A 44 év után ismét Eb-résztvevő magyar válogatott öt pontjával veretlenül nyerte meg az F csoportot. A nyolcaddöntős mérkőzését pedig vasárnap 21 órától Toulouse-ban játssza Belgiummal, amely néhány hónapja még vezette a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáját. Pénteken Szélesi Zoltán másodedző, illetve két játékos, Kleinheisler László és Priskin Tamás tartottak sajtótájékoztatót.

 

Bernd Storck szövetségi kapitány olyan felkészülési programot állított össze, hogy ne legyen gond magas intenzitású meccseket játszani rövid időn belül. A szakvezető ugyanakkor jó érzékkel pihentette a sárga lapos játékosokat a portugálok elleni utolsó csoportmeccsen, ez pedig a frissítésben is szerepet játszik, mert a rotáció a csapat erőállapotának jót tett” – mondta Szélesi Zoltán, aki hozzátette, minden feltétel adott olyan tesztek elvégzéséhez is, amelyek egyértelműen megmutatják, ki mennyire fáradt.


    Az egyenes kieséses szakaszról kifejtette, veszélyesebb az adott meccs alakulása, mert itt már nincs lehetőség javításra egy következő összecsapáson. Ugyanakkor kiemelte, minden csoportmeccsre hasonlóan készültek fel, az volt a fontos, hogy nem szabad hátrányba kerülni.


    “A belgák kerete erősebb, magasan kvalifikált futballisták alkotják, ez senki számára nem lehet kérdéses, de ha ugyanazt a csupaszív játékot tudjuk nyújtani, amit eddig, akkor olyan nagy félnivalónk nincs. Persze az ellenfelet tisztelni kell” – mondta a soron következő riválisról a szakember, aki megjegyezte, nagyjából sejtették, hogy őket kapják. Ugyanakkor hozzáfűzte: ami a csapaton múlt, azt megtette, hiszen veretlenül csoportelső lett, arra viszont nem volt befolyása, hogy kit kap ellenfélnek a következő körben.
    Szélesi elmondta, Juhász Rolanddal nem beszéltek Belgiumról, hiába játszott ott hét évet az RSC Anderlecht színeiben, mivel ő a válogatott védője, a szakmai munkát pedig a stáb végzi. A felkészülésről annyit elárult, nagy hangsúlyt fektetnek a befejezésekre, mindenféle szögből és távolságokról próbálkoznak a játékosok az edzéseken és azt sulykolják beléjük, ha nincs más megoldás, lőjék át a védelmet.
    

Kleinheisler László az MTI érdeklődésére nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy bekerült a L’Equipe francia sportnapilapban az Eb csoportkörének válogatottjába, és reményét fejezte ki, hogy sok ilyen lesz még pályafutása során.
    “Jólesett ez a pihenés, de azért kicsit rossz is volt a padról nézni a meccset. A srácok azért így is nagyon jó teljesítményt nyújtottak. Így kell játszani a továbbiakban is és meg kell nyerni minden meccset” – mondta a 22 esztendős játékos, aki kihagyta a portugálok elleni mérkőzést.


    Storckról beszélve megemlítette, hogy nála került a nemzeti együttesbe és első meccsén máris meg tudta hálálni neki a bizalmat. Szerinte nagyszerű edző a német szakvezető, aki sokat beszélget a játékosaival és erősíti bennük a pozitív gondolatokat.


    Arra az újságírói kérdésre, hogy készülnek-e egy esetleges 11-es párbajra, Priskin Tamás úgy fogalmazott, nem volt még erre mód, mivel a csütörtök a regenerálódás jegyében telt, míg Kleinheisler szerint ilyen gyakorlásra biztosan sor kerül majd a következő tréningeken.
    A belgákat illetően mindketten kifejtették, hogy péntek délelőtt már megkezdődött az elemzésük. Priskin szerint nehéz találkozó lesz a vasárnapi, amelyen Belgium a favorit, ugyanakkor a magyarok már megmutatták “bármikor bárki ellen” képesek meglepetésre, ezért “egyenlő esélyekkel kezdődik majd a meccs”.
  

  “A lényeg, hogy nyerjünk, ha az én gólommal, akkor nagyon fogok örülni, ha máséval, akkor is” – jelentette ki Priskin, akit nem zavar a dél-franciaországi hőség. Mint azt megjegyezte, nyáron ez várható, illetve ellenfélnek is ugyanolyan meleg van.
    Priskin a múltat firtató kérdésre úgy reagált, büszke az Aranycsapatra és eredményeire, de “a múltból nem lehet megélni”, illetve úgy vélekedett, hogy nehéz a két korszakot összehasonlítani. Szerinte mindenesetre jó úton jár a mostani válogatott.

(MTI)