Nagyjából 5 hónap után döntött úgy Nebojsa Vignjevic, hogy nem teszi pályára az Újpest utóbbi éveinek egyik meghatározó játékosát, a korábbi utánpótlás-válogatott Zsótér Donátot. A 23 éves, korábbi felcsúti, fehérvári és kispesti játékossal

legutóbb áprilisban fordult elő, hogy sem kezdőként, sem csereként nem kapott szerepet, ebben az idényben pedig először döntött úgy edzője, hogy nem számol vele.

Bár a hazai közönség egy része a második félidőben a pályára követelte a középpályást, a szakember végig a kispadon jegelte Zsótért a DVSC ellen 3-2-re megnyert NB I-es bajnokin. Amikor szóba került, hogy Vignjevic miért mellőzte az Újpest utóbbi 71 bajnokijából csak 7-et elmulasztó futballistát, a szerb tréner így felelt

Nyugodtan utána lehet nézni, milyen eredményeket érünk el, ha ő a csapatban van, és milyeneket nélküle. Amikor kikapunk, a szurkolók és az újságírók vagy a védelmünket kritizálják, vagy a csatárainkat. Soha nem azt nézik, hogy ki volt például az a játékos, aki nem látta el maradéktalanul saját posztjának feladatait. Számomra a fegyelem és az összpontosítás a legfontosabb a futballban.

Donát viszont olyan játékos, aki gyakran elveszíti a koncentrációját, és olyan dolgokat tesz, amelyek nem szolgálják a csapat javát

idézi a Nemzeti Sport Vignjevicet.

Zsótér 2017 nyarán igazolt Újpestre, azóta 64 bajnokin 11 gól és 13 gólpassz fűződik a nevéhez támadó középpályásként. Amikor a pályán volt, a lilák 22 győzelem mellett 26 döntetlent és 15 vereséget könyvelhettek el, amikor nem játszott, akkor 3-1-4 volt a csapat mérlege, azaz Zsótér hiányában eddig inkább negatív volt az Újpest mutatója, mégha most le is győzték a Debrecent a IV. kerületiek.

Az Újpest bajnoki mérlege Zsótérral és Zsótér nélkül, valamint a játékos mutatói:

2019/2020: 1 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség (26,6%-os pontmutató) / 1 győzelem (100%)5 mérkőzés, 1 gól, 1 gólpassz

2018/2019: 11 győzelem, 13 döntetlen, 8 vereség (47,91%) / 1 vereség (0%)32 mérkőzés, 4 gól, 5 gólpassz

2017/2018: 10 győzelem, 12 döntetlen, 4 vereség (53,8%) / 2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség (38,88%)26 mérkőzés, 2 gól, 7 gólpassz

Vignjevic vs. újpesti “sztárok” és légiósok

Nem ez az első eset, hogy Vignjevic valamelyik magyar vagy külföldi kulcsemberét, esetleg nevesebb játékosát kritizálja nyilvánosan. 2018 tavaszán – amikor végül kupagyőztes és bajnoki harmadik is lett az Újpest – például Novothny Soma és Tischler Patrik párosával akadt gondja. Mintegy másfél évvel ezelőtt, a Puskás Akadémia elleni vereség után mondta azt a szerb szakvezető, hogy az Újpest támadószekciója nem működőképes, ha Novothny és Tischler egyszerre van a pályán, ezért nem is játszatja őket egyszerre.

Játszhatsz kettő, vagy négy csatárral is, de ha nem tudsz labdához jutni, akkor nincs miről beszélni. Láthattuk, hogy a Puskás Akadémiának rendkívül technikás játékosai vannak, akik fel tudják venni a párharcokat, mi pedig nem. Novothny és Tischler összességében egy párharcot nyert meg külön-külön, ami probléma. Ha mindketten játszanak és nem futnak, nem helyeznek nyomást a védelemre, akkor ezzel nem lehet mit kezdeni. Márkvárt Dávid gólt rúgott nekünk középpályásként, és ez jelzésértékű. A támadóknak is meg kell tenni mindent azért, hogy a labdákat megszerezzék, és a párharcokat meg kell nyerniük a védők ellen. Játszhatunk több csatárral is, de hangsúlyozom nem ezen fog múlni. Mindenkinek ki kell venni a részét a csapatmunkából, s ha nem működünk egységesen, akkor az már régen rossz – mondta akkor Vignjevic.

Novothny kapcsán egy másik esetben is keményen fogalmazott a tréner:

Ez a fajta hozzáállás egy tizenkét csapatos bajnokságban nem fér bele, hogy megrúgja a saját gólját, és utána nem tesz meg mindent a második megszerzéséért. A feladata az lett volna, hogy megtartsa a labdát, azonban ez nem jössz össze neki, mivel hiányzott belőle a harciasság, és csak a vendégek esetleges hibájára várt – mondta a csatárról, aki el is fogadta a kritikát.

Tischlerrel még pár hónappal korábban, egy kihagyott 11-es miatt is akadt problémája az edzőnek.

– Nézzük meg, honnan jött Tischler Patrik. Az NB II-ben sem játszott a Puskás Akadémiában. Megvan benne a potenciál, de sokat kell dolgoznia. Sokat dolgoztam azon, hogy jobbá, erősebbé tegyük a játékosok karakterét. Ebben jelenleg a szurkolók nem segítenek nekünk. Maradok és küzdök, megküzdök a játékosokkal és mindenkivel. Ha azt látom, nem nyerhetek, akkor távozom, de nyerni fogok – fogalmazott akkor.

Tischler végül tavaly nyáron a Honvédhoz került kölcsönbe, ma pedig már Kisvárdán futballozik, Novothny viszont egészen idén márciusig Újpesten maradt, majd Dél-Koreába került ideiglenesen – róla utólag edzője dicsérőleg is beszélt.

Ami összességében a hazai játékosokat illeti, a szerb sokszor elmondta már a csakfoci.hu-nak is, hogy sokszor problémát jelent, hogy az itthoni futballisták megelégeszenek azzal, hogy “csak” az NB I-ben szerepeljenek.

Nagy visszhangot keltett anno a Windecker-ügy is, amikor ugyan nem Vigjevic, hanem Roderick Duchatelet tulajdonos ment neki keményen a középpályásnak, aki válaszul azt mondta, hogy méltatlannak érezte a bánásmódot, ahogyan Újpesten kezelték őt. Az edző riposztként így nyilatkozott akkor a csakfoci.hu-nak:

Remélem, azért azt sem felejtette el, hogy itt vált jobb játékossá, itt lett csapatkapitány is. Látni kell, hogy a nagy kluboknál is megtörténik, hogy az a játékos, aki nem hosszabbít, az kevesebb lehetőséget kap. Ő döntött, mi elfogadtuk, neki is tiszteletben kell tartania a mi döntésünket. Ha panaszkodik, az inkább róla árul el dolgokat, mintsem rólunk. 

Balajcza Szabolcs esete ugyancsak komoly téma volt a szurkolók, de még a riválisok körében is, a hálóőr végül 11 év és 300 mérkőzés után távozott Újpestről 2017 tavaszán. Viszonya neki sem volt közel sem felhőtlen Vignjeviccsel, volt, hogy a keretből is kitették a rutinos kapust.

Vignjevic azonban nem csak a magyarokról, de a légiósokról is tudott keményen beszélni. Nemrég például egész egyszerűen hibának nevezte Lacina Traoré szerződtetését, de a nyár elején, kölcsönjátéka után távozott grúz Giorgi Beridze is kapott kritikát.