Óriási változások történtek az elmúlt hónapokban az NB III Keleti csoportjában harmadik helyen telelő STC Salgótarján háza táján. A salgótarjániaktól február 15-én három pontot levont az MLSZ Versenybizottsága. A csakfoci.hu információi szerint Salgótarján U11-es korosztályos csapatának harmadik alkalommal történt létszámhiányos kiállása miatt büntetett a szövetség. A pontlevonás ellenére az STC megőrizte a bajnokságban a 3. helyét a tabellán az éllovas Monor és a második helyezett ESMTK mögött.

A hírek szerint több játékos felé is maradtak tartozásai a klubnak, erre remek példa a salgótarjániak házi gólkirályának, a 11 gólos Oláh Lászlónak az esete. Felé is több havi fizetéssel adós a klub, a 22 éves játékost azóta eladták az NB III Nyugati csoportjában szereplő Ajkának, de a befolyt összegből nem rendezték felé az elmaradásokat, de mások is várnak még a pénzükre. A szebb napokat megélt csapattól időközben az eddigi vezetőedző, Zoran Kuntics távozott, míg a játékosok zöme új csapat után nézett. Értesüléseink szerint a salgótarjániak tárgyalásban állnak két edzővel, róluk a napokban dönt a vezetőség.

A történtek kapcsán megkerestük Zoran Kunticsot, a STC Salgótarján korábbi trénerét.

A decemberi záróvacsorán a tulajdonossal, a sportigazgatóval beszéltünk a jövőbeli tervekről, hogy kik maradnak és milyen posztokra szükséges igazolnunk. Ezután elbúcsúztunk egymástól, majd január közepén el kellett volna kezdeni a felkészülést, azonban értesítettek, hogy technikai problémák miatt el kell tolni pár nappal a kezdést – kezdte Zoran Kuntics a csakfoci.hu-nak. – Időközben már hallottam a salgótarjáni emberektől, hogy nem valószínű a folytatás. Ennek ellenére elutaztam 17-ével Salgótarjánba, ott közölte a tulajdonos, hogy ezen a szinten már nem tudja finanszírozni a csapatot. Semmi gond nem volt ezzel.

Elfogadtam a döntését, csak szólhatott volna egy-két hónappal az őszi idény befejezése előtt. Lehet, hogy már akkor meghozta a döntését, de akkor nekem és a játékosoknak is könnyebb lett volna. Elfogadtam az új helyzetet, ilyen szempontból nagyon rossz döntés született. Az elnök elismerte, hogy engem és a játékosokat kellemetlen helyzetbe hoztak.

Szó szerint a Facebook-csoportban megjelent, hogy „mindenki mehet, amerre lát”, s ez így is lett. A játékosok többsége talált új csapatot magának, örülök, hogy nem maradtak klub nélkül.

Kuntics elmondta, hogy a klub részéről maradtak adósságok felé is.

Lehetett sejteni, de a tulajdonos szavaiból nem vettem ki teljesen, hogy milyen okból nem akarja, vagy nem tudja finanszírozni a csapatot. Az az igazság, hogy maradt adóssága felém és a játékosok felé is. Mondták is korábban, mielőtt elvállaltam az STC edzését, hogy ilyenek sajnos elő szoktak fordulni a klubnál, amelynek régóta nem rendezett a háttere sajnos. Bíztam benne, hogy mi majd eredményesek leszünk, ez egy ideig működött, de az utolsó 1-2 hónap történései derült égből villámcsapásként értek.

Kuntics azt is elárulta, mi volt a salgótarjániak célja az idei szezonra.

A feljutás nem volt elsődleges cél. Amikor nyáron elvállaltam az STC Salgótarján irányítását és beszéltem a tulajdonossal, akkor azt mondta, hogy szeretné az első öt hely egyikén látni a csapatot, és ha ez megvalósul, akkor a következő szezonban céltudatosan fogunk igazolni játékosokat, biztosan az NB II-ben folytatjuk. Normális és logikus célkitűzés volt. Jól kezdtük a bajnokságot, én magam sem vártam, hogy ilyen jól fogunk szerepelni, jó kis csapat jött össze, sokat dolgoztunk, végül harmadik helyen végeztünk az ősszel, de a közös folytatás elmarad.

Az 50 éves szakember a jövőjéről is beszélt honlapunknak.

Tavaly novemberben voltak megkeresések, de ősszel nem akartam váltani, mert jól szerepeltünk, minden rendben volt. A történtek után ismét kerestek, jelenleg is tárgyalásban állok egy klubbal. Maradok a labdarúgásnál, de nem vezetőedzőként. Napokon belül eldől a sorsom.

A tarjániak tehát a 3 pont levonása ellenére jól állnak a tabellán, viszont fontos lenne, hogy a tavaszt is végigjátsszák a nehézségek ellenére, hiszen ellenkező esetben az MLSZ két osztállyal lejjebb sorolná a csapatot, ami megye II-es indulást jelentene.

LENKÓ PATRIK