A GSP.ro kiemeli, hogy a román első osztály csapatai nem mutattak be látványos átigazolásokat a télen, ellenben az utóbbi időkhöz képest váratlan tendencia az, hogy sokan a magyar bajnokság felé vették az irányt.

Délkeleti szomszédunk az utóbbi években összesen 11 játékost adott az NB I-nek, amely a lap szerint jobb körülményeket biztosít az érintettek számára. A magyar élvonalban kötött ki a keresettebb játékosok közül Lyes Houri (MOL Fehérvár FC), Andreias Calcan (Újpest), valamint sajtóhírek szerint napokon belül szintén a lilákat erősítheti Steliano Filip is – mindkét játékos közös megegyezéssel távozott Hagi klubjától. Valamint a román bajnok CFR Cluj alapemberének számító Andrei Peteleu is Magyarországon folytathatja pályafutását, ő állítólag előrehaladott tárgyalásokat folytat a Kisvárda csapatával.

“Komolyabb infrastruktúra, jobb fizetés”

A Houri-Calcan-Filip játékostrió ügynöke, Sergiu Bodea több tényezőt is megemlített, amiért a labdarúgói az NB I-be igazoltak, igazolnak.

Romániánál már sokkal jobb az infrastruktúra Magyarországon, jobb edzési feltételek vannak, rendkívül jó az egészségügyi ellátás a játékosok számára, és egyes klubok jobb fizetéseket is tudnak kínálni. Ezenkívül lenyűgözött, hogy mennyi játékos-megfigyelő van jelen a budapesti mérkőzéseken. Ez jóval nagyobb esélyt kínál a fiatalok számára, hogy könnyebben felfigyeljenek rájuk, és ily módon rövid időn belül egy jobb szerződést írjanak alá nyugaton – mondta a menedzser az okokról a GSP-nek.

De nem csak ezek az érvek szólnak az NB I-be szerződés mellett a lap szerint. Egy másik indoklás megemlíti, hogy a magyar kormányzat úgy alakította a látványsportoknál az adózást, hogy azok kedvezőbbek lettek a játékosok és a klubok számára is, összevetve például a Romániában tapasztaltakkal. A GSP számításai szerint a magyar klubok átlagosan többet tudnak költeni a játékosok bérezésére, mint a románok.

Ahogy korábbi, az UEFA éves jelentése alapján készült cikkünkben írtuk, ezeknél az adatoknál érdemes figyelembe venni az alábbiakat: a környék országainak élcsapatai – akár egy Slovan Bratislava, akár egy Partizan Belgrád vagy a FCSB – még jobb fizetéseket tudnak adni a magyar topkluboknál, ám nálunk viszonylag kiegyenlítettek a bérek a mezőny további részéhez képest, egy magyar 10. helyezett alighanem jobban fizet, mint egy szerb, román vagy szlovák 10. helyezett.

A cikk két játékos helyzetére külön is kitért: kiemelik, hogy az egyik legfelkapottabb román játékos, Rus Adrián a MOL Fehérvár FC-hez igazolt, és korábban zajlott csata is azért, melyik ország válogatottjában szerepeljen. Külön említést érdemelt Gheorghe Grozav, aki jó teljesítményének köszönhetően még kapósabb lehet akár a magyar piacon is: ő a Kisvárda színeiben hét találattal a második helyen áll az NB I góllövőlistáján a nyolcgólos, de azóta már NB II-be szerződött Feczesin mögött.

Kitérnek rá, hogy Steliano Filip is azok közé tartozik, aki Románia helyett inkább Magyarországon szeretné felépíteni újra a karrierjét, és újra válogatott lenne 2016. novembere után, de a cikk arról is említést tesz, hogy a korábbi román U17 és U18-as válogatott Tamás Nándor a Puskás Akadémiában folytatta pályafutását, sőt, úgy döntött, inkább a magyar nemzeti csapatot választja a román helyett.