MOL Vidi FC – Puskás Akadémia 1-1 (Milanov 54.-büntetőből ill. Juhász 85.-öngól)

Abban a tudatban léphetett pályára a címvédő MOL Vidi FC a Puskás Akadémia ellen Székesfehérváron, hogy győznie kell ahhoz, hogy matematikailag maradjon esélye a bajnoki címre, a három ponttal pedig azt is elérték volna a fehérváriak, hogy a második helynél biztosan ne végezzenek hátrébb.

A 7. percben 21 méterről lőhetett szabadrúgást a Vidi, de Nikolov fölé rúgta a labdát, válaszul egy bal oldali PAFC-szöglet után Szakály lőtt, de Kovácsik Ádám magabiztosan védett. Az első nagy lehetőségre a 23. percig kellett várni: Milanov bal oldali szöglete után Juhász fejelt 11 méterről, Hegedüs nagy bravúrral ütötte ki a léc alól a labdát. A 40. minutumban Kovács István cselezte ki Hegedűs Jánost, és került ezzel ziccerbe, de balról, hat méterről a jobb kapufa mellé lőtt.

Hét perc telt el a második félidőből, amikor büntetőhöz jutott a Vidi: bár Kovács Istvánt a tizenhatoson kívül buktatták, Kassai Viktor a tizenegyespontra mutatott. A labda mögé Milanov állt, aki a balra vetődő Hegedüs mellett magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába (1-0).

Cserék következtek mindkét oldalon, a Vidi mezőnyfölénye is megmaradt, mégis egyenlített a PAFC: a 85. percben Kiss Tamás cselei után középre adott a jobb oldalról, majd Knezevic tette kapura a labdát. Kovácsik védett, de pont Juhászra ütötte a játékszert, akiről a kapuba pattant a labda (1-1). A hazaiak a végén még meg is nyerhették volna a mérkőzést, ugyanis a 90. percben Kiss Tamás cselezte ki Viníciust, majd nagy helyzetben lőtt, de Kovácsik védeni tudott.

Végül maradt az 1-1, ami azt jelenti, hogy a Ferencváros lett az NB I 2018/2019-es szezonjának bajnoka.

Paksi FC – MTK Budapest 1-0 (Hahn 25.)

Aktívabban kezdett az MTK Pakson, az első lehetőség Lencse előtt adódott, de pontatlanul fejelt. A kék-fehérek kaput elkerülő távoli lövései után szép egyéni megoldással megszerezte a vezetést a Paks: Hahn lépett ki egyedül, majd befelé tört, éles szögből jól lőtt, Horváth lábáról pedig a léc alá ment a labda (1-0). Azonnal jöhetett volna a második gól is: Hahn ment el a szélen, az üresen érkező Bartha elé tálalt, aki azonban 10 méterről a léc fölé helyezett.

A túloldalon Vogyicska kapott jó labdát, majd lőtt is 9 mérerről, Nagy Gergely azonban jól zárta a rövid sarkot. A következő vendéglehetőség egy hazai védelmi hiba után adódott: Vass Patrik került helyzetbe, lőtt is, de lapos lövésébe beleléptek, így 1-0-s eredménnyel fordultak a csapatok.

Fordulás után is inkább az MTK támadott, ám Torghelle mellé lőtt, Gengeliczki fölé fejelt, míg Vass P. lövését Nagy G. védte, ahogy Kulcsár próbálkozásánál is ő mentett. Gengeliczki is egyenlíthetett volna, ám fejelt centikkel a léc fölé Vass szöglete után.

Mivel a hajrában Mihajlovics 17 méteres kapáslövését a léc alól kifejelték ki, így a Paks harcias játékkal megőrizte előnyét, és ezzel a forduló nagy nyertese lett: a közvetlen riválisok közül többen is veszítettek, így az atomvárosiak feljöttek a tabellán.

Újpest – DVSC 1-1 (Litauszki 41. ill. Tőzsér 79.)

A „bronzrangadót” a szokottnál óvatosabban kezdte az ezúttal 4-5-1-es felállásban pályára lépő vendégcsapat, de felesleges kockázatot az Újpest sem válalt: a hazaiak labdajáratását csupán egy-egy Traoré fejét kereső felívelés, vagy debreceni kontra szakította meg. Az egyik ilyen támadásnál Takács tudott lefordulni a védőjéről a 26. percben, de beadását nem tudta az őt fogó Litauszkitól kapura irányítani a bent érkező Haris. A játékrész végére már érezhetően a lilák felé billent inkább a mérleg: először Rácz hozta magát helyzetbe két finom csellel, és lőtt Nagy Sándor ölébe, majd a 41. percben Burekovic szabadrúgása után Litauszki futotta le Harist, és talált a kapuba (1-0).

A szünet után ismét a Loki-kapus lélekjelenlétére volt szükség: két Rácz-ziccert is hárított Nagy Sándor a 49. és a 62. percben. Herczeg Andrást szemmel láthatóan nem volt elégedett az addig tapasztaltakkal, így először Varga Kevint, majd Zsórit is csatasorba állította. A vendég-lehetőségeket azonban nem ők hozták el, sokkal inkább Bódi, aki előbb távoli lövésből, majd egy kapura tekert szögletből hozta zavarba Pajovicsot, az újpesti kapus mindkét esetben az alapvonalon túlra bokszolta a labdát.

