Miért döntött úgy, mivel indokolta a DVSC vezetősége, hogy meneszti a kispadról?

Ezt talán a klubtól kellene megkérdezni, de kétségtelen, hogy az eredmények nem a DVSC szintjéhez, múltjához méltóak voltak, nem ebben a pozícióban kellene állnia a klubnak a tabellán, a város, a szurkolók többet érdemelnének. Ugyanakkor egy nagyon nehéz idényünk volt, sok változással. Ennek ellenére is voltak nagyon jó meccseink, főleg az idény első felében, de ott nem használtuk ki elég jól a helyzeteinket, nem lőttünk elég gólt, így olyan meccseket is elveszítettünk, amiken nem érdemeltünk vereséget. A tavasszal már picit jobban alakultak az eredményeink, volt 5 győzelmünk és 3 döntetlenünk az 5 vereség mellett, ami azonban nem volt elég ahhoz, hogy megfelelő helyen álljunk a táblázaton.

Egy fordulóval az idény vége előtt döntött úgy a DVSC vezetősége, hogy meneszti a posztjáról.

Tiszteletben tartom a döntésüket, de nem értek egyet vele, szerintem nem a legjobb pillanatot választották az edzőváltáshoz. De ilyen az edzők élete, el kell fogadnom a döntést, és remélem, minden jól alakul majd a csapat számára az utolsó találkozón, szombaton, azaz győzünk vagy legalább döntetlent érünk majd el. (Fogadj és nyerj a Diósgyőr-Loki kiesési rangadóval itt!)

Úgy tudjuk, a szerződésében volt egy olyan pont, hogy amennyiben a csapat a szezon végén nem végez nemzetközi porondot érő helyen, akkor onnantól kezdve gyakorlatilag következmények nélkül elköszönhet a klub Öntől és stábjától.

Ha megengedi, erre a felvetésre nem válaszolnék, az, hogy mi van a szerződésemben, az csak rám és a klubra tartozik, ezt én tiszteletben is tartanám.

Hosszútávú tervekkel, többek között a debreceni, illetve magyar fiatalok beépítésével érkezett a csapathoz, de ebből végül nem igazán lett semmi. Miért?

Magyar játékosok és debreceni fiatalok beépítése volt a cél, a jövő csapatának kialakítása, mert úgy gondoltam, Debrecen városa rászolgált egy olyan csapatra, amelyben sok helyi futballistának lehet szurkolni, akikre büszkék lehetnek. Erről beszéltünk is a klubvezetéssel. Végül egyelőre nem sikerült túl sok magyar futballistát igazolnunk. Ha maradtam volna, azzal a problémával is szembesülnünk kellett volna, hogy már csak három légióssal állhattunk volna fel. Emiatt már össze is szedtem azon játékosok listáját, akik magyar kiszemeltek lettek volna, az NB I-ből, NB II-ből és NB III-ból egyaránt. Már leadtam a listát, amelyből egy erős csapatot építhettünk volna, amely magasabb célokért küzdhetett volna. De sajnos távoznom kell, egy olyan pillanatban, amikorra még megismertem az országot, a bajnokságot, a csapatokat, a játékosokat. Szerintem sokkal felkészültebb lettem volna a következő idényre.

Felmerült már korábban, hogy esetleg távoznia kell az eredmények miatt, de mindig volt, aki kitartott Ön mellett. Most mi változott?

Egy edző sohasem jó, ha megnyer egy meccset, de rossz, ha elveszít egyet. Az egyenetlen szereplésünk sok embert összezavart, nem mindenki látta át a helyzetet, hogy mennyire van kézben a tervezett folyamat, mennyire dolgozunk megfelelően – szerintem ezek fontos dolgok egy edző megítélése szempontjából . És január óta nem volt annyira nyugodt a helyzet. Akkor hoztunk új játékosokat ugyan, akiktől azt vártuk, hogy erősebbé teszik a csapatot, de látni kell, hogy közülük jónéhányan – Feltscher, Suk, Osváth, Mengolo –  nem igazán voltak játékban ősszel, akiknek így több idő kellett a formába lendüléshez. Ennek ellenére az eredmények jobbak voltak, mint ősszel. Érdekes azt is látni, hogy például Marco Rossi a Honvédnál vagy Michael Oenning a Vasasnál tavaly a kiesés elkerüléséért küzdött, de megtartották őket, most pedig élcsapataik vannak, előbbi pedig akár bajnok, utóbbi meg bronzérmes is lehet szombaton. Hittek az edzőkben, a munkájukban, hiába volt akkor szerényebb a csapataik szereplése. Egy külföldi edzőnek, egy új futballkultúrában idő kell a megfelelő környezet kialakításához, hogy sikeresen dolgozhasson.

Mennyire feszült vagy ideges most a helyzet Debrecenben? Gondolok itt Danilovic és Ferenczi esetére, ami erről árulkodhat.

A Honvéd elleni találkozót megelőzően az Újpestet legyőztük tíz emberrel, a Ferencváros otthonában pedig döntetlen játszottunk egy olyan mérkőzésen, amelyet meg is nyerhettünk volna a helyzetek alapján. Így vártuk a Honvédot, amelyet ismertünk, ráadásul minden meccsen szinte ugyanazzal a csapattal, felállásban játszanak. Erre már az 5. percben hárányba kerültünk és ez nagyon megrázta a csapatot, majd az is, hogy kihagytuk a büntetőt. Erre elkezdtünk szívvel, mintsem ésszel játszani, így kaptuk a gólokat. Mindenki láthatta, mit tett Danilovic, hogyan viselkedett, én pedig edzőként nem tehettem mást, mint hogy lehozom a pályáról, ez volt a helyes döntés. Hogy az ügynek mi lesz a folytatása, az már a klub dolga. Amellett, hogy minden játékosomat ugyanúgy tisztelem és mindig szemtől szembe mondtam el a véleményemet nekik, lehetett az jó vagy rossz is. A Honvéd-meccshez hasonló találkozók nyilván nyomot hagynak egy csapaton, ez történt most is.

OLVASTAD MÁR?  Bocsánatot kért a csapattársát fojtogató Loki-kapus: “Megértették a dühömet, de…”

Utódjával, Herczeg Andrással beszélt már a menesztése óta, kért esetleg tanácsot Öntől a csapatot illetően?

Herczeg úrral végig nagyon jó kapcsolatom volt, napi kapcsolatban álltunk, tisztelem őt, mint embert és mint sikeres edzőt, akinek nagyszerű karrierje volt, és többször is cseréltünk véleményt a csapattal kapcsolatban.

Mi a terve? Maradna Magyarországon vagy mindenképpen visszatér Portugáliába?

Szerdán hazautazom, de visszatérek még Magyarországra, néhány ügyet el kell intéznem még. Meglátjuk, most, hogy ott vagyok a piacon, bármi megtörténhet. Persze nagyon megszerettem Debrecent, az itteni embereket, a várost, a szurkolók fantasztikusak voltak végig, ez tényleg egy fociváros. Nagyon kedvelem Magyarországot, így ki tudja, mi hoz a jövő, ha kapok esetleg ajánlatot innen, elgondolkodnék rajta, hogy újra belevágjak.

Szűk egy évet tölthetett el a magyar labdarúgásban, mi a véleménye az itteni fociról?

Szerintem az nagyon jó, hogy a kormányzat ennyit áldoz a labdarúgásra. Jó, hogy ennyi remek stadion van már, és hogy épülnek a továbbiak. Szerintem az is jó, hogy egyre több színvonalas légiós is jön az NB I-be, azzal viszont nem értek egyet, hogy csak a nemzetközi kupákban szereplő együttesek szerepeltethetnek nagyobb számban külföldi játékosokat, a többieknél pedig háromra van ez korlátozva. Szerintem ez igazságtalan. Szerintem jó a színvonal nem csak az NB I-ben, de a másod- és a harmadosztályban is, láttam ott is sok meccset és jó futballistákat, akik közül néhányat be is ajánlottam a klubvezetésnek. Érdemes rájuk is odafigyelni: nálunk Portugáliában is a háttérbe szorultak az alacsonyabb osztályok 15-20 évvel ezelőtt, ma pedig rengeteg tehetséget fedeznek fel az amatőrök között is.

DUDÁS GÁBOR