Eb-sorsolás: Így kaphat ellenfeleket a magyar válogatott – 4 szempont, amire figyelni fognak

A Nemzetek Ligája kissé komplikált lebonyolítása ugyan "nem fenyeget" senkit a vasárnapi Európa-bajnoki selejtező-sorsoláson, de több olyan szempontot is figyelembe vesz majd az UEFA a procedúra során, amely alaposan megkavarhatja a kártyákat.
Fotó: Blick

Mint ismeretes, vasárnap, magyar idő szerint 12 órátl tartják meg Dublinban a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását. A magyar válogatott a Nemzetek Ligája szereplésével csak a negyedik kalapba ért oda végül, azaz papíron három erősebb ellenfelet is kaphat akár majd.

Már beszámoltunk arról, hogy a 10 csoportos Eb-selejtezőkből a csoportok első két helyezettjei jutnak majd ki a másfél év múlva megrendezésre kerülő kontinenstornára – négyen pedig majd a Nemzetek Ligája rájátszásából, a részletek itt! -, amelynek résztvevőit 12 házigazda (Magyarország mellett Anglia, Azerbajdzsán, Dánia, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Skócia és Spanyolország) látja majd vendégül.

Ez utóbbi is fontos szempont lesz majd a vasárnapi procedúra során. A svájci Blick gyűjtötte össze, hogyan bonyolítja meg “kissé” az UEFA a sorsolást, illetve azt, mely válogatottak szerepelhetnek majd egy selejtezőcsoportban.

1. A házigazda-szabály

Maximum két-két rendező kerülhet egy csoportba. A fenti 12 országból nem lehet több kettőnél egyszerre egy csoportban. Ezzel a rendező országok esélyeit növelnék, hogy minél több, valóban hazai meccset játszhassanak az Eb-n majd a kijutó házigazdák.

2. A politikai szabály

A politikai konfliktusban lévő országok ne kerüljenek egy csoportba. Ide veszi az UEFA a Gibraltár / Spanyolország párosát, Boszniát és Koszovót, valamint Szerbiát és Koszovót. Nyilván itt szerepelne Oroszország és Ukrajna is, ha nem kerültek volna egy kalapba, azaz semmiképp sem lehetnek majd egy csoportban.

3. Az időjárás-szabály

Néhány ország részvétele közepes vagy magas kockázatot jelent a kemény tél miatt. Ezért – hogy a mérkőzések esetleges elhalasztásának esélye is csökkenjen – az UEFA csak maximum két olyan országot enged egy csoportba, ahol a kemény téli időjárási körülmények akadályozó tényezők lehetnek a meccsek megrendezésére.

Az érintett országok: Észtország, Feröer-szigetek, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia, Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország

4. Az utazás-szabály

Minél inkább a minimumra akarja redukálni az utazási távolságokat és időt a csapatok számára az európai szövetség. Épp ezért egy csoportban az alábbi párosítások közül, a nagy távolságok miatt maximum csak egy jöhet majd létre.

1. Kazahsztán – Andorra / Anglia, Franciaország / Izland / Málta / Észak-Írország/ Portugália / Írország / Skócia / Spanyolország / Wales

2. Azerbajdzsán – Izland / Portugália

3. Izland – Azerbajdzsán / Grúzia / Örményország / Izrael

Eb 2020, a sorsolás előtti kiemelések:

1. kalap: Anglia, Portugália, Svájc, Hollandia, Belgium, Horvátország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország

2. kalap: Ausztria, Bosznia-Herzegovina, Csehország, Dánia, Németország, Izland, Oroszország, Svédország, Ukrajna, Wales

3. kalap: Bulgária, Finnország, Izrael, Észak-Írország, Norvégia, Írország, Skócia, Szerbia, Szlovákia, Törökország

4. kalap: Albánia, Ciprus, Észtország, MAGYARORSZÁG, Grúzia, Görögország, Litvánia, Montenegró, Románia, Szlovénia

5. kalap: Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Feröer-szigetek, Gibraltár, Kazahsztán, Koszovó, Luxemburg, Macedónia, Moldova

6. kalap: Andorra, Lettország, Liechtenstein, Málta, San Marino

A vasárnapi sorsolás 12 órakor kezdődik majd, a csakfoci.hu természetesen élőben számol be róla!


ÍGY HASZNÁLD A FÓRUMOT!

Kérünk, tartsd be a fórumszabályzatunkat, amelyet itt olvashatsz el bővebben. Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól!