Már törvény szankcionálja a magyar himnusz eléneklését Szlovákiában, például a dunaszerdahelyi DAC mérkőzésein is.

A szlovák parlamentben elfogadott jogszabály szerint május 15-től büntetendő annak a külföldi országnak a himnuszát elénekelni nyilvános rendezvényen, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége.

A DAC hazai és idegenbeli találkozóin hagyományos módon eléneklik a szurkolók a magyar nemzeti indulót, a törvényjavaslat megtárgyalása során éppen ezzel érvelt az egyik beterjesztő (egy másik a volt ferencvárosi és dunaszerdahelyi csatár, Tibor Jančula volt…), Dušan Tittel, korábbi 11-szeres csehszlovák és 44-szeres szlovák válogatott védő, az SNS nevű kormányzópárt egyik képviselője.

Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt… Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől – reagált a vita során Tittel.

A március 27-én elfogadott jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegőket, például cégeket, civil szervezeteket, önkormányzatokat vagy akár sportklubokat.Ugyanakkor ha a DAC mérkőzéseire hivatalos magyarországi delegáció járna, akkor már lejátszható és el is énekelhető lenne a magyar himnusz – írja cikkében a parameter.sk.

“Hibás, ódivatú, zsákutca”

Világ Oszkár, a DAC tulajdonosa így reagált a himnusz éneklését pénzbírsággal büntető jogszabályra:

A törvényt hibás lépésnek tartom, ami ódivatú gondolkodás eredménye. A nemzeti öntudatot nem mások rovására kell építeni, mert az nem hatékony út, hogy másokat próbálunk korlátozni. Járom a szlovákiai stadionokat, és azt tapasztalom, hogy a szlovák himnuszt nem éneklik. A szlovák parlament képviselőinek erről kellene elgondolkodniuk. Nálunk a himnuszéneklés kifejezi hovatartozásunkat és senki ellen nem irányul. Ez egy hibás döntés, ami nem vezet sehova, ez egy zsákutca. A magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni. Ha nem változik a törvény, akkor készek vagyunk megfizetni a büntetést, vagy kitalálunk valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását. Van néhány ötletem, de erről még korai lenne beszélni – nyilatkozta a klubvezető a Paraméternek.

A FOLYTATÁS:

Fordulat: Szlovákia elnöke visszadobja a magyar himnusz éneklését is betiltó “Lex DAC”-ot