Azt már olvashattuk, hogy a Videoton alighanem mindenben felülmúlta a Ferencvárost, azért lett bajnok. De miben múlta felül tavalyi önmagát?

– Egységesebbek voltunk, csapatként nagyon sokat léptünk előre, már szezon közben is – kezdte Kovács Zoltán a csakfoci.hu-nak. –  Télen eszközöltünk egy nagyobb változást, ami sok embert meg is lephetett. Bátor lépések voltak, de mi tudtuk, mit miért csinálunk, és ezek kifizetődőek is voltak. Az öltözőben is, az edzéseken és a bajnoki meccseken is fegyelmezettebbé váltunk.

A legkeményebb 10 nap

Ahogy utalt rá, voltak meglepő és váratlan döntések is. Sportigazgatóként összességében mennyire volt nehéz szezon?

– Az edzésmunkát, a taktikát és a csapat összeállítását leszámítva egy sportigazgatóra jelentős szerep hárul, ezért mondhatom, hogy ez egy nehéz év volt. Ezzel együtt élvezhető volt minden perce, mert olyan játékosokkal és edzővel dolgozhatok együtt, akivel, akikkel játékosként is szívesen dolgoztam volna együtt, és olyan hátterű klubban, amelyben nagyon jó lett volna futballozni. Engem az tesz büszkévé tesz, ha a játékosok és a vezetőedző kapják az elismerést.

Öt fordulóval a vége előtt átvette a vezetést a Ferencváros. Az volt a szezon legnehezebb pillanata, időszaka?

– Voltak nehéz pillanataink többször is, de a legfontosabb, arra hogyan reagál egy csapat.

Szerintem a legnehezebb periódus az volt, amikor az ősz végén 10 nap alatt kiestünk a kupából, kikaptunk a Fraditól, majd a Haladástól. Ott lehetett volna pánikolni, de nem volt miért. Meglepetések ritkán érnek minket, mivel folyamatosan monitorozzuk a játékosokat, így tudtuk azt is, hogy fáradt a keret. Mi jutottunk a legtovább a nemzetközi porondon, a play-off körig pályán voltunk az Európa Ligában, és elfáradtunk, vagy inkább elfogytunk a végére.

– Szombathelyen például előttem ült Juhász Roland, Vinícius, Fiola Attila, Marko Scepovics és Géresi Krisztián, és együtt szurkoltunk a csapatnak. Ha ilyen játékosok nem a pályán vannak, akkor talán el lehet mondani, picit elfogytunk a végére. Utána viszont jól sikerült a felkészülés, nagyon motivált volt az öltöző. Az egész szezon során volt egyfajta zavarkeltés körülöttünk – itthonról és külföldről is -, de ez lepergett rólunk, mert tudtuk, mi miért történik. Biztosan volt olyan, hogy egy-egy csapat vagy ellenfél látványosabban játszott nálunk, de stabilabban aligha. Elképesztően kevés gólt kaptunk tavasszal, mellette domináns, kezdeményező futballt is játszottunk, ami kellő számú rúgott góllal párosult. Ha a legnehezebb időszakról beszélnem kellett, hadd hozzam szóba a legfelemelőbb pillanatokat is. Olyan jelenetek ugranak be, mint amikor a korábban több lehetőséget érdemlő Kovács István mellett kiállt a csapat azzal, hogy kétszer is átengedte neki a 11-es rúgást, miközben Danko Lazovic tudta, hogy ezek a gólok hiányozhatnak neki a gólkirályi címhez. Számomra ezek a jelenetek azt mutatták, hogy komoly kaliberű játékosok is félre tudták az egójukat. Nem mellékesen, Kovács István nem mellékesen a rá következő mérkőzéseken kezdett el a legjobban futballozni. Voltak tehát fordulópontok, de jól jöttünk ki azokból. Mindezt úgy, hogy 2,5 éve idegenben játszunk. Erről eddig egyetlen szót sem szóltunk, mert kifogásnak tűnt volna, most, hogy bajnokok lettünk, talán egy mondatban meg lehet említeni.

Az említett Lazovic már 35 éves, Huszti Szabolcs is betöltötte már, Juhász Roland pedig napokon belül megteszi ezt. Nem túl idősek ennek a csapatnak a vezérei?

– Ahogy látom őket a napi munkában, akár a pályán, vagy azon kívül, azt jósolom, hogy ők még sok sikernek lehetnek a letéteményesei a Vidinél. Önmaguk motiválásában mindhárman az élen járnak, úgyhogy nyugodt vagyok. Azon is dolgozunk természetesen, hogy ott dörömböljenek mögöttük azok, akik pótolhatják őket, az meg a vezetőedző dolga, hogy kitalálja, kinek mennyi pihenőt ad. Az is benne van, hogy szinte megint végigjátsszák a szezont, ami egyáltalán nem a nevüknek, hanem a mutatott teljesítményüknek köszönhető.

