„Ezzel nem nyer senki, illetve a szövetségek nyernek nyilvánvalóan, mert be tudjuk fejezni a bajnokságot, ugye az a lényeg, hogy az időbeli korlát, a június 30. – tehát amíg a szerződések szólnak, meg elvileg a szezon szól -, az valamilyen szinten meghosszabbítható legyen. Ez egy jogi lehetőség, hogy meghosszabbítható, de azért ez a határozat így nagyon homályos, hiszen eddig is meg lehetett hosszabbítani.

A problémát az jelentheti, ha valamelyik fél nem akarja a szerződést meghosszabbítani, főleg, ha a játékos.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha június 30-án lejár ad abszurdum a keret 80 százalékának a szerződése, de július 15-én kellene befejezni a bajnokságot, akkor, ha a csapat nem tud megegyezni a játékosokkal a fizetésekről, nem tud kiállni a hátralévő mérkőzésekre” – nyilatkozta Sallói István a DIGI Sport híradójának, a Sport24-nek.

Ezek alapján a játékosok akár sarokba is szoríthatják a klubokat a magasabb fizetési igényekkel, ezért dobott be egy másik mentőövet is a FIFA.

„Ebbe kívülről nem lehet beavatkozni, bármennyire is szeretné a nemzetközi szövetség, egyet tud tenni, hogy az átigazolási időszakot egy későbbi időpontban kezdi meg, tehát senki nem tud eligazolni. Tehát akinek június 30-án lejár a szerződése, de nem tud megegyezni a klubjával, ettől ő még július 1-től nem tud eligazolni, tehát anyagilag veszteség éri. Hiszen leghamarabb akkor tud eligazolni, amikor az új szezont megnyitják, tehát például július végén vagy augusztus közepén.”

Egyvalamire viszont lehet, hogy a FIFA-nal sem gondoltak, egy olyan forgatókönyvre, amelybe akár a Zalaegerszeg is belefuthat.

„Nálunk nagyon speciális a helyzet, mert a keret 80 százalékának lejár a szerződése, tehát ez egy nagyon nehéz szituáció a számunkra, amit meg kell tudnunk oldani közösen a játékosokkal. Számunkra a legnagyobb problémát az jelenti, hogy júliusra nincsen költségvetésünk, mert az már a következő évre vonatkozna. Tehát a két szezon közé beszorulunk, mert ha neadj’ isten júliusban kell befejezni a bajnokságot, de a végén kiesünk, akkor a következő évünkben NB II-es költségvetésünk lesz csak.

Viszont erre a júliusra, akár augusztusra NB I-es bérkeretet kellene biztosítania a tulajdonosnak, ami lehetetlen kategória.

Nagyon-nagyon sok a kérdőjel, ami jelen pillanatban nem tiszta még, hogy hogyan lehet befejezni a bajnokságot. A legideálisabb az lenne, ha június 30-ig le lehetne zárni minden bajnokságot.”

Koronavírus: Megvan az első PL-csapat, ahol csökkentik a béreket a válság miatt – minden hír a járványról itt!