A ZTE vezetőedzője, Boér Gábor elégedetten dörzsölheti a tenyerét, és büszkeséggel töltheti el, hogy egy újabb játékosa, Könyves Norbert is ott lesz Marco Rossi szövetségi kapitány Bulgária, Szerbia és Oroszország elleni keretében. Noha újoncról van szó, mégis az egerszegiek csatára remek formában van az utóbbi időben, teljesítményével pedig kivívta a szakmai stáb bizalmát, hiszen legutóbbi bajnoki fordulóban duplával szomorította a DVTK-t.

Amint megtudtam, hogy meghívót kapott gratuláltam neki, a csapattagok is ugyanezt megtették a különböző platformokon. Természetesen a ma délutáni “szertartás” sem marad el, a videózás előtt neki is jár majd a csapatszintű taps – kezdte a csakfoci.hu-nak Boér Gábor, aki szerint Könyves rászolgált a meghívóra, amit nemcsak a teljesítménye, hanem a hozzáállása, mentalitása miatt is kiérdemelt. – Az alázatosság, amit minden egyes nap látok, példamutató minden fiatal játékos számára. Korábban személyesen nem találkoztam Norbival, de egy igazán profi futballistát ismerhettem meg személyében. Amellett, hogy a játékban nagyon hasznos és sokat gürizik, úgy az öltözőben is kifejezetten fontos a jelenléte. Vele együtt egy jó közösség alakult ki és a fiatalok felnéznek rá.

Miben rejlik Könyves erőssége?

Egy óriási küzdő, végig harcol a pályán és kilencven percen keresztül nagyon alázatosan végzi a munkáját. Mind támadásban, mind védekezésben. Kiemelném, hogy a hétköznapok során is úgy dolgozik folyamatosan, mintha egy BL-döntőre készülne, és ez egy profi játékosnál elengedhetetlen. Tisztában van a saját erényeivel, ezeket próbálja kamatoztatni a pályán. Fizikálisan erős, és emellett sebessége is megvan. Amellett, hogy a kapu előtt otthonosan mozog, úgy a védekezésben is hatékonyan vesz részt. Edzőként sokoldalúságával is megkönnyíti a dolgomat, szinte bárhol bevethető, és mindig megoldja a rábízott feladatokat.

Olyan játékos, aki nem az extra cselekkel, fifikás megoldásokkal, hanem a hasznos dolgokkal hívja fel magára a figyelmet.

Boér nem ment el szó nélkül az öltözőben uralkodó hangulat mellett, ami a csapat jól sikerült rajtja mellett annak is köszönhető, hogy az U21-es és a felnőtt válogatott meghívók jó hatással vannak a kerettagokra.

A válogatott meghívók és a pályán elért eredmények megemelték hozzájárultak a csapategységhez és javították az öltözőn belül uralkodó hangulatot. Ezek a dolgok a stáb munkáját is megkönnyítik. Jó érzéssel tölt el az is, hogy a fiatalabb játékosokat is számításba veszik az U21-es válogatottnál. Mindig is mondtam, ha valaki keményen dolgozik, jó teljesítményt nyújt, az még akár a felnőtt válogatottba is bekerülhet.

Nem számít a kor, csak az, hogy jelen pillanatban milyen teljesítményt nyújt egy-egy játékos, és akkor bekerülhet abba a bizonyos noteszba.

Biztos vagyok benne, ha Babati és Könyves pályára lép, mindketten élni fognak a bizalommal.

A ZTE trénere különösebb esélylatolgatásba nem ment bele a bolgárok elleni Eb-pótselejtező előtt. Viszont elmondta, nagyon fog szurkolni a nemzeti együttesnek.

Nehéz megmondani, mire számíthatunk. A koronavírus-helyzet sajnos nagyban befolyásolta az elmúlt időszak történéseit. A válogatott megmutatta az elmúlt két mérkőzésen, hogy mire képes, és remélhetőleg folytatni tudja azt, amit elkezdett a törökök ellen. Ha ez sikerül, akkor boldog perceket okozhatnak nekünk és a szurkolóknak. Nagyobb játékerőt képvisel Marco Rossi együttese, mint a bolgár, és ez ki is fog jönni a mérkőzés alatt. Igazából bárki rúgja a győztes gólt, annak örülni fogunk, csak legyen meg a továbbjutás. Ha netán Babati vagy Könyves szerzi a győztes gólt, az csak hab lenne a tortán!

Babati is a keretben

Könyves Norbert mellett Babati Benjamin is meghívót kapott a magyar válogatott bő keretébe, így az NB I-ben előkelő harmadik helyen álló ZTE FC csapatából ketten is magukra húzhatják a címeres mezt.