Mark Clattenburg évekig Kassai Viktor kor- és pályatársaként vezette a mérkőzéseket – a 2016-os Eb-döntőn például a brit vezetett, Kassai pedig tartalék-sípmester volt – , most viszont a magyar bíró objektív kritikusaként hallatta hangját a szerdai Manchester City-Sahtar Donyeck BL-csoportmeccsen (6-0) megítélt angol 11-es kapcsán.

A brit Daily Mail-nek szakértett és írt az angol bíró.

“Hihetetlen sportszerűség lett volna Raheem Sterling részéről, ha azt mondta volna Kassai Viktornak, hogy hiba lenne 11-est adni az esése után a Manchester City-nek. Bár talán még ez sem győzte volna meg a magyar játékvezetőt, akinek lett volna lehetősége felülbírálni, megváltoztatni a saját ítéletét – a szabályok szerint a játékmegszakítás alatt ehhez a bíróknak minden joguk megvan. 

Ha Sterling ragaszkodott volna ahhoz, hogy nem ért büntetőt az eset, Kassainak legalább ideje lett volna arra, hogy konzultáljon a segítőivel. De a bíró így biztos volt a dolgában, így pedig ragaszkodnia kellett az első döntéséhez.

Kassai kamu 11-ese után megszólalt a City támadója: Bocsánatot kérek a bírótól és a Sahtartól is

1997-ben az akkor 21 éves Robbie Fowler került hasonló helyzetbe, az Arsenal ellen kapott 11-est a Liverpool, azután, hogy a csatár túljutott David Seamanen, majd elesett. Fowler akkor őszintén bevallotta Gerald Ashby játékvezetőnek, hogy nem történt semmi, de ezzel sem tudta megváltoztatni a bírói ítéletet. 

A szerdán este történtek ismét megmutatták, mennyire szükség lenne a videóbíróra a BL-ben is.

Kassai nagyon rosszul helyezkedett az esetnél, ezért is hihette azt, hogy szabálytalankodtak Sterlinggel szemben. Le volt maradva az akciónál, így nem lehetett megfelelő pozícióban, hogy tisztán láthassa a szituációt. Az alapvonali játékvezető, Kassai segítője viszont tökéletes helyzetben figyelhette a történteket, de mégsem jelezte a bírónak, hogy nem értek hozzá a támadóhoz.

A videóbírót csak a következő idényben vezetik majd be a BL-ben, de az ilyen döntések után ki lehet jelenteni, hogy nem tud elég gyorsan bevezetésre kerülni” – fogalmazott Clattenburg.

Kassai BL-büntetője robbantott: “Minden idők legrosszabb 11-ese, az ukrán csapatok gyilkosa” – Guardiola is megszólalt