A Ferencváros utánpótlásában a német szakember, Theo Schneider mellett dolgozó zöld-fehér legenda, Lisztes Krisztián hosszabb interjút adott a fradi.hu-nak, amely során a feltörekvő tehetségek jelenlegi helyzetéről is szót ejtett.

A magyar futball jelenlegi legnagyobb értékét, a fradista Nagy Ádámot is Theo Schneider fedezte fel. Mi kell ahhoz, hogy valaki meglássa benne a kincset?

Ehhez kell „a szem”. Ez nem mindig tanulható, lehet, hogy én sem szúrom ki, hogy Ádám az egyik legnagyobb kincs az utánpótlásban. A szakértelemmel és a tapasztalattal azonban egy idő után láthatóvá válik.

Ki lehet a következő Nagy Ádám? A felnőttek között készülhet például a 17 esztendős Csernik Kornél. Róla mit kell tudni?

Egy éve került a Fradihoz, korábban a Kelen SC-ben futballozott, ahol az édesapja edzőként dolgozott. Felnőtt bajnokságban szerepelt, és ez a javára szolgált: gyorsan gondolkodik, a termetéhez képest bátran, jól használja a testét a párharcokban. Thomaséknak az tetszett meg Kornélban, hogy bátran próbál kiemelkedni a csapatból. Nem csak úgy „elvan”, hanem a legjobb akar lenni. Nagyon sok fiatalt láttam az első csapatban korábban, aki megelégszik azzal, hogy játszik, csak az egyszerűt, a „tutit” passzolja, de ezzel nem lehet kiemelkedni. Németországban is az van a fiatalokban, hogy neked kell a legjobbnak lenni.

Mit figyeltek egy fiatal játékoson, amikor megnéztek egy-egy utánpótlás-bajnokit?

Megnézzük, hogy az edzőjétől kapott feladatokat mennyire teljesíti. A nagy csapat játékosainak az eredménye mind megvan egy adatbázisban, így van összehasonlítási alapunk, hogy a fiataloknak hogyan kell teljesíteni. Lehet követni, hogy kinek, mi az erőssége. Figyeljük, hogy csapatként és egyénileg milyen megoldást választ, hogyan fordul, miként oldja meg az egyes játékszituációkat. Ehhez nagy segítség Theo, aki ezt tovább tudja gondolkodni, és látja, hogy a felnőtt csapatban, vagy nemzetközi szinten ez mire elég. A meccsek után pedig megbeszéljük az edzőkkel, játékosokkal, hogy kinek miben kell fejlődnie védekezésben, támadásban, helyezkedésben, fejelésben, a párharcokban. Persze néha szerencse is kell, mint nekem, amikor Döme éppen eligazolt. De a lehetőséget meg kell ragadni. Úgy kell készülni egy fiatalnak, hogy ha a felnőttek közé bármikor is felhívják egy edzésre, akkor jó benyomást keltsen. Besic, Somalia, Mateos és most már Nagy Ádám is előttük lehet példaként. A Fradiból jó pénzért, jó bajnokságba lehet kerülni. Az Eb pozitív változást hozott az emberek gondolkodásában a futballt tekintve, remélem, hogy a csapat is tud egy szinttel feljebb lépni, és kijutni a nemzetközi porondra.

Reális cél, hogy egy évben egy, Nagy Ádámhoz hasonlítható játékos kikerüljön az utánpótlásból?

Ez a célunk. Persze garantálni nem lehet, hogy minden évben lesz egy ilyen labdarúgó. De az utánpótlás sikerét mindenképp ez adja. Van két-három egészen kiemelkedő labdarúgó, akinek ha a fejlődése töretlen marad, akkor befuthatja azt az utat, amit Ádám is. De ott van például a fiatal kapus Varga Ádám is, ami már féléve a felnőttek között készül. Vagy Lakatos István, Nyéki Márk, Csernik Kornél. Nagyon jó, hogy Thomasék megadják ezeknek a fiataloknak az esélyt. Persze Theóval hallgatnak is egymásra, de emellett sokat „veszekednek” is arról, hogy ki elég jó játékos ahhoz, hogy megkapja az esélyt. A fiataloknak pedig óriási élmény Gera Zolival vagy Hajnal Tomival edzeni. Éppen tőlük lehet ellesni olyan mozdulatokat, amiket én például Balakovtól lestem el. Ezeket pedig az ember mindig be akarja építeni a saját játékába.