Egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által kedd este benyújtott törvénymódosítás megduplázná a kedvező adózás hatálya alá eső jövedelem felső határát a hivatásos, első osztályban versenyző sportolók számára.

Ha elfogadja a parlament a javaslatot, másfél éven belül másodszor duplázódhat meg az EKHO-s adózás sportolókra vonatkozó limitje, amit 2017 nyarán emeltek évi 250 millió forintra, most pedig 500 millió forintra nőhet.

Magyar foci: “Jelentősen javult a pénzügyi fegyelem”

Az MLSZ álláspontja szerint a magyar labdarúgócsapatok nemzetközi versenyképességét segíti, ha a sportolók és sportszakemberek esetében a parlament hozzájárul az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással (EKHO-val) adózó jövedelem felső határának növekedéséhez.

Az MTI megkeresésére az MLSZ szóvivője, Sipos Jenő azt válaszolta: a döntés a szervezetet közvetlenül nem érinti ugyan, ám a klubok visszajelzései alapján igen jók a tapasztalatok az említett adózási nemre vonatkozóan.

“Jelentősen javult a pénzügyi fegyelem a professzionális labdarúgás világában. Megszűnt az a visszaélésekre is lehetőséget adó gyakorlat, hogy egyesületek rejtett, be nem vallott, áttekinthetetlen módon fizették ki játékosaikat, edzőiket” – mondta a szóvivő.

Hozzátette: amennyiben a parlament meghozza a döntést, akkor az elsősorban a legsikeresebb magyar klubcsapatokat érintheti, hiszen ahhoz, hogy azok nemzetközi versenyképessége növekedjen, versenyképes, Magyarországon kiemelkedőnek számító fizetésekre van szükség.

“Fontos, hogy az esetleges többletigények hasonló módon és szabályozás alapján legyenek kiegyenlítve, mint a korábbi időszak kifizetései, ezzel is erősítve az egyszerűséget és átláthatóságot, valamint a közteherviseléshez való hozzájárulást” – hangsúlyozta Sipos Jenő. (az MTI híre alapján)