Mint ismeretes, a magyar válogatottságra igent mondott végül Willi Orban, az RB Leipzig 25 éves német védője. A Bundesliga-bekk meghívót is kapott a görögök és észtek elleni októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre. A korábbi német U21-es válogatott védő 2015-ben igazolt a Kaiserslauterntől Lipcsébe, ahol 108 első és másodosztályú Bundesliga-bajnokin szerepelt eddig és összesen 15 (7+8) gólt szerzett, a csapatkapitányi karszalagot is felvehette már a Gulácsi Pétert (és korábban Lőw Zsoltot) is foglalkoztató klubnál.

A magyar válogatottig eljutni azonban nem volt egyszerű egyik fél számára sem: két kapitány idején is hiába volt téma Orban behívása, a német utánpótlás-válogatottakban is szerepelt lipcsei játékos sokáig nem állt kötélnek. Hogy hogyan jutott el a megoldásig az MLSZ és Marco Rossi, az alábbiakban végigkövethető.

2016 augusztus 8.: Storck felhívta

Ekkor már hónapok óta téma volt a német és a magyar sajtóban is Willi Orban dilemmája: a magyar édesapától és lengyel édesanyától származó, magyar állampolgársággal is bíró német utánpótlás-válogatott védőt hosszabb ideje csábította a nemzeti csapatunkba Bernd Storck szövetségi kapitány és Orban ekkor el is ismerte, hogy beszélt az akkori trénerrel.

– Nem titok, hogy Bernd Storck felhívott és megkérdezte, hogyan állok a kérdéshez. Jó kis beszélgetésünk volt. Bár nincs határideje a döntésemnek, de sok időd sincs a labdarúgásban. Hamarosan el kell döntenem, mit akarok – mondta a témával kapcsolatban a Mitteldeutsche Zeitungnak.

2016. október 7.: Lőw is győzködte

Két hónappal később az RB Leipzig akkori magyar másodedzője, Lőw Zsolt így nyilatkozott az ügy kapcsán:

Rengeteget beszélgettünk róla, hol komolyan, hol viccesen, vissza-visszatérő téma közöttünk. Nagyon jó futballistának tartom, most és a másodosztályban is alapemberünk volt a védelembe. Nagyon-nagyon jó mentalitású futballista, profi hozzáállású játákos, aki rendkívüli képességekkel rendelkezik. nem mondott le a magyar válogatottságról, próbáltam is meggyőzni, hogy mellettünk döntsön, de nehéz a dolgom, mert a német és a lengyel válogatottal versenyzünk érte. Jelen pillanatban úgy érzem, hogy kivár, várja a lehetőséget, próbálja felhívni magára a figyelmet, hátha Joachim Löw bizalmat szavaz neki, de azt gondolom, ha az elkövetkező 1-2 évben nem történik meg, akkor a másik két opcióból választhat.

2016. november 11. : Inkább nem

Továbbra is óvatosan fogalmazott ekkor az RB Leipzig védője annak kapcsán, hogy melyik válogatottban játszhat a jövőben. Mint azt a klubhoz közeli rblive.de írta: a Bundesliga-csapat egyik alapembere “nem utasítaná vissza” a német nemzeti csapat esetleges meghívóját, ugyanakkor nem zárja ki azt sem, hogy a magyar vagy a lengyel válogatott tagja legyen majd.

2016. december 21.: Még mindig inkább nem

A védő továbbra is remekül játszott a szintén pazarul teljesítő Lipcsében, így nem akarta elkapkodni a döntést, bízva abban, hogy ha tartja jó formáját, akkor akár a német válogatott is meghívót küldhet neki, amit minden bizonnyal nem utasítana vissza.

Nincs még meg a döntésem, egyelőre teljesen a Leipzigre és a Bundesliga-teljesítményemre koncentrálok. Nagyon szép dolog a válogatottság, és büszkeség egy nemzetért játszani. Jelenleg nem zárnék ki semmit, mindhárom opció lehetséges – utalt ekkor  a magyar, a lengyel és a német vonalra a védő.

2017. január 28.: Joachim Löw is megnézte

Az akkori őszi Bundesliga-idény álomcsapatába is bekerült Orban a német szövetségi kapitány noteszébe is bekerült, személyesen nézte meg őt is Löw az RB Leipzig-Hoffenheim bajnokin.

2017. február 27.: A “mélypont” – német meghívóra várt

Joachim Löw a tavaly nyári, oroszországi Konföderációs Kupára olyan, addig be nem vetett futballistákat is a mélyvízbe akart dobni, akik a nagy klubok óhaját is követve – a Bayern például igencsak boldog lett volna, ha a fárasztó idény után kevéssé vette volna számításba játékosait Löw – kerülhettek be a Nationalelfbe. Orban egyike volt a legesélyesebb jelölteknek…

2017. március 8.: Nagyon nem

Ekkor igazán úgy tűnt,  hogy Orban legszívesebben a Nationalelfben szerepelne.

