Mint ismert, az MLSZ Fegyelmi Bizottsága egy mérkőzéstől eltiltotta Herczeg Andrást, így a DVSC edzője nem ülhet le a Videoton elleni rangadón a kispadra.

Herczeget már a Ferencváros elleni rangadó nagy részében is nélkülöznie kellett csapatának, miután bő félóra után Iványi Zoltán felküldte őt a lelátóra.

Ez azért is volt meglepő, mert ha egy közvélemény-kutatást tartanának az NB I-et követő szurkolók körében, hogy kit tartanak a legsportszerűbb edzőnek, alighanem jó eséllyel pályázna a címre a Loki vezetőedzője. Mindig visszafogottan nyilatkozik, nem bánt meg senkit, és a játékvezetőkkel is az átlagosnál lényegesen kevesebbet foglalkozik.

Nem meglepő, hogy a mérkőzés után némileg lenyugodva már ezt mondta:

Egy feszült hangulatú meccsen az ember a kispadról esetleg másképp látott egy szituációt, reklamál is. Rólam tudni kell, hogy én sose beszélek csúnyán, inkább reklamálásért lettem kiállítva. Olyan előfordul, hogy 1-2 ítélettel nem értünk egyet, nyilván, ha én vezetném a mérkőzést, bajban lennék, pontosan tudom, mennyire nem egyszerű dolog.

Herczeg lelátóra küldésének és eltiltásának apropóján néztük meg, a hazai NB I-ben dolgozó szakemberek a jelenlegi klubjuknál dolgozva mennyire számítanak renitensnek ezen a téren.

Érdekesség, hogy Herczeg András korábban is volt már eltiltva. Még 2005-ben, egy sokkal feszültebb hangulatú Ferencváros-Debrecen rangadón állították ki, még pályaedzőként. A mellette ülő vezetőedző, Supka Attila akkor többször is a pályára futott, miután csapatának két gólját nem adták meg, illetve a hajrában egy tiszta 11-est sem. Kassai Viktor azonban végül a szintén reklamáló Herczeget küldte a lelátóra. Az akkori sajtóhírek arról szólnak, hogy 3 meccstől is eltiltotta az MLSZ az akkor még pályaedzőként dolgozó szakembert, de szankciója csak egy mérkőzésre szólt. Később, debreceni vezetőedzőként viszont nem volt ilyen afférja, azokban az években alakult ki róla a már feljebb is említett higgadt szakember képe.

Doll már derbiről is tiltatta el magát, Máté Csaba jobb, ha tűzben tartja magát

Az utóbbi másfél év legtöbbet fegyelmezett edzője viszont a Ferencváros szakvezetője: Thomas Dollt kétszer is lelátóra száműzték 2016 októbere óta. Egy Haladás elleni 2-0-s vereség alkalmával az első gól után nem sokkal megtapsolta a játékvezető egyik ítéletét, amiért Solymosi Péter a lelátóra küldte.

Egy évvel később a Puskás Akadémia elleni meccsen egy ellenük befújt 11-es után mérgében földhöz vágott egy kulacsot, emiatt Bognár Tamás küldte őt a lelátóra. Dollt ismét eltiltották, egy éven belül másodszor. Emiatt lemaradt egy derbiről, és a korábbi Honvéd elleni meccshez hasonlóan az Újpest ellen is Máté Csabának kellett vezetnie a csapatot. Ő egyébként nem árt, ha tűzben tartja magát, hiszen az egyik legnagyobb hazai beugrónak számít: Ricardo Moniznál is volt rá példa, hogy a vezetőedző kiállíttatta magát, akadt, hogy a pályaedzőnek több mint egy félidőn át kellett a kispadról dirigálnia.

Pintér mára jobban tudja, meddig érdemes elmenni

Pintér Attila a legtöbb alkalommal lelátóra küldött edzőnek számít a most aktív NB I-es trénerek közül, igaz, ez nem igaz a felcsúti korszakára. Pályafutása elején Sopronban és a Ferencvárosnál sem úszta ezt meg, ahogy később Győrben sem, ott több alkalommal járt így: bajnoki meccsen is figyelmeztették, kupamérkőzésen is küldték lelátóra, de olyan is előfordult, hogy Európa Liga-találkozón állította ki egy külföldi bíró. A jelek szerint azonban Pintér mára nyugodtabb lett a meccsek alatt, vagy csak jobban érzi, meddig érdemes elmenni. A Puskás Akadémia edzőjeként még nem küldték fel lelátóra: egyszer ugyan írásbeli megrovásban részesítették, de nem hagyta annyiban az ügyet, és a FEB fel is mentette őt, mert nem lehetett bizonyítani a fegyelmi vétségét – ezt követően Pintér bocsánatkérést követelt az ellenőrtől.

Büntetést eddig legfeljebb azért kapott, mert a meccs utáni nyilatkozataiban túl gyakran kritizálta a játékvezetőt, ez tavaly augusztusban 100 ezer forintjába került.

Horváth Ferenc is inkább meccs után kritizál

Akadnak rutinos edzők, akiknek soha nem mutattak fel piros lapot hosszú pályafutásuk alatt, Horváth Ferenc karrierje azonban nem így indult: újonc NB I-es edzőként négy év alatt kétszer is felküldték a lelátóra. Egyszer még az ETO trénereként, amikor volt csapata, a Kecskemét ellen meccselt. Akkor el is tiltották, az indoklásban még azt is leírták, hogy az öltözőbe sem mehet majd be a következő bajnokin.

Utoljára diósgyőri edzőként kapott pirosat meccsen: 2016 nyarán szintén volt csapata, a Paks elleni találkozón akadt ki. A hazaiak győztes gólja után ugyanis dühében belerúgott egy labdába. A szurkolóktól elnézést is kért, ha valakit esetleg eltalált volna. A fegyelmi bizottságot azonban ez nem hatotta meg, ismét eltiltották őt egy mérkőzéstől. A Balmazújváros edzőjeként viszont még nem fordult vele elő ilyen, ha akad gondja a játékvezetőkkel, inkább a meccs utáni nyilatkozataiban emlékezik meg róluk.

Supkának sem ismeretlen hely a lelátó Honvéd-edzőként

Cikkünk elején már szóba került Supka Attila neve, a Honvéd jelenlegi mestere sem bírta mindig cérnával azt, amit a pályán látott. Amióta visszatért Kispestre, még nem volt vele gond ilyen téren, korábban viszont állították már ki Honvéd-edzőként, még 2011-ben egy Videoton elleni rangadón. A köztes időszakban is járt így, az NB II-ben Sopronban kétszer is: ennek következményeként 2014-ben egy, 2015-ben két meccsről tiltották el.

Vignjevics sem úszta meg

Nebojsa Vignjevicset 2016 elején Vidi elleni rangadó után állította ki Kassai Viktor. Érdekesség, hogy mindez egy győztes mérkőzésen történt. Ennek oka az volt, hogy méterekre elhagyta a technikai zónát és reklamált a játékvezető egyik ítélete ellen, majd miután elküldték a kispadtól, tovább vitatkozott, a játéktér közvetlen környezetét vonakodva hagyta el, a lefújás után pedig visszatért a pálya mellé és folytatta a reklamálást. Két meccsre tiltották el, addig a segítője ült a kispadon.