– Viszontagságos szezonon vagyunk túl, ami tele volt hullámvölgyekkel és hegyekkel – kezdte interjúját a bama.hu-nak Vas László, a Pécs vezetőedzője.

– Az idény előtt azt a szakmai célt határoztam meg, hogy a csapat fejlődjön játékban, és lépjünk előre. Ezt nem feltétlenül gólok vagy helyezések tekintetében gondoltam, hanem hogy ne csak bizonyos rendszerekben legyünk képesek működni, egy mérkőzésen belül többször tudjunk változtatni. Sajnos ez nem igazán működött, több esetben vissza kellett lépni azokhoz a dolgokhoz, amik előtte már jól működtek, de ha hosszú távú terveink vannak, és a klub fejlődését tartjuk szem előtt, akkor elhanyagolhatatlan ezekben az előrelépés.”

A szakvezető beszélt arról is, hogy a szurkolók nem minden esetben voltak türelmesek az együttessel.

– Talán a nyári érkezőktől, Hursántól, Svedjuktól, Bírótól és Marques-Airosától is többet várt volna a publikum, de őket is sérülések hátráltatták. Az új játékosok helyzete mindig kényes kérdés. Amit a közvélemény nem tud, hogy milyen lehetőségeink vannak, mikor és hogyan tudunk igazolni, illetve kiket. Természetesen mi is azon vagyunk, hogy ne a mennyiségre, hanem a minőségre törekedjünk a transzfereknél. Próbáljuk a lehetőségeinkhez mérten a legtöbbet kihozni az átigazolási időszakból, hogy a csapat is fejlődjön.

Nem tudunk versenyt futni egy Diósgyőrrel, Vasassal, Nyíregyházával, és hasonlókkal.

– Nem voltunk túl szerencsések abból a szempontból, hogy sokan sérüléssel bajlódtak, és idő kellett, hogy elérjék a játékunkhoz szükséges fizikai állapotot” – vélte Vas.

Az új igazolások mellett számos fiatal is lehetőséget kapott az elmúlt 20 fordulóban.

– Idén újra több olyan labdarúgót láthattunk NB II-es meccsen, aki a klubnál nevelkedett, Okorie David, Varga Botond és Molnár Csongor is bemutatkozhatott ebben az időszakban. Sosem kényszer a fiatalok játszatása, de az utánpótlás korú játékosok beépítése az első csapatba egy kényes kérdés, meg kell lennie a megfelelő folyamatának és a lépcsőinek. Nyilván folyamatosan figyelem őket, járok a mérkőzéseikre, egyeztetek az edzőikkel. Az a cél, hogy minél több pécsi kötődésű labdarúgót integrálhassunk az első csapatba. Tudatos munkának kell mögötte lennie, nem megy varázsütésre – jelentette ki a vezetőedző, s emellett Katona Leventét emelte ki, aki jó példa lehet az utána érkezők számára, hiszen a Pécs meghatározó játékosává vált a tavalyi idényben.

Vas kitért a lehetséges téli játékosmozgásra is.

Minden félév változásokat szokott hozni, de nem minden áron akarunk igazolni. Figyelembe kell vennünk a lehetőségeinket, és a félszezonban amúgy is nagyon nehéz játékost szerződtetni. Az a fő, mint nyáron, hogy ha igazolunk, az erősítést jelentsen. Nem létszámra van szükségünk, hanem hogy minőségében fejlődjön a keret – jelentette ki Vas, hozzátéve, télen nagy csodákra nem lehet számítani. – Az új játékosok integrálása egy közösségbe nehéz dolog. Kardinális, az is, hogy ez milyen formában történik.

Ezért sem lehet brutálisan kicserélni a keretet. Nem is ez a cél, hanem a meglévő erényeink tovább erősítése, és olyan éhes fiatal, motivált játékosokat a csapatba rakni, akiknek céljai vannak, eredményeket akarnak elérni, és ezáltal húzzák a PMFC szekerét

– zárta interjúját az 50 éves szakember.

A Pécs a tizedik helyen zárta az őszi idényt, a csapat legközelebb január 30-án a rivális Szentlőrinc együttesét látja majd vendégül. Érdekesség, hogy a PMFC tavaly ilyenkor az NB II második helyén állt.