Sokba került a “kaposvári sokk”

A tavalyi évhez hasonlóan három NB I-es csapat esett ki a Magyar Kupa hasonló szakaszában, szerdán a DVTK, az MTK és a címvédő Újpest is idő előtt búcsúzott.

Különösen utóbbi csapat kaposvári, 1-0-s veresége (vagy ahogy a hivatalos honlap fogalmazott: “Kaposvári sokk!”) meglepő az előzmények tükrében, hiszen a lilák az elmúlt öt évben háromszor is döntőt játszhattak, ebből kétszer meg is nyerték a sorozatot, mindannyiszor Nebojsa Vignjevic vezetésével. A szerb szakembernél csak Thomas Doll (FTC) nyert több kupát külföldi trénerként, igazi kupaspecialista tehát az Újpest edzője, akivel csapata eddig mindig megérte eddig a tavaszt és eljutott legalább a legjobb 8-ig – most mindkét sorozat a végéhez ért. (Vignjevic értékelése a kiesés után – kattints!)

Az Újpest eddigi bajnoki szereplését látva a Megyeri úton inkább abban bízhattak, hogy megint a kupából érhetnek oda Európába, a szerdai kieséssel azonban kvalifikációs reményeik alaposan megcsappanhattak. ezért is lehet igazán fájó a búcsú amellett, hogy egy NB II-es gárda ejtette ki a IV. kerületieket.

Az Újpest utóbbi éveinek kupaszereplései:

2012/13: Kiesés a legjobb 64 között – vereség az NB II-es Kazincbarcikától (1-2, Szélesi 89. perces öngóljával, ekkor még a belga Jos Daerden volt az edző)

2013/14: Döntő és győzelem (már Vignjeviccsel)

2014/15: Kiesés a legjobb 4 között

2015/16: Döntő és vereség

2016/17: Kiesés a legjobb 8 között

2017/18: Döntő és győzelem

2018/19: Kiesés a legjobb 32 között

Három éve nem járt itt a Vidi

Mindeközben a MOL Vidi FC szinte tökéletesen ellentétes utat járt be a lilákkal, hiszen az elmúlt három kiírást figyelembe véve most először éri meg a tavaszt a fehérvári gárda a Magyar Kupában. Marko Nikolic csapata épp két évvel ezelőtti kiejtője, a másodosztályú Budafok legyőzésével jutott tovább (tavaly pedig a Vác volt s végállomás, érdekes, hogy rajtuk pedig az előző körben “álltak bosszút”) és folytathatja majd szereplését már 2019-ben (február 20-án), az NB III-as Taksony otthonában.

Magyar Kupa: A Kisvárdát kapta a Fradi, a Taksonyt a Vidi – a párosítások

A piros-kékek tehát épp abban az évben tudták megállítani rossz kupasorozatukat, amikor a legtöbb fronton (a bajnokság és a kupa mellett az Európa Liga csoportkörében is) “harcban” állnak. Ez újabb, de az előzmények ismeretében mégis kellemes terhet jelenthet a Vidinek és edzőjének, különösen akkor, ha a székesfehérváriak még bravúrral az EL kieséses szakaszába is eljutnának valahogy…