Marco Rossi és stábja már javában készül a válogatott első Eb-selejtezőire, a Szlovákia elleni, március 21-i mérkőzésre, és a március 24-i, horvátok elleni összecsapásra. A szövetségi kapitány az MLSZ TV-nek adott helyzetértékelést öt héttel az első selejtező előtt,

“Sokan elkényelmesednek amiatt, hogy az NB I-ben játszhatnak”

A kapitány elmondta, hogy nagyon sok tehetséges magyar játékost látott a korosztályos válogatottakban, de fontos, hogy a fiatalok ne veszítsék el a motivációjukat az első sikereket követően.

Folyamatosan figyeljük a válogatott számára érdekes játékosokat, és nem csak az eddig meghívott labdarúgókra vagyunk kíváncsiak, hanem olyan fiatalokat is, akik az utóbbi időben sokat fejlődtek. A Nemzetek Ligájával ellentétben az Eb-selejtezőkön már nincs idő kísérletezni, teljesen biztosnak kell lennünk abban, hogy milyen döntéseket hozunk és kiket hívunk meg a keretbe. (…) Láttam a korosztályos válogatottakban igen ígéretes játékosokat, akik jelenleg versenyképesek bármilyen ellenféllel szemben. Ezt a versenyképességet kellene megtartani később is, amikor felnőtt korba lépnek, de ezt a szintet később már valamiért sokkal nehezebben hozzák.

Nem tudom, miért, ez sok mindentől függ, de az biztos, hogy mentalitásban fejlődniük kell a magyar játékosoknak. Láttam tehetséges fiatalokat, akik néhány meccs után megelégedettek, ahelyett, hogy még motiváltabbá váltak volna, hogy minden edzésre és mérkőzésre lehetőségként tekintettek volna. Sokan elkényelmesednek amiatt, hogy az NB I-ben játszhatnak, ahelyett hogy új célokat tűznének ki maguk elé, és megpróbálnának külföldre, egy erősebb bajnokságba szerződni. Pedig folyamatosan fejlődni kell, csak így lehet belőlük jobb játékos.

Ami a további kiszemelteket illeti, folyamatos megfigyelés alatt tartja a kerettagságra pályázókat a kapitány is.

Az NB I első két fordulója után látszik, hogy már vannak olyanok, akik jó formába kerültek, de olyanok is akadnak, akiknek még időre van szükségük ehhez. Hátravan még 4-5 meccs az első Eb-selejtezőig, továbbra is figyelemmel kísérjük a játékosokat. Biztos vagyok benne, hogy március 17-re minden kerettag jó formában lesz.

Szlovák-magyar: Percek alatt elkeltek a jegyek, sokan a hazai szektorba kerülhetnek

“Mindenki motiváltabb lesz, mint valaha”

A válogatott szakmai stábjának jelenlegi feladatairól is beszélt Marco Rossi.

A stáb tagjaival közösen tanulmányozzuk a keretet, előkészítjük a meccset megelőző napok munkáját. Nagy vonalakban már tudjuk, hogy mit szeretnénk játszani a szlovákok ellen. Azt persze még nem lehet pontosan megmondani, hogy kik lépnek pályára a találkozón, mert ez a játékosokon múlik, de a rendszert, a taktikát már tudjuk – árulta el.

Az Eb-selejtezők közelgő rajtja előtt az olasz szakember nem ígért zsákbamacskát.

Érezzük a nyomást és a felelősséget is, ugyanakkor óriási büszkeséget is amiatt, hogy a válogatott sikereiért dolgozhatunk. Biztos, hogy az előttünk álló meccseken mindenki motiváltabb lesz, mint valaha.

Nem ígérhetem azt meg, hogy biztosan sikeresek leszünk ezeken a selejtezőkön, mert a futballban senki sem tehet ilyen ígéretet. De azt ígérhetem, hogy mindent megteszünk majd a pályán.