A Diósgyőr Szurkolók Közösségének (DSZK) egyesületét a szervezett szurkolói csoportok vezetői alapították, amelynek nem csak a drukkerek összefogása lesz a feladata és célja, de a kisebbségi tulajdonos miskolci önkormányzat szeptemberi felajánlására is választ akarnak adni közösen. A városvezetés 2 százalékos tulajdonrészhez juttatná az egyesületet és rajta keresztül a szimpatizánsokat.

A DSZK közleményét az amigeleken.hu oldaláról idézzük az alábbiakban:

“Ebben a válságos helyzetben meg kell szólalnunk és közvetíteni kell a szurkolói véleményeket! Részévé kell válnunk a saját klubunk életének, erre remek alkalmat adhat a 2%-os (és még +2%?) szurkolói tulajdonrész. Az egyesület véleménye szerint meg kell ragadni a kezdeményezés adta esélyt. Fontos, hogy újra komolyan vegyék a szurkolókat és ezért szükség van a 2+2%-os tulajdonrészre és az általa kínált lehetőségekre. A tulajdonosoknak első kézből kell hallani a szurkolók véleményét! Fontos megjegyezni, hogy ez a modell a német labdarúgásban már jól működik, sőt a német futballkultúra alapköve.

Európa többi élbajnokságához képest a német Bundesligában a klubok működését továbbra is az ún. 50 % + 1-es szabály határozza meg. A szabály, mely előírja, hogy a profi klubokat érintő döntések meghozatala továbbra sem befektetői csoportok, hanem maguk az anyaegyesületek kezében maradjon, melynek tagjai a szurkolók is. Németországban a futballklubok egyesületi alapon szerveződnek: mint a civil szféra bármely más területén, itt is az egyesületek saját önkormányzattal, nyilvántartott tagsággal bíró jogi személyek; tulajdonosaik nincsenek, az egyesület – leegyszerűsítve – a tagok összessége. Tag pedig bármely természetesen személy lehet, aki a klub által előírt tagdíjat megfizeti és nem folytat olyan magatartást, melyet az egyesület alapszabálya kizárással fenyegetne./

Ezekről a fontos kérdésekről beszélnünk kell minél szélesebb körben, ezért nyílt elnökségi ülést tartunk (2018.november 8-án, 17:30-kor, a miskolci Gyarmati Dezső Sport Általános Iskolában, a Mátyás király u. 21. szám alatt – a szerk.), ahol lehetőséget biztosítunk szurkolótársainknak, hogy elmondják véleményüket és csatlakozzanak az egyesülethez.

Az a folyamat, ami több hazai es külföldi klubnál is lejátszódott, itt nem ismétlődhet meg, nem lehet kihagyni a szurkolókat a döntésekből! Világosan kell látnunk, hogy ma egy magyarországi első osztályban szereplő csapatnak állami, önkormányzati és közvetítési díjakból több milliárdos fix bevétele van! Ezek a pénzek, ha közvetve is, de a drukkerek zsebéből kerülnek a csapat tulajdonosához, az pedig nem életszerű, hogy ezek után semmilyen módon sem vonják be a szurkolókat az őket érintő döntésekbe!” – olvasható a kommünikében.