A 79. percben szinte a semmiből jött a DVSC egyenlítő találata: az addig átütőerő nélküli kontrák után egyet jól vittek végig, majd Szécsi Tőzsérhez passzolt, aki a tizenhatos vonaláról a kapuba talált (1-1). A mérkőzés hajrájában az Újpest állt közelebb a győzelemhez, egy szabadrúgás után Traoré előrevetődve fejelt 6 méterre a kaputól, Nagy Sándor azonban hatalmas bravúrral védeni tudott, így döntetlen maradt a 3. helyért küzdő csapatok összecsapása.

Mezőkövesd–Diósgyőri VTK 3-0 (Pekár 18., Cseri 76., Moutari 86.)

Hatalmas téttel bírt a borsodi rangadó, hiszen mindkét csapat számára nagyon fontos lett volna a három pont begyűjtése a kiesés elkerüléséért folytatott harcban. Ennek következményeként az első negyedóra helyzet nélkül, ám annál nagyobb feszültségben telt a pályán, Antal és Pekár össze is szólalkozott egy kisebb ütközést követően, Andó-Szabó játékvezetőnek kellett kibékítenie a feleket. A 18. percben aztán rögtön az első helyzetét gólra váltotta a Mezőkövesd: Drazsics bal oldali beadása után Pekár rázta le középen a védőjét és közelről a jobb sarokba lőtt, 1-0.

Öt perccel később majdnem növelte előnyét a hazai csapat, Vajda kapta meg a tizenhatos bal sarkánál a labdát, majd befelé cselezett és lövésre szánta el magát, néhány centivel azonban eltévesztette a bal alsót. A szünetig helyzet nélkül csordogált a találkozó, a DVTK semmi veszélyt nem jelentett a Mezőkövesd kapujára, az egyébként jó hangulatot teremtő vendégszurkolók pedig szóvá is tették elégedetlenségüket a félidő felé közeledve.

A szünet után fél perc sem telt el és máris egy lövéssel folytatta a DVTK, ám Hasani kísérlete nem okozott gondot Szappanosnak. Ezt követően is a vendégek birtokolták többet a labdát, nagy mezőnyfölényben játszottak, de a helyzetekkel továbbra is adósok maradtak. Egy veszélyes szituációra egészen a 66. percig kellett várni, amikor is egy szöglet utáni kavarodást követően Tamás elé pattant a labda, aki megpróbálta átemelni Szappanost, de a kövesdi kapus ujjheggyel szögletre mentett. Tíz perccel később aztán eldöntötte a három pont sorsát a Mezőkövesd, a csereként beálló Cseri 21 méterről szabadon lőhetett szemben a kapuval, nem is hibázott, a labda a bal alsóban kötött ki, 2-0.

A hajrában még egyet sikerült lőnie a hazaiaknak, a szintén csereként beálló Moutari állította be a végeredményt, miután berobbant a bal oldalról egy keresztbe ívelt labdára és a léc alá lőtt, 3-0. A Mezőkövesd teljesen megérdemelten nyerte meg a mérkőzést még ilyen arányban is, ezzel pedig megnyugtató helyzetbe került a tabellán.

Diósgyőr: “Ezzel a csapattal már rengeteg edző kiesett volna” – interjú a klub sportigazgatójával

Kisvárda – Haladás 1-2 (Grozav 11., ill. Priskin 24. – büntetőből, Rui Pedro 28.)

Tíz percig kóstolgatta egymást a Kisvárda és a Haladás a 2 620 néző előtt lejátszott bajnokin. A találkozó hangulata a 11. percben élénkült meg, miután megszerezte a vezetést a Kisvárda: Grozav lódult meg, aki 20 méterről egy védőt elfektetve kilőtte a bal alsó sarkot (0-1).

Hat perccel később ismét gólt szereztek a kisvárdaiak Horváth révén, de Erdős József les miatt érvénytelenítette a találatot. Egy darabig úgy tűnt, hogy a vendégeket megfogta a kapott gól, de nem így lett: négy perc alatt megfordították az állást! A 24. percben előbb Lukjancsuk szabálytalankodott Bamgboyéval szemben a tizenhatoson belül, amiért büntetőt ítélt a bíró, a tizenegyest Priskin értékesítette higgadtan (1-1).

A 28. percben már Ivanov fejesét még bravúrosan védte Felipe, ami Rui Pedro elé került, aki egy csel után öt méterről kíméletlenül a kapuba bombázott (1-2). A félidő végéhez közeledve mindkét csapat előtt adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek, de újabb találat nem született, így 1-2-vel mentek pihenni a felek.

Fordulás után Királynak két perc alatt hatalmas bravúrt kellett bemutatni: előbb az 55. percben Horváth készítette le mellel Grozavnak a labdát, aki közelről tüzelt is, ám a Haladás kapusa bravúrosan védett. Az 57. percben ismét a rutinos hálóőr volt főszerepben, ezúttal Gosztonyi lövését védte lábbal.

Egy óra elteltével hullámzóvá vált a játék. A 73. percben Melnyik szabálytalankodott Mohllal szemben, amiért sárga lapot kapott, míg a Haladás játékosa bicegve, a jobb lábát fájlalva, az orvosi személyzet segítségével támogatva hagyta el a pályát. A hátralévő időben több gól nem született, így maradt az 1-2-es Haladás győzelem.