ennek a bevezetését – illetékeseivel is, hogy megváltoztassuk a szabályt. Sokkal könnyebb diagnosztizálni és kezelni az agyrázkódást az első tíz percben, elkerülve a lehetséges és súlyos következményeket. Nem normális helyzet a mostani, meg is lehet ebben halni. Lépnünk kell, labdarúgók millióinak az érdekében – fogalmazott keményen a szlovén sportvezető.


A tervezet szerint 2021-ben vezetnék be a további cserelehetőség(ek)et az ilyen esetekben, ezzel is megakadályozva, hogy egy játékos egészségét vagy akár életét kockáztatva térjen vissza a pályára. Az orvosi stáboknak három percük lesz nagyjából dönteni arról, hogy fennáll-e az agyrázkódás gyanúja, ha igen, az adott csapat lecserélheti majd úgy a játékost, hogy az a meglévő három cserehetőségbe nem számít majd bele.