A játékosok piaci értékének becslésével és az átigazolási díjakkal is foglalkozó Transfermarkt péntek éjszaka frissítette az NB I adatait, újraárazta a játékosokat, és ezáltal a teljes magyar első osztályt.

A hazai piac esetében ez sokszor inkább csak játék a számokkal, hiszen a magyar bajnokság esetében bőven akadnak pontatlanságok például a feltüntetett áraknál, ezzel együtt is érdekes lehet, és egyfajta képet adhat az NB I piaci helyzetéről.

A TM cikke szerint a legnagyobb nyertes és vesztes egyaránt a bajnok és listavezető Ferencváros, amely továbbra is a legmagasabb, 39 millió eurós csapatértékkel rendelkezik – mögötte a MOL Fehérvár FC (19,25 millió euró) és a Puskás Akadémia következik (11,48).

A játékosok becsült értékét tekintve változás történt az élen, Zeljko Gavric helyét ugyanis Myrto Uzuni vette át – azaz fradista váltott fradistát -, az albán támadó becsült értéke 500 ezer euróval nőtt, így 3,5 millió euróval az első helyen áll – ez Uzuni karrierjében az eddigi csúcs. Mint ismert, a 2-szeres szerb válogatott Gavric érkezésekor rögtön az NB I legértékesebb játékosa volt a Transfermarkt becsült értéke alapján, ám ez idáig csak 58 percet játszott a magyar élvonalban, így 2,5 millió euróra zuhant a becsült értéke – ez holtversenyben már “csak” a bajnokság negyedik helyére elég.

Uzunit csapattársa, Aïssa Laïdouni követi, az ő becsült értéke 2,5 millió euróról 3 millió euróra nőtt, a dobogó harmadik fokán pedig szintén egy Fradi-játékos található Dibusz Dénes személyében (2.7 millió euró).

A Transfermarkt cikke külön kiemeli az MTK Budapest egyik legnagyobb tehetségét, Vancsa Zalánt, aki a most futó idényben remek játékkal robbant be az NB I-be, és akivel kapcsolatban a legfrissebb információ arról szól, hogy a Manchester Cityt is működtető City Football Group szeretné a leginkább megszerezni a játékjogát – a Magyar Nemzet kérdésére Polyák Balázs sportigazgató mindezt meg is erősítette. A 17 éves tehetség becsült piaci értéke 350 ezerről 500 ezerre nőtt a Transfermarkt adatai alapján.

A portál idézi Polyák szavait, aki szerint magyar futballistát még sohasem vittek el annyi pénzért Magyarországról, mint amennyiről most szó van Vancsa esetében.

Változás a Fradi terveiben: Mégsem utaznak el a külföldi edzőtáborba – részletek