„Külföldről nézve egy-egy magyarországi pozíció más megvilágításba kerül. Sportigazgatóként dolgozni a Honvédnál komoly rangot jelent nemzetközi rátekintésből – Amerikából nézve is” – nyilatkozta a Reggeli Start vírusvideójában Urbányi István, a Budapest Honvéd múlt héten kinevezett sportigazgatója. A kispestiekkel labdarúgóként bajnokságot és kupát nyert szakember arról is beszélt, hogy mivel tudna átlépni a magyar foci a saját árnyékán.

„Új lehetőséget kerestünk játékosoknak. Így jutottunk a Honvédhoz, mert én hívtam meg a Honvéd tulajdonosait egy bemutatásra a Sportinghoz” – monda Urbányi István, aki arról mesélt, hogy a Sporting Kansas kiválasztásért felelős igazgatójaként hogy találkozott a kispesti klubtulajdonosokkal. A korábbi válogatott labdarúgó a Kansast vezetőedzőként irányító Vermes Péternek is tulajdonítja szerződése létrejöttét: „Az íróasztalán két Puskás-kiadás is ott van, a legnagyobb tisztelettel van a magyar foci iránt, nem véletlen, hogy a Sportingban az előző szezonban három magyar is szerepelt. Gyerekkorában a Honvéd-meccsek jelentették a magyar fociélményt Péternek. És amikor szóba került másfél-két hónapja ez a sportigazgatói feladat, Vermes Péter mondta, hogy jó helyre mész”.

A 14-szeres bajnok Budapest Honvéd új sportigazgatója elmondta, hogy nem ígérni szeretné az első helyet, hanem dolgozni érte, az új vezetőedzővel kapcsolatos elképzelése pedig az, hogy

„olyan edzőt kell választani, aki nyer. Mindemellett fontos, hogy a játék képe tetsszen a szurkolóknak és a tulajdonosnak, hiszen ez utóbbi majdnem fontosabb kitétel, mint a győzelem.

Olyan edző kell, akivel a Honvéd folytatja a tradícióit. Magyar szinten eredményesen működő akadémia van, tehetséges fiatalokkal a háttérben. Egy rendszerben, ezeket összehangolva kell eredményes csapatot építeni.”

Urbányi István a Magyar Futball Akadémiát illetően úgy gondolja, hogy „folyamatosan kell tenni azért, hogy átlépjük a saját árnyékunkat, ami a nemzetközi szintű játékosképzés, a játékosok felépítése”.

Urbányi István a koronavírus-járvány utáni várható gazdasági helyzetet illetően nem jósolt, de ennek kapcsán beszélt a munkamegosztásról: „A Honvédnál a jelenlegi állás szerint

stabil helyzet van, nincsenek elszállva a fizetések,

azért is, mert az előző tulajdonos, Hemingway úr arról volt híres, hogy fogja a zsák száját, mindemellett hatékonyan is működik a klub, és ez érdemben ez nem változott. Átgondolt és folyamatos pénzügyi tervezés jellemzi a tulajdonosokat, az anyagi kérdések első sorban az ő oldalukra kerülnek, hozzám a sportszakmai kérdések fognak tartozni.