A Haladással kapcsolatban korábban felmerültek komoly adósságokról szóló híresztelések, ezt a klub illetékesei a későbbiekben cáfolták, azóta pedig az is kiderült, hogy a csapat prémiumrendszere lehetővé teszi a játékosok fizetéseinek finanszírozását bennmaradás esetén is. Mindezek ellenére – ahogyan arról a csakfoci.hu is beszámolt – két másik élvonalbeli klub mellett a szombathelyi klub sem kapott első körben NB I-es licencet a 2019/2020-as szezonra.

A helyi közgyűlés elhúzódó ülésén szerda hajnalban végül úgy döntött, szigorú feltételek mellett megadja a Haladás vezetősége által kérvényezett 150 millió forintot, ami a csütörtökig az MLSZ-nek leadandó, pozitív működést mutató üzleti terv szempontjából nélkülözhetetlen. Illés Béla, a Haladás főtulajdonosa a nyugat.hu tudósítása szerint szintén megszólalt az ülésen.

Az üzletember emlékeztetett, 2007-ben 44 százalékkal szálltak be, előtte a csapat az NB II-ben vegetált, azóta viszont az NB I-ben vannak, most viszont legalább egymilliárdos költségvetés kell az NB I-hez. Elismerte, valóban túlvállalták magukat, elszálltak a fizetések, de a cél az volt, hogy az első osztályban szerepeljenek.

Illés Béla szerint most a legfontosabb a licenc, ehhez a bérleti szerződés és a saját tőke rendezése kell. Ha megkapják a 150 milliót, a tulajdonos vállalja a többit. Szervezett támadásokról beszél, és arról, ha jön egy befektető, aki segíteni tud, egy forintért átadja a tulajdonrészt.

A tulajdonos végül azt is megemlítette, hogy a Halmill Kft-t 2015 óta 1,1 milliárdot fektetett be, céljuk pedig az volt, hogy az akadémián nevelt játékosokat eladják, a befolyt pénzre pedig a napi működésben volt szükség.

Az ugytudjuk.hu összefoglalója szerint a közgyűlés három feltételt szabott meg a támogatás folyósítására.

  • Teljes átvilágítás lesz a klubnál, hogy meg tudják nevezni, az összes felelőst, akik a kialakult helyzetért tettek.
  • A tulajdonosok tegyék be a pénzt, ténylegesen tegyék a számlára a pénzt. Készfizető kezességet kell vállalniuk, ami azt jelenti, hogy ha nem kapják meg a licencet, akkor azonnal vissza kell fizetniük a kapott pénzt.
  • A most adott pénzt előrehozott támogatásként számolják el. Vagyis 3 évig nem kap több önkormányzati támogatást a klub.

Az NB I-es, illetve NB II-es indulásra feljogosító licenckérelmek elbírálására várhatóan 2019. május 8-án kerül sor, ekkor döntenek azon klubok sorsáról, melyek első körben nem kapták meg a kért engedélyt.