Nikolicról és a saját edzői felfogásáról

“Marko Nikolic nagyszerű eredményeket ért el a MOL Fehérvárral, de én egészen más játékfilozófiát vallok a magaménak.

Nem jobb edző vagyok, csak más, hiszen míg őt saját filozófiájából fakadóan csak a győzelem érdekelte, számomra az is fontos, hogy a saját játékunkkal érjünk el eredményt. Én nem a reaktív futballban hiszek, hanem a proaktívban.

Nyilván én is alaposan felkészülök mindig az ellenfélből, de azt szeretem, ha a csapatom minden körülmények között ragaszkodik a saját játékához, és az első perctől kezdve magához ragadja a kezdeményezést. A stratégiámban ugyanúgy megvan a védekezés szerepe, de akkor leszek elégedett a MOL Fehérvárral, ha minden meccsen a győzelemre törő, bátran támadó csapatot látok majd a pályán” – mondta a Vidihez visszatért Joan Carrillo a molcsapat.hu-nak.

A télen alakulhat át a Vidi játéka

“Télen lesz majd idő és lehetőség arra, hogy játékfelfogást váltsunk, egyelőre csak az számít, hogy győzelemmel vonuljunk a téli időszakra. Amikor legutóbb Fehérváron dolgoztam, azért más volt a helyzet, hiszen éveken át a csapat másodedzőjeként dolgoztam, innen léptem elő vezetőedzőnek, így nem kellett fenekestül felforgatni mindent. Most azonban sokkal több mindent kell újragondolnunk, és a legfontosabb, hogy meg tudjam győzni a játékosok, helyes az út, amin együtt elindulunk.

Úgy vélem, annak ellenére, hogy a keretet az elődöm által vallott futballfilozófiát figyelembe véve állították össze, a játékosaim képesek egészen másféle futballra is, és eredményesek tudunk lenni az én futballfilozófiámmal.

Ha nem hinnék benne, nem lennék itt. Azt akarom, hogy a játékosok bízzanak magukban, és higgyenek a rendszerben, amiben játszunk. Ha ugyanis kételyek vannak, akkor elveszik az önbizalom, és mindenki kibúvókat keres, ami pedig egyenes út az összeomláshoz. Én nem kibúvókat és kifogásokat keresek, hanem megoldásokat!”

Törékeny önbizalom és a legnagyobb ellenség

A spanyol szakember a portál szerint elmondta, nagyon okosan kell balanszírozni, nem szabad se túl sokat követelnie, se túlságosan nagy léptekkel haladnia a csapatépítésben, mert – ahogy az utóbbi időben is látszott – mostanában kicsit törékenyebb a fehérvári játékosok önbizalma, és ha valami nem jól alakul egy meccsen, nem mindig reagált jól a csapat.

“Nem rúghatom rá az ajtót a csapatra azzal, hogy mostantól mindenkinek 40 km/órával kell sprintelnie, és 12 km-t kell futnia egy meccsen. Meg kell találnom a rendszerben a helyét azoknak, akik 40-nel futnak, és azoknak, akik 12 km-t futnak, hogy együtt a lehető legnagyobb hasznot tudják hozni a csapatunknak.

Ha ez sikerül, és mindenkinek testhezálló, pontosan definiált feladatokat tudok adni, amit a játékosok el is fogadnak, akkor már csak az kell, hogy minden körülmények között elhiggyék magukról, képesek megvalósítani a rájuk rótt feladatot. Szemernyi kételyük sem lehet, mert a kételkedés a legnagyobb ellensége egy profi futballistának.”

Nem adják fel a Fradi elleni versenyfutást

“Természetesen győzni akarunk minden sorozatban, de aki túl messzire néz, az megbotlik az első akadályban. Rengeteg dolgunk van, de szerencsére a téli felkészülési időszakban lesz időnk rendezni a sorokat, és a Fradi nyomába eredhetünk. Egyet ígérhetek: sem én, sem egyik játékosom sem fogja bedobni a törölközőt, míg esélyünk van az élen végezni”.

TOVÁBB: A teljes cikk itt olvasható!