Férfi U17-es válogatottunk csütörtökön a házigazda hollandok ellen kezdi meg szereplését az Eb-selejtező elitkörében, majd vasárnap a görögökkel, jövő szerdán pedig a szlovákokkal játszik. A Kelet-Hollandiában, Uden és Venray városában rendezett torna tétje a májusi, izraeli Európa-bajnokságon való részvétel kiharcolása. A 17 éveseknek minden évben 16 csapatos Eb-t szervez az UEFA, így a nyolc selejtezőcsoportból összesen 15 csapat jut ki a tornára (a házigazda izraeliek a rendező jogán résztvevők), vagyis a nyolc csoportgyőztes mellett a hét legjobb csoportmásodik is tagja lesz a mezőnynek.

A magyar válogatott ősszel a legjobb csoportharmadikként jutott elitkörbe, a címvédő hollandoknak nem kellett selejtezniük, a görögök a francia válogatottat is legyőzve csoportgyőztesként, a szlovákok veretlenül, az angolokkal döntetlent játszva csoportmásodikként kerültek a második selejtezőkörbe.

A görögök és a szlovákok eredményei is mutatják, hogy mindhárom riválisunk kiváló játékerőt képvisel, így az Eb-részvétel kiharcolása jelentős bravúrnak számítana a válogatottól. Persze, Szélesi Zoltán együttese is bizonyította már, hogy képes jól teljesíteni magasan rangsorolt válogatottak ellen, a téli, spanyolországi felkészülés során 5-2-re legyőzte a szintén elitkörös svájciakat, majd a visszavágón 2-2-es döntetlent játszott egymással a két csapat.

– Kialakult a végleges keretünk, amelyben több olyan labdarúgó is helyet kapott, aki a spanyolországi összetartáson nem lehetett velünk. Ez az oka, hogy egyeseknél még vannak taktikai szinten lemaradások, de azért dolgoztunk keményen az elmúlt bő egy hétben, hogy azonos szintre hozzuk a játékosokat – nyilatkozta az mlsz.hu-nak Szélesi Zoltán.

Nehéz csoportban szerepelünk, az ellenfeleink mindegyike nagyon erős csapat, a görögök és szlovákok is több kiemelkedő eredményt értek el az elmúlt időszakban, a hollandokat pedig aligha kell bárkinek bemutatni, elég annyit mondani róluk, hogy ők nyerték meg a két legutóbbi U17-es Eb-t.

– Ami a saját csapatomat illeti, a motiváltsággal nincs gond, a játékosok nagy odaadással tették eddig is a dolgukat, az utolsó napokban a taktikai elemek csiszolása volt napirenden, próbáltuk kialakítani azokat az automatizmusokat, amelyek segítik tudatosabbá, gördülékenyebbé tenni a játékunkat. Jelenleg az első mérkőzésre fókuszálunk, a hollandok dinamikus, gyors, erős felépítésű játékossal rendelkeznek, a fizikai előnyüket mindenképpen kompenzálnunk kell ahhoz, hogy felvehessük velük a versenyt, és meglepetést okozhassunk. Hazai pályán ők az egyértelmű favoritok, de nem engedünk el egyetlen meccset sem, ugyanolyan fontosnak tekintjük a találkozót, mint ha ezen múlna az Eb-részvételünk.

A magyar válogatott Eb-kerete:

Kapusok: Pécsi Ármin (Puskás Akadémia), Bánfalvi Gergő (Vasas)

Védők: Bodnár Gergő (Peterborough), Komlósi Bence (Parma), Almássy Levente (FTC), Szabó Tibor (Honvéd-MFA), Göndör Alex (Illés Akadémia)

Középpályások: Nagy Dávid (Honvéd-MFA), Kalocsány Péter (Honvéd-MFA), Boros Zsombor (Vasas), Tóth Alex (FTC), Kocsis Gergely (Honvéd-MFA), Kovács Patrik (RB Salzburg), Szűcs Tamás (Honvéd-MFA), Kovács Kolos (Cegléd)

Támadók: Pócs Balázs (Vasas), Barkóczi Benedek (MTK Budapest), Klausz Milán (ETO FC Győr) Lisztes Krisztián (FTC), Pesti Zoltán (Paks)