A különböző mutatókból (például a labdabirtoklás vagy épp a lövési és védekezési hatékonyság InStat-számai) felállított statisztikai modell alapján elvárt és megszerzett pontok alapján rangsorolta legújabb kutatásában a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) Európa 31 bajnokságának 496 klubcsapatát.

A 2019/2020-as idényt górcső alá vevő kimutatás alapján a román Astra Giurgiu múlta felül eddig leginkább az elvárásokat és önmagát, 0,85 ponttal többet szerezve meccsenként, mint amit a papírforma sejtetett. A helyi élvonal második helyén álló gárda annak ellenére szerzett eddig mintegy 2 pontot meccsenként, hogy több lövés érkezik átlagosan a kapujára, mint amennyit ő jegyez az ellenfelekkel szemben, és mindössze 45 százalékban birtokolja átlagosan a labdát.

Hasonló mutatókkal második a török listavezető Sivasspor, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Benfica áll jelenleg – épphogy megelőzve a Ferencvárost!

Az OTP Bank Ligát vezető zöld-fehérektől a statisztikai mutatók szerint 1,72 pont lett volna elvárható mérkőzésenként, ehhez képest a Rebrov-csapat 2,4 egységet jegyez jelenleg találkozónként, ami 0.68 pont-többletet jelent.

Ezzel az FTC olyan klubokat előz meg jelenleg a CIES tanulmánya alapján, mint a Premier League-ben veretlen és szárnyaló Liverpool vagy épp az olasz rekordbajnok Juventus.

Az európai élmezőny:

És az alsóház:

Ami a kizárólag az NB I-et illeti, a Fradi mellett eddig a Fehérvár, Mezökövesd, a Kaposvár, a Kisvárda, a Diósgyör és a Budapest Honvéd mondhatja el magáról, hogy jobbára minimálisan, de felülmúlta a számok alapján elvárható eredményeket. A Puskás Akadémia, a DVSC, a Paks, de főként az Újpest és a Zalaegerszeg esetében egyelőre a pontszámokban nem mutatkoznak meg a pályán látottak és elvártak.

A liláktól egyébként a mutatók alapján a harmadik legtöbb pontot lehetett volna várni a mezőnyben, ehhez képest jelenleg a 6. helyen áll a IV. kerületi gárda az NB I-ben.

A hazai +/- táblázat: