Mi a helyzet a lakásárakkal?

A tavaszi intézkedések hatása szinte azonnal érződött az ingatlanpiacon. 2020-ban végre megtorpantak a lakásárak, aminek több oka is volt: sokan kényszerültek az addig bérbe adott vagy rövid távon, gyakorlatilag hotelként üzemeltetett lakásaik eladására, így egyre több ilyen ingatlan került a piacra. Ezzel párhuzamosan sokan otthoni munkavégzésre kényszerültek, vagy úgy döntöttek, lemondanak az ingázásról, és inkább a lakhelyük közvetlen közelében keresnek munkahelyet. Ezzel csökkent az albérletek és a klasszikusan “csak alvásra” használt kislakások iránti kereslet. 

A kertes családi házak iránt azonban még mindig komoly az igény. Egyre többen kockáztatják meg a vidéki költözést. A városokban egyre szűkül az élettér, a társadalmi távolságtartás intézménye pedig nem segít a bezártságérzeten. Ezzel párhuzamosan egyre több a vidéki munkalehetőség, és sok cég hosszú távon is úgy tervezi: távmunkát biztosít a dolgozóinak. Ezzel sokaknak lehetősége nyílik arra, hogy lakás helyett inkább a várostól távolabbi, vidéki ingatlanba költözzön.

Mennyibe kerül egy használt családi ház?

Az Ingatlannet.hu oldalon található hirdetések alapján viszonylag jól leszűrhető, mennyit kell fizetnie annak, aki költözne. Az eladó lakások Budapesten 15 millió forinttól indulnak. Ennyiért általában 40 négyzetméternél kisebb, felújítandó ingatlanokat kapunk. Ugyanennyiért a Komárom-Esztergom megyei Rédén vagy a nógrádi Etes településen már felújítandó családi házat vásárolhatunk. 

A kertes házak esetében fontos tényező, hogy felhasználható-e falusi CSOK a vásárláshoz, illetve igénybe lehet-e venni a házra más támogatásokat. Sajnos a családiház-állomány nagyon elöregedett, vásárláskor ezért figyelni kell a ház állapotára is. Annak, aki jó infrastruktúrával ellátott területre szeretne költözni, legalább 15-20 millió forintnyi költséggel kell számolnia. 

Ennél jóval magasabbak Budapest árai. Itt legalább 30 millióval érdemes számolni. Ennél kevesebbért általában csak kisebb, sorházi ingatlanokat vagy téliesített nyaralókat kapunk. Egy legalább 70 négyzetméteres családi ház akár 40 millió forintba is kerülhet, beköltözhető állapotban az 50 milliós összeg sem túlzás. 

Miben lehet reménykedni?

Bár a családi házak ára emelkedik, ez nem jelenti azt, hogy kétségbe kell esni: szerencsére a támogatási lehetőségek is folyamatosan változnak. A felújításra igénybe vehető összegek segíthetnek annak, aki kompromisszumot tud kötni. Megfelelő felkészültséggel 2021-ben is szert lehet tenni saját otthonra.

(Szponzorált tartalom)