– Ez a döntés nem olyan, mintha klubot váltana az ember – fogalmazott a téma kapcsán a Bildnek.

2017. május 17.: A fordulat

…de végül nem kapott helyet  a német Konföderációs Kupa-keretben, hiába hívott meg több újoncot is Löw. Ekkor már sejteni lehetett, hogy ha ebbe a “kísérleti” keretbe sem került be a lipcsei labdarúgó, akkor kevés az esély rá, hogy a későbbi vb-selejtezők sztárokkal teletűzdelt listáján ott legyen. Ez a Löw-döntés komoly fordulatot hozott Orban helyzetét illetően, hiszen eldőlni látszott, hogy remek idénye ellenére a német nemzeti csapatban nem számítanak rá.

2017. szeptember 8.: A harmadik szereplő

Bár addig leginkább a “német vagy magyar?” választás került terítékre a sajtóban, Orban állítólag felvetette a lengyel válogatottsága lehetőségét is. Tomasz Cwiakala lengyel sportújságírónak így nyilatkozott a védő:

– Nem tudom, mit tennék, ha Nawalka (Adam Nawalka, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya – a szerk.) előbb hívna meg, mint Löw – fogalmazott a játékos, hozzátéve, hogy továbbra sincs határideje a döntésének.

2017. október 12.: Gulácsi is “beszállt”

A lipcsei csapattárs, Gulácsi Péter is a magyar válogatottságról győzködte az RB csapatkpaitányát.

Gulácsi is megkérdezett már, volna-e kedvem a magyar válogatottban játszani. Kapcsolatban voltam Bernd Storck szövetségi kapitánnyal is, többször is beszéltünk telefonon. De ahogy mondtam, még nem döntöttem el, mi legyen – mondta ekkor Orban.

2017. október 24.: Az utolsó kísérlet a németek felé

Nem az számít elsősorban, hogy a szüleim révén magyar vagy lengyel válogatott is lehetnék, a német csapat egyértelműen az elsőszámú opció a számomra. Bár a másik két válogatottban talán gyorsabban lehetőséget kaphatnék, de nem feltétlenül az a típus vagyok, aki a könnyű utat választja – Orban utolsó nyílt üzenete volt ez Joachim Löwnek a német válogatottság kapcsán.

2018. június 15.: Inkább igen

Hosszú szünet után a német sajtó szellőztette meg, hogy Georges Leekens és az MLSZ is jelezte a vb-ről is lemaradt védőnek, hogy számítana rá és hogy az ősszel be is mutatkozhat a magyar nemzeti csapatban.

Ekkor a CSAKFOCI.HU MEGKERESÉSÉRE SZABÓ GERGŐ, A MAGYAR VÁLOGATOTT SAJTÓFŐNÖKE ÍGY REAGÁLT A NÉMETORSZÁGBAN MEGJELENTEKRE:

“A MAGYAR VÁLOGATOTT SZAKMAI STÁBJA FIGYELEMMEL KÍSÉRI AZOKAT A JÁTÉKOSOKAT, AKIK A SZABÁLYOK SZERINT JÁTSZHATNAK A MAGYAR VÁLOGATOTTBAN. MINDEN OLYAN LABDARÚGÓ SZÁMÁRA, AKI ELŐSEGÍTHETI A MAGYAR VÁLOGATOTT MINÉL JOBB SZEREPLÉSÉT, ÉS SZERETNE IS JÁTSZANI A NEMZETI CSAPATBAN, AZ AJTÓ NYITVA ÁLL. UGYANAKKOR ÚGY GONDOLJUK, HOGY EGY-EGY KONKRÉT SZEMÉLYRE – AMÍG A DÖNTÉSÉT NEM HOZZA MEG – NEM LENNE KORREKT BÁRMILYEN SAJTÓBAN MEGJELENŐ NYILATKOZATTAL NYOMÁST GYAKOROLNI”.

 

2018. október 1.: Igen

Willi Orban meghívót kapott Marco Rossitól és már magyarul, magyar válogatott mezben üzent a magyar szurkolóknak. Személyében a piacon a legmagasabban jegyzett labdarúgó került a válogatott keretébe – értékét a német Transfermarkt 15 millió euróra becsüli, ami annak fényében, hogy az egész keretet valamivel több mint 47 millióra taksálja a portál, elárulja, mit is jelenthet érkezése a nemzeti csapatnak. Gulácsi 8, Kádár Tamás pedig 4 millió eurót ér a Transfermakt szerint.