Mint arról beszámoltunk, az U21-es román válogatott után a felnőttek között is bizonyíthat a nyáron a MOL Fehérvár FC-hez szerződött, kettős állampolgárságú 23 éves védő, Rus Adrián, aki meghívót kapott Cosmin Contra szövetségi kapitány 24 fős bő keretébe, a Málta és a Spanyolország elleni Európa-bajnoki selejtezőkre.

Július elején már írtunk arról, hogy a Román Labdarúgó Szövetség elnöke, Adrian Vochin a nyári U21-es Európa-bajnokság után kijelentette, hogy a korosztályos válogatottban jó teljesítményt nyújtó Rus tagja lesz a felnőttkeretnek is szeptemberben. Akkor néhány román lap arról számolt be, hogy ezt a lépést azért teszi meg mindenképpen a válogatott, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező labdarúgó nehogy a magyar válogatottban kössön ki, ezt azonban Mihai Stoichita szakmai igazgató cáfolta, és kiemelte, hogy a 23 éves védő a teljesítményével fogja kiérdemelni a meghívást az A-válogatottba.

A Rus által elfogadott meghívás azonban a románok szerint komoly következménnyel járt: Cosmin Contra a romániai Digi Sport reggeli műsorában komoly váddal illette a védő klubját, mondván a Vidinél száműzték az 1996-ban született bekket döntése miatt.

Rus lejátszott két meccset a Fehérvár színeiben, de amikor megkapta a behívót a román válogatottba, a második csapathoz küldték, amely csak a harmadosztályban szerepel. Nehéz a helyzete, hiszen papíron a magyar válogatottban is játszhatna.

Beszéltem vele és elmondta, hogy vannak emberek Magyarországon, akik komoly nyomás alá akarták helyezni, mielőtt meghívtuk volna. Azt mondták neki, hogy “a magyar válogatottnak kell igent mondania, ha játszani akar, nincs más lehetősége”. Ő viszont úgy válaszolt, hogy “a 2019-es U21-es Eb-n a román himnuszt énekelte, és a továbbiakban is a román válogatottban akar játszani”

– állítja a szövetségi kapitány, aki azt is hozzátette, hogy az állítólagos magyarországi “retorziók” ellenére is számít a fiatal védőre a keretben.

 

Így is meg fogom hívni. Még akkor is, ha nem játszik a Vidiben, csak a második csapatban. Olyan tulajdonságai, képességei vannak, ami a többi középső védőnkben nincs meg – tette hozzá.

A román lapok felháborodva írnak a történtekről, a telekomsport.ro például úgy fogalmaz, hogy “a magyarok nem tudnak veszíteni”, ezért büntetik a nagy meglepetésre elődöntőbe jutott román U21-es Eb-csapat egyik hősét.

Rus augusztus 4-én végigjátszotta a Kaposvár elleni nyitóbajnokit Fehérváron, majd egy héttel később a kispadon ült a Puskás Akadémia ellen. A Diósgyőr ellen viszont már nem volt a keretben, a Vidi II-ben lépett pályára múlt vasárnap, a Veszprém elleni NB III-as találkozón.

Itt a Vidi reakciója a román vádakra: “Nagy tévedés, nincs szó semmilyen büntetésről”