A Diósgyőr szurkolói nemrég stadionbejáráson vettek részt az új és épülő DVTK-arénánál. Az amigeleken.hu interjút készített és idézett is az ott felmerült kérdésekből, amelyekre a Market Zrt. részéről Silling Balázs építésvezető és Boros László projektmenedzser, míg  a Diósgyőri Stadion-rekonstrukciós Kft. részéről Pásztor Ervin ügyvezető válaszolt kalauzolás közben.

A kérdések, témák között között válogattunk az alábbiakban.

Ha körbenézünk, akkor már látszódik a stadion kontúrja…

– Igen, a kontúr már teljesen látszódik. Május elejére tervezzük, hogy a pilonok és az előre gyártott elemek keretállása teljesen összeáll. Utána még a további büfék, mosdók, monolit falak következnek, amik szerepet játszanak a merevítésben. Ezek kivitelezése is folyamatban van párhuzamosan. Amint ezek készen vannak, elkezdjük felrakni a lelátóelemeket. Az épületek tartószerkezetének elkészültét meg szokták ünnepelni az építők, ezért amikor a vasbetonszerkezet és tetőszerkezet elkészül, akkor tartunk egy bokrétaünnepséget. Ez egy ünnepség az itt dolgozó munkások számára, amelyen megköszönjük nekik az eddigi munkájukat. Ez júliusban várható.

Hogy fog kinézni részleteiben a stadion kívülről?

Az új stadion kívülről egy ezüstkehelyhez lesz hasonlítható, melynek a főtartó pilonjai nyersbetonból készülnek. A lelátók kívülről 2cm vastagságú aluhabos lemezborítást kapnak, a tetőtartó betonelemekbe beépített hosszanti fényforrások egy impozáns esti megvilágítást adnak majd az építménynek. A kerítés – körben a pilonok között – a volt napos oldalihoz hasonló elemekből épülnek majd.

 

Milyen bevételi források lehetnek a fenntartáshoz?

Elsősorban az új főépületben lesznek lehetőségek, ebben lesz egy nagy konferenciaterem, amiből 2-3 kisebb terem is leválasztható lesz. Ez alkalmas lesz konferenciák, edzőképzések, de pl. szurkolói esküvők megrendezésére is. Az azonban egészen bizonyos, hogy nagy bevételt hozó stadionkoncerteket nem bír el majd az új gyepszőnyeg. Az Andrássy utca és a stadion között lesz egy nagy közösségi tér. Ennek lesz egy szabadtéri része, valamint itt kap helyet majd egy állandóan nyitva tartó söröző és itt kerül kialakításra a DVTK múzeum is.

A különböző színű székekből kiolvasható lesz-e valamilyen szöveg a lelátón, akár DVTK, Diósgyőr, esetleg Miskolc?

Nem lesz felirat a székekből. A tervezők abban gondolkodtak, hogy a mai trendeknek megfelelően – hasonlóképpen, mint a Groupama Arénában – vegyesen szerelt piros, fehér székek lesznek a lelátón.

Hogyan fog történni a beléptetés, hol lesznek a beléptetőkapuk?

A stadion négy sarkában lesznek elhelyezve a beléptetőkapuk. Számuk jóval nagyobb lesz, mint a régi stadionban, ebből kifolyólag az áteresztőképességük is sokkal nagyobb lesz. De nemcsak gyorsabb, de a három ágú beléptetőkapuknak köszönhetően kényelmesebb is lesz a stadionba való bejutás.

Hol lehet majd parkolni a mérkőzések előtt?

Annak érdekében, hogy az új stadion könnyen megközelíthető legyen, az egykori számozott utcák helyén kerülnek kialakításra a nagy felületű parkolók. Egyeztetések folynak arra vonatkozóan, hogy szintén a számozott utcák felőli részre egy villamos beálló kerüljön kiépítésre, hogy a mérkőzések után a szurkolók tömegközlekedési eszközzel is gyorsan haza tudjanak menni.

TOVÁBB: A teljes cikk itt olvasható – kattints!