A kimutatások szerint a hazai NB I-es klubok kereteinek egyharmadát légiósok teszik ki. Az már köztudott, hogy akad olyan klub, amely a teljes élvonalbeli karrierje során szembement ezzel a trenddel, hiszen a Paksi FC-ben az NB I-ben csak magyar játékosok szerepeltek és szerepelnek jelenleg is a 2006-os feljutás óta, és ezen a filozófián a nehezebb időszakban sem változtattak az atomvárosi klub vezetői.

Egy 2017-es kimutatás szerint egész Európában is mindössze hét olyan élvonalbeli csapat volt, ahol kizárólag hazai játékosok szerepelnek. Vannak azonban olyan klubok idehaza is, ahol egyre erőteljesebben építenek és a jövőben építenének a hasonló filozófiára. Az NB I felé tartó Gyirmótnál nem is csináltak titkot abból, hogy számukra a paksi filozófia a minta.

A Paksot tekintjük példának, jó látni, hogy csak magyarokat foglalkoztatnak. Bízni kell a magyar játékosokban, és bízhatunk is bennük, mert meghálálják. A magyar futballista igenis terhelhető, képes komolyan edzeni, rangadókat nyerni, meghálálni a bizalmat, csak megfelelően kell hozzájuk állninyilatkozta korábban honlapunknak Hannich Péter, a feljutásra álló Gyirmót FC szakmai igazgatója.

Loki: “Irányt váltottunk és visszatértünk a gyökerekhez”

De az NB I-ben is akad másik olyan klub, amelyik egyre jobban követi a hazai játékosokra épülő filozófiát. A DVSC-nél például az utolsó hat bajnoki meccsen egy alkalommal sem fordult elő, hogy egynél több légiós pályára lépett volna (ő is jobbára az az Aleksandar Jovanovic volt, aki már nyolcadik szezonját tölti hazánkban).

Közel két éve, amikor csak az utolsó fordulóban sikerült bent tartani az élvonalban a csapatot, még rengeteg külföldi volt a keretben. Mivel a sok légióssal is egy ilyen helyzet állt elő, ezért irányt váltottunk, és visszatértünk a gyökerekhez – mondta az okokról Herczeg András, a Loki vezetőedzője a csakfoci.hu-nak. – A keret egy részét azonnal lecseréltük, és azóta is folyamatosan alakítottuk a kitűzött filozófiánknak megfelelően. Azt tartottuk szem előtt, hogy a debreceni futball általában akkor volt a legeredményesebb, amikor volt egy helyi mag az öltözőben. Első körben próbálunk most is saját nevelésű játékosokra alapozni, melléjük szeretnénk elsősorban magyar labdarúgókat igazolni, így jöttek olyan fiatalok hozzánk, mint Haris vagy Pávkovics. Nem vagyunk légiós-ellenesek, de külföldiekhez inkább akkor nyúlunk, ha magyar játékossal nem tudjuk megoldani a helyzetet – mondta Herczeg András a keret jelentős átalakulásáról.

A szakember egyébként kívülről nézve is pozitívnak tartja a már említett paksi modellt.

Nagyon jól bevált az a stratégia, amit kitűztek, és az évek során bizonyították, hogy így is lehet jó csapatot összehozni. Mindig olyan vezetők és vezetőedzők dolgoztak a klubnál, akik tudtak ezzel a filozófiával azonosulni. Azt ellenfélként is láthattam, hogy hiába építenek csak magyar játékosokra, szakmailag rendben van a klub, és az kívülről is mindig érezhető volt, hogy milyen jó légkör uralkodik a klubnál.

A Transfermarkt legfrissebb kimutatása szerint egyébként a hazai játékperceket tekintve a Paksi FC áll az élen (nem meglepő módon 100%-kal), és két olyan klub van még, ahol ez az adat meghaladja a kimagaslónak számító 80%-ot (a negyedik helyezett nem éri el a 70%-ot sem, de akad, ahol 50% alatti a mutató): az említett DVSC-nél ez a mérték 82,8%-os, tőlük alig marad el az MTK (80,2%-kal).

A kék-fehérek egyébként a múlt hétvégén úgy verték a Diósgyőrt, hogy 10 magyar játékos volt a kezdőcsapatukban.