A Videoton a Honvéd elleni győzelmével bebiztosította idei bajnoki címét, ezzel együtt azt is, hogy ő képviseli majd hazánkat a Bajnokok Ligájában. Az is biztos, hogy az ezüstérmes a Fradi lesz, így az Európa Ligában indulhat, akárcsak az Újpest, amely a múlt héten Magyar Kupa-trófeát szerzett. A harmadik EL-helyre (ha az Újpest harmadik lesz a bajnokságban, akkor ez a hely az NB I negyedikjét illeti meg) még a Debrecen, a Honvéd és a Paks érhet oda.

BL: A Vidinek a szlovák bajnok is jöhet

A Videoton 4,250-es koefficiens-értékével kiemeltként várhatja a Bajnokok Ligája első körének sorsolását (június 19.), azaz papíron gyengébb ellenféllel kezdhet majd. A nem kiemeltek közül koefficiens-értéke miatt a macedón bajnok KF Shkendiját emelhetjük ki, amely tavaly és tavalyelőtt is az EL playoff-köréig verekedte magát. (A Vidi is itt esett ki az előző szezonban a Partizannal szemben.) Szintén az erősebb nem kiemeltek közé tartozhat a szlovén bajnok Olimpija Ljubljana, valamint a szlovákoknál első Spartak Trnava.

Az is biztos, hogy amennyiben a Vidi továbbjut az első körből, akkor már nem lesz kiemelt. Az első két kör sorsolását összevonva tartják, tehát rögtön tudni lehet már, hogy ha az első körből továbbjut a fehérvári csapat, akkor melyik két együttest kaphatja a másodikban. Itt már nehezebb klubok jöhetnek.

Akár a Ludogorec, a Celtic, az APOEL, a Legia Varsó vagy az Asztana is lehet a Vidi ellenfele. De a sorozatba itt bekapcsolódó CFR, Midtjylland, Dinamo Zagreb, BATE négyes is.

Ha a Videoton az első körben kiesik a BL-ből, akkor az EL-ben folytathatja, és ott biztosan kiemelt lenne a második selejtezőkörben. De ha a második körben esik ki a BL-ből, akkor akár az EL harmadik körében is kiemelt lehet.

“Hívott Dárdai és Storck is, de egyedül kevésnek érzi magát az ember” – interjú

EL: Újpest-Partizan? Fradi-Zeljeznicar?

Az Európa Liga első körének is csaknem teljes a mezőnye. Még Magyarországon és Szlovéniában nem lehet tudni az összes indulót.

Ami biztos: a Ferencváros és az Újpest sem lesz kiemelt, ahogyan a Honvéd és a Paks sem lenne az. Amennyiben azonban a Debrecen szerzi meg a harmadik EL-helyet, akkor a Loki kiemeltként várhatná az első kör sorsolását.

A kiemeltek között igen vegyes a mezőny. A Fradi és az Újpest lehetséges ellenfelei közül a legerősebbek a következő együttesek lehetnének: Köbenhavn, Maribor, Maccabi Tel-Aviv, Partizan Belgrád. A leggyengébbek papíron pedig ezek az együttesek: Zeljeznicar, Mladost Podgorica, Domzale. Így akár összejöhet a Fradi-Zeljeznicar meccs “visszavágója” is.

A Loki számára feröeri, walesi és északír „kiscsapatok” jöhetnének a “gyengébbek” közül, erősebb nem kiemeltként a Vaduzt vagy a Levadia Tallinnt lehet megemlíteni.

Továbbjutás esetén a Debrecen is nem kiemeltként folytathatná.