Nyilván egyikünk sem látná szívesen a nyílászárók kereteit, betondarabokat vagy vakolatot a kertjében. A malter, a tégla vagy az inert természetesen a közterületen sem maradhatnak. Pontosan ezért érdemes már az elején gondoskodnunk azok későbbi elviteléről és sittszállítást kérnünk a lom „eltüntetéséhez”.

De hová kerül a hulladék?

Nem kell aggódnunk amiatt, hogy az összegyűjtött építési törmelék nem megfelelő helyre kerül: egy közeli mezőre vagy erdő szélére. Napjainkban a legtöbb sittszállítással foglalkozó cég egy erre kijelölt hulladékfeldolgozó üzembe szállítja a szemetet. Ezt követi a lom szakszerű szétválogatása és újrahasznosítása.

Mi számít építési hulladéknak?

Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a sittes konténerbe kizárólag a különböző építkezések, felújítások után maradt építési hulladék kerülhet. Az olaj, az autógumi, a festék vagy az akkumulátor nem számítanak építkezési törmeléknek. Ez utóbbi szemét elvitelére más típusú konténer rendelését kell igénybe vennünk.

Egyes társaságok zsákos sittszállítást is vállalnak, erről a lehetőségről viszont javasolt mindig az adott cégnél érdeklődnünk. A tiszta lom és sitt fogalma a vakolatot és a bútordarabokat még magába foglalja, a kátránypapírt azonban már nem.

Ha az építési hulladék közé másfajta hulladék is kerül, az szabálysértésnek minősül és pénzbírságot von maga után.

A konténer méretének alternatívái

Általánosságban elmondható, hogy a konténerek mérete 4 m3-től 8 m3-ig terjed. Természetesen itt is előfordulhatnak kivételek, ezek azonban ritkák. Az viszont lényeges, hogy mielőtt konténeres sittszállítást kérnénk, minden esetben mérjük fel, hogy körülbelül mennyi szemetet szükséges elvitetnünk.

Ha ezt nem vagyunk képesek részletekbe menően megmondani, tanácsos a kiszemelt konténernél egy mérettel nagyobb tárolót rendelnünk. Így semmiképpen sem érhet minket túl nagy meglepetés.

További fontos információk

Vannak cégek, amelyeknél a feltüntetett árak csupán tájékoztató jellegűek. Ezért mindig érdemes előre informálódnunk arról, hogy pontosan mit foglal magába a díjszabás. Ha nem szívesen fizetnénk készpénzzel, a vállalatok többségénél már bankkártyás fizetésre is lehetőség van.

Amennyiben áfás számlára lenne szükségünk, igyekezzünk azt előre jelezni, hogy még egyszerűbb legyen a munka, ami a mi érdekünket is szolgálja.

Akárhonnan is nézzük, az építési törmelék elvitele egy meglehetősen sok mindenre kiterjedő folyamat, amely nagy precizitást és odafigyelést igényel. Ezért mindenképp tanácsos szakembereket megbíznunk a sittszállítással.