A Videotonnak eddig nem volt szerencséje a bajnok edzőkkel, hiszen kettőből kettő távozott. A kérdés ironikus, de mit tud Marko Nikolics, amit az elődei nem?

– Én a jelenről tudok beszélni. Egy percig nem volt kérdéses, marad-e vagy sem.

Aki azt hiszi, ez csak a szezon végén, a bajnoki cím után dőlt el, az téved. Már a Ferencváros elleni 0-0-ás döntetlen után eldöntöttük, hogy szeretnénk hosszabbítani vele, annak ellenére, hogy még volt élő szerződése, pedig akkor még nem is álltunk az első helyen. Előtte ráadásul Pakson kaptunk ki, nem lehet tehát azt mondani, hogy akkor voltunk a csúcson tavasszal, de ezekkel együtt is azt mondtuk, szeretnénk hosszabbítani vele. Nagy előnye, hogy úgy érkezett hozzánk, hogy pontosan tisztában volt a magyar futballal,  emellett taktikailag nagyon erős, de az öltözőt is megfelelően kezelte.

– A szerb futball egyrészt beszállítója a magyar futballnak, és sajnos azt kell mondanom, hogy az utóbbi 10-15 évben zömével nem azok jöttek onnan ide, aki az élvonalat képviselték – ebben a Videoton kivételt jelentett, hiszen válogatottak, vagy korábbi válogatottak választottak minket, vagy egy olyan edző, aki otthagyott egy BL-induló csapatot a Videoton kedvéért. Ez jelzésértékű.

32 pontot hoztunk a Fradin

Nyilvánvalóan azért van itt, hogy a nemzetközi porondon is valami nagy dobást érjen el, ez azonban ismerve a magyar csapatok elmúlt éveinek teljesítményét, egyelőre távolinak tűnik. Ő mennyire lát esélyt egy nagy sikerre?

– Ezen dolgozunk, tavaly közel kerültünk ehhez, és most annál erősebbnek érezzük magunkat. Három éve a Videoton jut a legtovább a magyar klubok közül, többször hiányzott már egy hajszál a nagyobb bravúrokhoz, de két éve erre például ráment a hazai szezonkezdetünk. Tavaly már ilyen problémáink nem voltak, az ősz végére viszont elfogytunk.

Álmodunk a csoportkörről, és teszünk is érte, de párhuzamosan egy erős rajtban is bízunk az NB I-ben. A Magyar Kupában van tartozásunk a szurkolóink, a tulajdonos vagy a szponzorok felé, az nem fér bele, hogy kiessünk ősszel egy alacsonyabb osztályú klub ellen, bírni kell tehát a hármas terhelést.

A Videotonnál idén is kimondták, elvárás a bajnoki cím. Ez idén is ki lesz mondva?

Álszentség lenne másT mondani és várni. Ilyen körülmények között, ezekkel a játékosokkal és stábbal ez reális lehet, sőt, a Magyar Kupát is meg szeretnénk nyerni. Számunkra nagy fegyvertény, hogy egy nagyon nemes és erős ellenfelet, a Ferencvárost előztünk meg. A tavalyit megelőző szezonban 10 pontot vertünk rájuk, miután korábban ők vertek ránk 22 pontot, tehát egy év alatt 32 pontot hoztunk rajtuk. Ezért volt óriási csalódás, hogy a Honvéd mögött csak másodikok lettünk legutóbb. Elismerésre méltó, amit a Honvéd tett, csak dicséretet érdemelnek, de meggyőződésem, hogy azt a bajnokságot mi veszítettük el.

Önök hogy élték meg az utolsó fordulót követő, a Videoton esetleges szerepét érintő nyilatkozatháborút?

– Nem szeretnék erre reagálni, mert nem a mi szintünk részt venni ebben. Az egész szezon alatt csak magunkkal foglalkoztunk, most sem teszünk másként.

Mit várhatunk a csapattól a nemzetközi porondon?

– A legjobb tudásunk szerint szeretnénk felkészülni, a lehető legprofibb feltételek mellett. A magyar futballt képviseljük, a pontokat nem csak magunknak, hanem a többieknek is gyűjtjük. Egymásra vagyunk utalva, ezért remélem, hogy az összes induló klub a létező legkomolyabban veszi a nemzetközi porondot. Tudjuk, hogy elvárások vannak felénk a szurkolóktól és szövetségi szintről is, de egyedül nem megy, közösen kell minél több pontot szerezni.

MOKÁNY LAJOS