A játékosok piaci értékének becslésével foglalkozó és az átigazolási díjakban mértékadónak számító Transfermarkt az NB I 2020/21-es nyitányához közeledve frissítette az adatait, újraárazta a játékosokat, és ezáltal a teljes magyar első osztályt.

Jelenleg a címvédő Ferencváros ukrán szélsője, Oleksandr Zubkov az NB I legértékesebb játékosa, akinek a piaci értéke 950 ezer euróról 2 millió euróra “ugrott”. Ez köszönhető annak is, hogy az Üllői úton eltöltött egyéves kölcsönszerződése alatt összesen 28 bajnokin 9 gólt rúgott és 6 gólpasszt jegyzett, a bajnokság végeztével pedig a zöld-fehérek végleg megszerezték a játékjogát az ukrán élvonalbeli Sahtar Donyecktől.

A második helyen holtversenyben áll csapattársa, Miha Blazic, és a kicsivel több mint egy éve a MOL Fehérvár FC-t erősítő Ivan Petrjak 1,6 millió eurós taksált értékkel. A képzeletbeli dobogó legalsó fokán négyes holtverseny alakult ki: a fehérváriak keretéből Loic Nego és Nikolics Nemanja, valamint a Fradiból Ihor Haratin és Isael egyaránt 1,5 millió eurós becsült árral rendelkezik.

A pályafutása során Lengyelországban, majd az Egyesült Államokban is gólkirályi címet elhódító Nikolics ára nagy változáson ment keresztül:

900 ezer euróval csökkent az áprilisi frissítéshez képest, ami a cikk szerint betudható a játékos életkorának (32) is.

A Transfermarkt cikke említést tesz még az NB I-ben szereplő két német futballistáról is. A következő szezonban története során először az Európa Liga-selejtezőjében induló Puskás Akadémia középső védője, Thomas Meissner piaci értéke 525 ezer euróról 600 ezer euróra nőtt, ahogy Marcel Heister (FTC) szintén értéknövekedésen ment keresztül – a horvát felmenői miatt német-horvát kettős állampolgárságú balbekk értéke 550 ezer euróról 600 ezerre emelkedett.

Ami a TOP 10-et illeti, itt egyértelműen dominál az FTC szemben a Vidivel – hét ferencvárosi, és három fehérvári labdarúgó található ebben az úgynevezett érték-elitben.

A 15 legdrágább NB I-es játékos a Transfermarkt* szerint

* Ezek az “árak” nyilván tájékoztató adatoknak tekinthetőek, mintsem mérvadó futballszakmai vagy pénzügyi tényeknek, de a játékosok értékének meghatározásakor a Transfermarkt valóban fontos részleteket vesz számba, így a futballisták korát, a szerződésük hosszát, eredményességüket, formájukat, milyen erősségű bajnokságban vagy csapatban játszanak, stb., azaz egy nagyjából reális sorrendet rajzol fel ez a toplista minden évben.

Sosem volt még ilyen értékes egy magyar játékos – Szoboszlai a legdrágább az osztrák ligában is