2010 óta szinte állandó szereplője magyarként a világ egyik legerősebb bajnokságának, megküzdött a mélypontokkal, nehezebb időszakokkal és a Hoffenheimnek is megbecsült tagja jelenleg.

Az első számú magyar középcsatár, a 30 éves Szalai Ádám klubja lapjának, a Spielfeldnek nyilatkozott arról, miért éppen ő tudott megragadni több német csapatban is.

A németországi kezdetekről (2004)

Mindenért keményen meg kellett dolgoznom, ez a fajta akaraterő végigkísérte a egész karrieremet.

Meg tudom csinálni vagy sem? Ha 16 évesen Németországba kerülsz külföldi játékosként, a személyiségeden múlik minden. Én pedig fogtam magam és csomagoltam, amikor esély nyílt arra, hogy idejöjjek. A kezdeti időszak karrierem legkeményebb időszaka volt. Egyedül voltam, nem tudtam egy szót sem németül, rosszul ment az iskola is, aztán a fordulópontot az jelentette, amikor megnyertük az ifi-bajnokságot a Stuttgarttal.

A Real Madridnál töltött évekről (2007-2010)

Életem egyik legnagyobb élménye volt, különösen a második évem került jól. Én voltam a második csapat legeredményesebb játékosa, úgyhogy az első kerettel is edzhettem, amely már akkor is tele volt szupersztárokkal. Nyilván reménykedtem abban, hogy én is bemutatkozhatok a nagyok között, de aztán rá kellett jönnöm, hogy ez nem biztos, hogy egy realisztikus célkitűzés. De ez így is egy rendkívül fontos időszak volt, amely megfelelő dobbantót is jelentett a Bundesligába.

A hannoveri mélypont (2016)

– Mindig is hittem abban, hogy jobbra fordulnak majd a dolgok, amely talán furcsán hangozhatott akkor, de van, hogy az ember negatív spirálba kerül, és nem mindenki tudja jól kezelni az ilyen nehéz szituációkat. Ehhez komoly mentális erőre és fegyelmezettségre van szükség.

A játékstílusáról

Engem erre a stílusra neveltek, ami nem azt jelenti, hogy nem szabad gólokat szereznem. Szerintem mindig meg tudtam hálálni a bizalmat egy taktikailag jól felkészült edző kezei alatt.

Ha csak a gólok, pontok, az eredményem érdekelne, elmentem volna teniszezőnek vagy úszónak, egyéni sportolónak, aki egyedül küzd a sikerekért.

A példaképéről

Ha most azonnal mondanom kell egy nevet, akkor egyértelmű, hogy Zlatan Ibrahimovic az, aki mindig is lenyűgözött, nem feltétlenül a pályán kívüli dolgaival, hanem azzal, ahogyan vérbeli középcsatárként teljesített. Már fiatal korom óta követtem a játékát.

Szalai Ádám

Eddigi klubjai: Budapest Honvéd  (1994-2000), Újpest (2000-2004), VfB Stuttgart (2004-2006), Real Madrid Castilla (2007-2010), Mainz (2010-2013), Schalke (2013-2014), Hoffenheim (2014-) – kölcsönben Hannover (2016)

Mérlege a Bundesligában: 196 meccs / 48 gól

A Német Kupában: 13/4

A BL-ben: 9/0

És a válogatottban: 48/15