A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta, hogy a játékpercek hány százalékát játszották le a 21. életévüket be nem töltött játékosok 2021. január 1-je óta a bajnokságokban.

A kutatás 60 ligát rangsorolt és legnagyobb arányt a venezuelai élvonalban mérték, ahol a 333 mérkőzés játékperceinek 18,8 százalékában szerepeltek 21 éven aluli labdarúgók. A lista másik végén a szaúdi Pro League szerepel, ahol 355 mérkőzésen 1,6 százalék volt az arány. Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a szaúdi elsőosztályban 28 év felett van az átlagéletkor, míg Venezuelában ez a szám a 26-hoz közelít, vagyis a dél-amerikai bajnokságban egyébként is fiatalabb játékosokat foglalkoztatnak.

Az NB I a középmezőnyben szerepel, tavaly január óta a játékpercek 7.5%-át játszották 21 éven aluliak a magyar élvonalban.

Itthon a 21 év alatti labdarúgók nagy részét az MTK Budapest, a Gyirmót és a ZTE adja.

A 28. helyen áll az NB I a fiatal játékperceket tekintve. Fotó: CIES

Az említett százalék 255 meccs alatt jött össze, míg a tanulmányból az is kiderül, hogy az NB I-ben viszonylag magas, 27 év feletti az átlagéletkor. Ebben a számban is a középmezőnyben helyezkedik el a magyar bajnokság, a “legöregebb” liga Paraguayban található, itt majdnem 29 évesek átlagban a labdarúgók. Ezzel szemben a horvát élvonal kicsit több, mint 25 éves átlagéletkorával a “legfiatalabb” bajnokságnak számít a vizsgált ligák közül.

Az átlagéletkort tekintve a 30. helyen áll az NB I. Fotó: CIES

A teljes lista ide kattintva érhető el!

NB I: Az MTK idén is tarol a fiatal játékpercekkel, de az újonc is nagyot megy – itt a lista