Azzal, hogy az Újpest 4-0-ra verte az azeri Neftchit az Európa Liga 1. selejtezőkörének visszavágóján, így 1-3-ról fordítva megnyerte a párharcot, történelmi tettnek is nevezhető volt. Merthogy a lilák több mint három évtizede nem értek el hasonló bravúrt, ekkora fordításra legutóbb 1983-ban voltak képesek a nemzetközi porondon.

Akkor a még Újpesti Dózsa néven futó Megyeri úti gárda 2-0-ás vereséget szenvedett a görög AEK Athéntól a Kupagyőztesek Európa Kupájának (KEK) első fordulójában, de aztán 4–1-re győzött visszavágón és továbblépett a 2. körbe. A 8 ezer néző előtt megrendezett második találkozón Kisznyér és Kiss Sándor, valamint Kardos József (kétszer, 11-esből) vette be a görög kaput.

Ebben az évben egyébként a Honvéd is megcsinálta ezt a bravúrt, méghozzá az UEFA-kupában, az ugyancsak a görög Larissza ellen. Ott az ellenfél 2-0-ra győzött Görögországban, de a kispestiek a hazai visszavágón Dajka László mesterhármasával és hosszabbítás után kiejtették a riválist.

De visszatérve az Újpesthez: a IV .kerületiek ekkora különbségű győzelmet sem “tegnap” arattak az európai kupaporondon. A nemzetközi színtérre egyénként is kilenc év után visszatérő lilák négy vagy több góllal legutóbb 1997-ben tudtak győzni.

Az UEFA-kupa első körében az Újpest a feröeri Klaksvikar Ítrottarfélag csapatát fogadta a Megyeri úton, 5 ezer szurkoló előtt és a ma már Vidi-sportigazgatóként dolgozó Kovács Zoltán triplájával, valamint Herczeg Miklós duplájával és Jenei Sándor góljával 6-0-ra kiütötte északi riválisát.

Abban az idényben a lilák Európában nem sokkal jutottak tovább, hiszen a következő körben a dán Århus GF a végállomást jelentette, ám a szezon végén eddigi utolsó bajnoki címét megünnepelhette az Újpest.

Vignjevic a kupabravúrról: “Remélem, azok az emberek bocsánatot kérnek majd”